injail

Alla inlägg den 12 juli 2021

Av Jöran Lundberg - 12 juli 2021 21:50

Äganderätten hotad.

 

Skogen en nationell tillgång.

Vårt land, brukar man säga, har tre stora nationella tillgångar: Skogen, malmen och vattenkraften. Skogen är tillika, i motsats till andra resurser, förnybar. Men återväxten i skogen är beroende av att det bedrivs en intensiv och framgångsrik skogsvård. Dessutom ivrar många miljökämpar för att man skall göra stora åtgärder för att bevara den biologiska mångfalden. Och som lök på laxen är det starka krafter igång om genom reservat vill skydda de så kallade fjällnära skogsområdena från att avverkas. Dessa motstående intressen ger lätt upphov till långtgående konflikter.

I ett forumprogram som häromdagen sändes i SVT försökte man under Sverker Olovssons ledning bena ut konsekvenserna av dessa motsättningar. Egentligen utan att komma till något förslag till lösning. Jag uppfattade det mest som en analys av det rådande läget.

Av analysen kan man skönja att den grundlagsstadgade äganderätten till skogen är starkt hotad. Delvis på grund av att politikerna är oeniga om en farbar väg framåt. Det är tillsatt en utredning om det framtida skogsbruket som delvis är pausad på grund av regeringskrisen. Det labila politiska läget gör det heller inte lättare att baxa frågan framåt.

Jag menar att den privata äganderätten till våra skogstillgångar måste värnas. Utifrån den basen är det nödvändigt att skapa ett regelverk så fast, men ändå hanterligt, så att de som har som uppgift att bruka skogen får de nödvändiga verktyg som erfordras för att så långt som möjligt tillgodose de olika särintressen som finns. Ävensom att man kompenseras till fullo för de inskränkningar som kan bli följden av den påverkan dessa särintressen innebär. Detta kan innebära att Sveriges skogsbrukare (vårdare) kan se möjligheterna, inte svårigheterna. Till gagn för allas vår välfärd.

Av Jöran Lundberg - 12 juli 2021 00:01

Varjehanda.

 

Lite rotblöta.

Under lördagsmorgonen fick vi äntkigen lite regn. Inte några stora mängder men det var ända väldigt nyttigt för de torra markerna. De olika bären som skall växa till sig och mogna behöver all den väta de kan få.

 

Fotografier.

Tillsammans gick vi igenom och scannade mängder av gamla foton. Både med kända och okända motiv.. Många av dessa kommer troligen att läggas ut på nätet så småningom. Detta i akt och mening att de m möjligt kan identifieras. De kan även vara av intresse för en bredare krets.

 

EM-fotbollen avgjord.

 

Matchen mellan finalisterna England och Italien var oavgjord även efter två förlängningar varför det gick till straffavgörande. Efter en rafflande uppgörelse kunde Italien stå som segrare. Därmed är det färdigspelat. Nu väntar en tid av semester till dess att ishockeyn börjar.

 

GOD NATT

Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10
11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Juli 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards