injail

Alla inlägg den 14 mars 2020

Av Jöran Lundberg - 14 mars 2020 19:19

Coronakaoset i focus.

Fortfarande är olika drastiska åtgärder på grund av influensavågen det som dominerar nyhetsrapporteringen. Stängda gränser och hela folk satt i karantän är bara några av de åtgärder man vidtagit för att begränsa virusets spridning. Samtidigt rapporterade man om det andra svenska dödsfallet orsakad av viruset. Det har triggat mig till att forska lite om andra pandemier som orsakat omfattande dödlighet i vår närtid. Jag börjar med:


Spanska sjukan.

Den, som även kallades spanskan var en ovanligt svår och dödlig form av influensa som spreds över hela världen i slutet av andra världskriget (1918-21). Influensans ursprung är okänd.Under de åren dog cirka 100 miljoner människor välden över. Det gör spanska sjukan till den pandemi som skördat flest människoliv på så kort tid. i Sverige dog närmare 40.000 människor, främst unga friska i åldern 18 till 30 år. I olikhet med andra pandemier återkom den med tre olika influensavågor under närmare tre års tid. Även i våra trakter skördade influensan ovanligt många dödsoffer. I min farfars familj var det två av barnen som dog i lunginflammation orsakad av influensan. Värst drabbade områdena i Sverige var Norrland och särskilt dess inland.


De flesta som dog avled på grund av bakteriell lunginflammation som fick fäste då viruseffekter förstört epitelet och bronker i lungorna. Unikt för spanska sjukan var den relativt stora andel som dog av viruseffekter i lungorna vilka orsakade lungödem och blödningar i lungvävnaden. Dessa förändringar kunde leda till döden redan 4 dagar efter insjuknandet. De flesta dödsfallen skedde 6-11 dagar efter insjuknandet.


Forskning har visat att spanska sjukan gav upphov till överreaktion hos immunförsvaret. Influensan aktiverade gener som är kopplade till programmerad celldöd vilket i vanliga fall är ett effektivt försvar till att upphäva infektioner. I detta fall kunde celldöden bli så omfattande att stora delar av lungornas epitel förstördes vilket kunde bli fatalt i sig självt genom att det öppnade för bakteriell lunginflammation. För detta hade dåtidens läkare inget motmedel. Detta kan förklara att det var främst unga friska människor som blev hårdast drabbade. Inte barn och gamla.



Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Mars 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards