injail

Alla inlägg under maj 2021

Av Jöran Lundberg - 6 maj 2021 09:26

Bloggen försenad.

På grund av ett fel på datorn blev det inte skrivit något inlägg i bloggen i går. Nu har jag lyckats lösa det temporärt. Jag håller tummarna för att det skall gå bra. 

I går var blev jag, tillsammans med min kompis Torben bjuden till en familj i Köpmanholmen. Torben blev bekant med dem genom en bilaffär. Mannen i familjen kan betecknas som en riktig mångsysslare. Han och hans fru har även bott en tid på Sri Lanka där de bland annat startade en räkodling. Han var omåttligt verbal och pratade oavbrutet så man nästan fick skavsår i öronen. Men mycket intressant var det i alla fall. Det blir nog ytterligare något besök. Speciellt när han blir färdig med sin permobil som han håller på att bygga.

Av Jöran Lundberg - 4 maj 2021 20:50

En betydelsefull händelse.

Nu och då brukar jag gora ett besök hos min bror Gunnar och hans Gullian. Då är det nästan obligatoriskt att vi kommer in på händelser och skeenden i vår hembygd för länge sedan.

Idag kom vi att samtala om en något som kom att få stor betydelse för samhällets utveckling. Det var tillkomsten av det första missionshuset som invigdes 1912.

Att vi så väl kan erinra oss den händelsen beror på att den är väldokumenterad på ett fotografi där alla deltagare vid invigningen är avbildade. Det var en fotograf, Verner Vångström, som från Örnsköldsvik åkte upp till Långviksmon för att avbilda de som deltog vid invigningen. Uppskattningsvis cirka 400 personer är samlade i en grupp framför det nybyggda missionshuset. Med skicklighet och en gammaldags kamera med så kallade glasplåtar har han lyckats fånga alla deltagarnas ansikten med synnerligen god skärpa.

Tillkomsten av missionshuset i Långviksmon 1912 kan man klassa som en historisk händelse av stora mått. Det var nämligen den församlingsbyggnad utanför kyrkan i våra trakter. Det var församlingens dåvarande pastor Bror Backman som utgjorde den drivande kraften bakom dess tillkomst.

Dessvärre har jag just nu inte de tekniska förutsättningarna att kopiera in fotot i bloggen, vilket naturligtvis skulle varit mycket värdefull information.

Det gamla missionshuset brann ner till grunden vid ett blixtnedslag 1938. Det ersattes av den kyrkobyggnad som finns i dag. Den har under årens lopp varit föremål för om och tillbyggnader.

Nämnas kan också att när Siv och jag gifte oss, samtidigt som Gunnar och Gullian, 1959 fanns fotoatelje Verner Vånsgtröm kvar

Av Jöran Lundberg - 3 maj 2021 22:47

Måndagkväll.

 

Vädret.

Vädergudarna har för närvarande endast vädertyp: Kalla och frostiga nätter och svala dagar med moln. Dessutom en kall och narig vind. Det innebär att den snö som fortfarande ligger kvar inte minskar nämnvärt. Storsjöns is ligger stadigt förankrad och har således inte alls rört på sig. M in bror Gunnar har sitt motionsspår helt intakt varför hanfortfarande kan träna skidåkning varje dag. Enligt långtidsprognosen verkar det inte bli någon förändring den närmaste veckan.

 

Pandemin.

Utbredningen av nya fall med covid tycks hålla i sig ännu en tid. Det har inverkat på industrierna i vår bygd. Det torde inte bli någon markant förändring förrän majoriteten av folket blivit vaccinerade. Trots att jag för min del har fått mina två sprutor vilar olika restriktioner tungt över mig. Det betyder ännu en tid med begränsad rörelsefrihet.

 

Ishockeyn

I kväll spelades andra matchen i finalen mellan Växjö och Rögle. Det stod 2-2 i full tid men vVäxjö vann i första förlängningsperioden

Av Jöran Lundberg - 2 maj 2021 22:16

av sällan skådat slag.

Jag brukar vara ytterst avhållsam att i min blogg beröra inslag som innebär politiska ställningstaganden.Jag tycker att det är jag skyldig mina läsare Men vill ändå slösa lite text på den partiledardebatt som anordnades på TV-2 i kväll.

Även om den stundtals blev rätt hetsig och man av och till talade i munnen på varandra gav den ett bestående intryck av saklighet. Upplägget var också så utformat att det inte gav allt för mycket utrymme för osakliga inlägg.

Jag vill även ge en bukett till de båda debattledarna som genom sin gedigna insats lyckades lägga töm och betsel på  de mest svårtyglade. Under de två timmar som debatten varade fick tittarna/lyssnarna rätt god information om den svenska riksdagspolitiken som den är utformad idag. Och det kan vara nyttigt.

Av Jöran Lundberg - 1 maj 2021 21:29

med social samvaro.

Idag har jag tillsammans med Allis och Sören varit till Anders och Bodil på besök i deras fritidshus i Norra Nordsjö. Deras stuga ligger inte så långt ifrån Önskasjön.

Det är ett rätt stort hus som förut varit permanentboende för ett par makar av vilken en avlidit varför huset var till försäljning. Vad jag kunde se var huset väldigt välbyggt. Särskilt beundrade jag den öppna spisen som förre husägaren själv murat. Det var verkligen ett fint  verk.

Jag uppskattade tillfullo den sociala gemenskap vi kunde idka under dagen. Vi blev också väl förplägade med både lunch och middag. Jag tror att det emellanåt är hälsosamt att kunna bryta den sociala isolering som är en av pandemins baksidor. 

Det var en ganska kringelkrokig väg till deras stuga med en hel drös av avtagsvägar. Allis och Sören hade varit dit tidigare så de hittade rätt. Själv skulle jag nog inte ha klarat det. Vägbanan var heller inte i bästa skick och jag konstaterade att det just nu var "vorförfalle". En fin dag var det i alla fall.

Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4
5
6 7 8 9
10 11 12 13 14
15
16
17 18 19 20 21
22
23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Maj 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards