injail

Alla inlägg den 8 april 2020

Av Jöran Lundberg - 8 april 2020 20:26

innehåller så mycket.

När man ser tillbaka på ett långt och händelserikt liv är det som att ta del av en teaterpjäs med många akter. Från det att jag föddes i tjugotalets sista år till vår nutid en god bit in på tvåtusentalet har vår värld och vår tillvaros förutsättningar förändrats radikalt. Under min levnads första år levde man ännu i den agrara samhällsstrukturen med en nära beroendeställning till jorden och naturen.

Fyrtiotalets kristider med en värld som satts i brand av en maktgalen dåre. Det  scenario av meningslösa krigshandlingar som i slutändan eskalerade i två förödande atombomber över Japan som bidrog till en förändrad världsbild. Många stod rådlösa inför det fruktansvärda som hände. De frågade sig: När skall människan verkligen besinna sig. Svaret på den frågan har ännu i denna dag inte fått något svar.


Efterkrigstidens framgångssaga. Sverige kunde genom att ha förskonats från krigshandlingar på svensk mark resa sig relativt oskadd från krigets verkningar. Med en omvärld lagd i ruiner och med stort återuppbyggnadsbehov var det bäddat för en god och långvarig högkonjunktur. Det betydde ett oerhört uppsving för den industriella verksamheten i vårt land. Det genererade samtidigt en tro på framtiden som inte existerat varken förr eller senare. Lilla Långviksmon till exempel förvandlades den tiden från enkel torparlägenhet till ett modernt industrisamhälle Jag tyckte att man levde den tiden som om allting var möjligt. 


Nittonhundranittiotalets djupa depression med förödande ekonomiska konsekvenser jämsides med det nya seklets finansiella kriser visade (och danade) en helt annan världsbild. Det bidrog till att utveckla en delvis helt annan världsordning präglad av en allt större osäkerhet om framtiden. Vissa tvivlade till och med på att man för framtiden skulle vara kapabel att behålla vår välfärd som byggts upp under många decennier.


Så har vår värld i dessa yttersta dagar blivit angripen av en förödande pandemi som i skrivande stund vi inte vet vilka konsekvenser den i slutändan kommer att få. Varje land kämpar efter var och ens förutsättningar att bemästra och begränsa dess förödande verkningar. Men i vissa länder verkar det som det är som att slåss mot väderkvarnar. Man står mer eller mindre maktlös. Det stora frågetecknet i dag för många områden runt om i vår värld är hur länge det skall på så och hur omfattande blir det. Det kan bara framtiden utvisa, en framtid som alltid är höljt i dunkel.


Återstår att skriva om alla tekniska landvinningar som skett under min levnad. Dessa har nog en sådan dignitet att det räcker gott och väl för ytterligare en blogg.

Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< April 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards