injail

Alla inlägg den 19 juli 2021

Av Jöran Lundberg - 19 juli 2021 20:25

Och lite om ålderism.

 

Att hålla sig informerad.

Min rätt höga ålder till trots har jag fortfarande ambitionen att hålla mig väl informerad om vad som händer i samhället och världen. Huvuddelen av sådan massa förmedlas mig digitalt. Det vill säga genom att ta del av de olika utbud som förmedlas genom TV och internet. Men inte allt.

Jag prenumererar fortfarande på ett antal tidningar som kommer i pappersformat. Jag har nämligen en åstundan att allt emellanåt få hålla en tidning i handen. Det är mest sådana utgåvor som kommer veckovis. Idag läste jag i en sådan avisa en artikel som i viss mån behandlade fenomenet ålderism. Det gjorde mig nyfiken vad det egentligen innebär.

 

Lite om ålderism.

Naturligtvis Googlade jag på ordet ålderism. Och fick mig till del några intressanta aspekter. Man kan kort säga att begreppet ålderism är samhällets syn på äldre människor och deras fysiska och mentala status. Det är kanske mest markant i politiska sammanhang men även i arbetslivet. Men även i viss mån i det enskilda umgänget.

Ett gott exempel på just detta var när jag i förra valrörelsen ställde upp som kandidat till riksdagen. Då uppmärksammades jag i TV-aktuellt som Sveriges äldsta riksdagskandidat. Att min plats på listan var av den digniteten att jag var långt ifrån valbar nämndes inte.

Forskade vidare och konstaterade att numera jämställs ålderism med främlingsfientlighet, hets mot folkgrupp m.m Man kan därmed konstatera att det är ett fenomen som har med samhällets attityder att göra. Bara att frågan uppmärksammats är tecken på en viss framgång.

Det är samtidigt viktigt att peka på att med stigande ålder förändras människans förmåga, och även ambition, att mobilisera den kraft som erfordras för att prestera en fullvärdig insats kanske speciellt i offentliga sammanhang. 

Ett förhållande jag tycker är mera alarmerande är den ökande ålderismen inom näringslivet. Många femtioåringar vittnar om att det är svårt att söka nya jobb i Sverige trots att man då har en bra blandning av erfarenhet och handlingskraft. Kanske beroende på en felaktig uppfattning om deras förmåga att ta till sig nya idéer.

 

En trivsam ålder.

Jag tycker ändå det är rätt trivsamt att åldras. Det bygger naturligtvis på det faktum att jag är lyckligen förskonad från deprimerande krämpor. Och att min mentala status ännu kan trigga mig till att via bloggen umgås med mina härliga bloggdiggare.

 

Så ha en bra dag!

 

Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10
11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Juli 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards