injail

Direktlänk till inlägg 18 december 2012

Grisaslakt.

Av Jöran Lundberg - 18 december 2012 20:54

Farväl till en familemedlem.

Någa veckor före jul hade mamma Signe konstaterat att vår julgris uppnått rätt slaktvikt. Detta gjorde hon genom att mäta dess ”midjemått”. Nu är det ju  som ni förstår rätt svårt att avgöra var grisens midja sitter så hon mätte omfånget strax bakom främre benparet.

På en bestämd slaktdag infann sig min farfar Johan Lundberg i tidig otta med alla behövliga redskap inklusive sin bössa. Innan dess hade vi värmt skållvattnet så att det skulle hålla rätt temperatur. Exakt 77 grader skulle det vara för att göra rätt verkan.

Själva slaktproseduren började med att farfar gick in och kände på grisens pannben varefter han gick ut och laddade bössan. I sitt ammunitionsförråd hade han kulor med olika stark laddning och valde ut en kula som var anpassad för styrkan hos grisens pannben. Vid styckningen skulla han nämligen hitta kulan på ett visst ställe i grisen.

Grisen vars sociala fostran gjort att han inte var ett dugg rädd för människor reagerade inte nämvärt när han försågs med nosgrimma och leddes ut till slaktplatsen. Ett skott ur farfars salongsgevär bedövade grisen ögonblickligen. Detta följdes av som jag tyckte det äckligaste momentet i hela slakten, nämligen avtappningen av blodet. Det var ofta småpojkarnas uppgift att röra blodet såa att det inte koagulerade och klumpade sig.

Efter att den tappats på blod flyttades den över till lådan med det skållheta vattnet för att befrias från all otäck hårbeklädnad. Farfar Johan var väldigt noga med att det inte skulle finnas något enda strå kvar någonstans. Han hade till och med en rakkniv med sig och avlägsnade de sista stråna kring klövar och andra svåråtkomliga ställen.

Grisen befriades från inkråmet och styckades sedan i lämpligt hanterbara bitar som lades ut i den bländvita snön som tavlor i ett galleri. Det måste nämnas också att när han styckade grisen skulle han alltid hitta kulan på ett givet ställe. Med ett triumferande leende visade han kulan och sa: ”Si härn ärna, kula”!

Efter slakten stannade min farfar nästan hela dagen och lekte och nojsade med sina barnbarn. Framåt eftermiddagen hade min mamma gräddat smaskiga blodplättar som vår hädangångne familjsmedlem bistått oss med.

De följande dagarna togs de olika styckena från grisen omhand på för den tiden lämpliga sätt. En stor del saltades in i stora kar och konserverades på så sätt. De finaste bitarna konserverades in i speciella burkar, en sorts vacuumförvaring. Som jag nog skrivit någon gång förut skaffade min mamma tidigt en frysbox som radikalt underlättade för henne att hålla sitt matförråd fräscht och gott.

Min barndoms jular är fullproppade med sköna minnen. Under många barndomsår firade vi alltid julafton hemma hos farmor och farfar i Mattarbodum. Mina föräldrar var goda generösa människor som levde i fin harmoni med varandra vilket bidrog till en underbart fin atmosfär i familjen. Att växa upp i en sådan miljö har säkert medverkat till att utveckla den grundtrygghet som jag haft hela livet. Att fira en välsignad jul under sådana förhållanden är tyvärr inte alla förunnat. I splittrade förhållande poppar gärna missförhållanden upp vid sådana tillfällen, ibland med gravt alkoholmissbruk inunder. För barn i sådana miljöer kan det få katastrofala följder.

Stressa nu inte ihjäl er inför den stundande helgen utan ta det lugnt. Snart har vi lagt julen bakom oss och den grå vardagen tar vid. Då kan det vara värdefullt att minnas det ljus, och det mått av värme och avkoppling som julen förhoppningsvis har gett oss. Så vänder det och solen och ljuset kommer tilbaka och kanske ger oss en skön vår och sommar.

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jöran Lundberg - 24 april 2022 22:05

Det är med stor sorg som vi måste meddela att vår älskade Jöran Lundberg har avlidit. Jöran levde livet in i det sista men efter en kortare tids sjukdom somnade Jöran in morgonen den 11 april.   Jöran har under många år haft stor glädje att få sk...

Av Jöran Lundberg - 24 mars 2022 22:30

Dagny Carlsson.       Min bloggcollega Dagny Carlsson har avlidit 109   år.   Hon blev en kändis genom sina framtrådande i   TV,     ...

Av Jöran Lundberg - 23 mars 2022 20:11

Aska.     När livets eld ned till aska brunnit.   Vår arbetsdag till afton hunnit.   Då är det dags att saldot räkna ner.   När livets kraft med tiden runnit.   Vi frågar oss var våra dagar svunnit.   Det är blott aska som ...

Av Jöran Lundberg - 22 mars 2022 21:54

  Slutspel.     Nu är det avgjort vilka lag som möts i   slutspelet.   HV möter Västervik. MODO möter   Kristianstad. Karlskoga möter Mora   Björklöven möter Västerås.   Kvartsfinalen spelas i bäst av sju matcher   ...

Av Jöran Lundberg - 21 mars 2022 20:45

Se framåt     Se framåt vad som än händer   Se framåt hur livet än länder   Se framåt i olyckans gränder   Se framåt vid lyckans stränder   Se framåt ta en dag i sänder   Se framåt och livsmodet återvänder     Se fram...

Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21
22
23
24
25 26 27 28 29 30
31
<<< December 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards