injail

Alla inlägg den 25 april 2020

Av Jöran Lundberg - 25 april 2020 21:17

Inga gröna fingrar här inte.

Jag  såg en film i dag som har sänds i vetenskapens värld. Den handlade om något så udda som slemsvamp. Det är ett encelligt väsen som trots att den saknar hjärna matsmältningsorgan och alla andra funktioner lever ett liv som vilken intelligent varelse som helst. Forskarna som har intresserat sig för klumpen har till och med konstaterat att den är utrustad med minnesfunktion. Den kan således lära sig olika förhållanden som gynnar dess tillvaro.


Men det var inte det jag egentligen ämnade skriva om i kväll.Utan om mina krukväxter, och något lite om deras tillvaro. Jag kan på en gång erkänna att någon hypersupertillvaro har de inte. Förr var de vana vid att med jämna mellanrum bli ansade och bevattnade med all den omsorg som krukväxter i vanliga fall är vana vid. Nu har de en tillvaro som man utan överdrift kan klassa som tämligen miserabel, under vissa tider. Plötsligt någon dag i mitt undantagstillstånd kan jag komma på att växterna har nog inte fått någon skötsel överhuvudtaget den senaste veckan. Följden blir att jag, delvis för att stilla mitt dåliga samvete, sköljer jag över dem okontrollerat med omsorg. Detta mest i form av mängder av vatten. Men med ohöljd förvåning ser jag att de ändå synes leva ett tämligen normalt liv. Någon växt har till och med beslutat sig för att leva mycket blomstrande. Visst är det väl en och annan som visar sitt missnöje genom att uppträda lite slokörat men dem talar jag genast tillrätta.


I kväll i vetenskapens värld kom de in på ett sidospår som gällde just krukväxter. Man har genom intensiv forskning kommit på att i spetsen på varje rot sitter ett huvud som uppvisar en viss intelligens. Genom denna fiffiga finess har varje rot utvecklat en förmåga att även under kritiska perioder ge växten bästa möjliga växtkraft. Därmed konstaterar jag att det är inte min förtjänst att de överlever. Det är således ett naturens under att jag fortfarande har några växter vid liv. Några blommor har jag också som frodas oavsett hur jag uppträder emot dem. De är nämligen gjorda av plast. Halleluja, tack och lov!

Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< April 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards