injail

Alla inlägg den 26 mars 2020

Av Jöran Lundberg - 26 mars 2020 20:10

Då Gunnar och jag blev flygare.

Det var troligen i skarven av 40 och 50-talet. Vi arbetade den sommaren med att slå tegel åt Bröderna Lundberg. Vi hade att tillverka ett visst antal tegelstenar varje dag. Det kanske är svårt att förklara för n oinsatt. Men teglet framställdes på en mall av trä varför tillverkningen begränsades av antalet sådana. Vi var noga med att varje dag uppfylla kvoten.


Men en sommardag blev det inte många tegelstenar tillverkade. Det var nämligen så att den dan, en vanlig vardag, skulle lilla Långviksmon få besök av Albin Ahrenberg som hade "uppstigningar" med sitt flygplan på Storsjön. Det var nämligen så att han for omkring med sitt enmotoriga flygplan och erbjöd hugade "flygsugna" att göra en tur för att se bygden ovanifrån. Frestelsen blev oss övermäktig så vi övergav vårt viktiga värv och tog oss ner till stranden där Albin stod med sitt flygplan.


Trots att det var en vanlig arbetsdag hade det samlats en hop med  lystna människor. En del var bara där för att beundra det konstiga vidundret till flygmaskin. Men det var också många som bestämt sig för en flygtur. Bland dessa var även min bror Gunnar och jag. Tjugo kronor kostade det för en flygtur på cirka tjugo minuter. Vi tyckte det var väl dyrt men eftersom vi hade pengar så fick det vara okej


Vår första flygtur var från början till slut en underbar upplevelse. Det var fullsatt i kabinen (6 personer) så han hade vissa svårigheter att få sin maskin att lyfta från vattnet. Det behövdes en lång startsträcka innan planet äntligen lyfte från vattenytan. Jag minns att jag tyckte allting blev så smått där uppifrån luften. På den lilla stunden hann han visa oss en stor del av samhället och terrängen vida omkring. Det blev i alla fall ett minne för livet Vad det gäller tegeltillverkningen jobbade vi extra dagen efter för att kompensera för bortfallet "flygardagen".


Vad jag inte kunde ana då var att nästan tiugo år senare skulle jag fullborda min egen pilotutbildning genom att utföra mitt examensprov just över Storsjön.Det kan också tilläggas att Albin Ahrenberg med sitt företag Aerotransport blev en legendar inom flyget och som bidrog verksamt til dess utveckling

Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Mars 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards