injail

Alla inlägg under maj 2021

Av Jöran Lundberg - 14 maj 2021 23:10

Förväntningarnas månad.

Månaden maj är hos oss förväntningarnas månad. Då kommer i regel solljuset ch värmen och omkring oss sker ett naturens under. Under några korta veckor vaknar naturen till liv och grönska kommer. Den långa sega våren får ett slut.

Desto längre upp i åren man kommer uppskattar man den här tiden allt mer och upplever en säregen känsla av välbefinnande. Då får man än en gång vara med och njuta av en nordisk sommar med dess förunderliga skimmer. Det trolska ljuset en nordisk sommarnatt är nämligen något av ett mirakel- Att få vara med om den upplevelsen är något alldeles underbart.

Av Jöran Lundberg - 13 maj 2021 22:37

Morkullevägen.

 

Väderläget.

Det har blivit avsevärt varmare med idel sydliga vindar. Idag var det over 20 grader varmt i skugglägen. Jag var ner till Gerhardssons där Torben och Ingemar  år dem medhjälpliga med att grundlägga för ett växthus som de ämnar använda mer som ett lusthus. Det var nästan så man dignade i solgasset vid en fikastund.

Men det aviseras nu om lite svalare väder så troligen  får man mynta uttrycket att i år var sommaren den trettonde maj. Det har i alla fall varit så varmt att Storsjön nu är isfri sedan några dagar tillbaka.

 

Coronaläget.

Det verkar om att smittspridningen i vårt område har börjat avta med markant färre insjuknade. Däremot håller det i sig sett över hela riket. Av den anledningen har man framflyttat datumet för ikraftträdandet till första juni. Därför år det fortfarande rätt hårda restriktioner. Även för de som har fått sina båda sprutor gäller det att hålla avstånd och undvika att umgås i större sällskap.

 

Ishockeyn.

Nu spelar Timrå i SHL kommande säsong och därmed är det färdigspelat. Nu återstår bara en VM-turnering som går av stapeln i Riga. Den startar kommande fredag och håller på till nationaldagen den sjätte juni.

 

 

Av Jöran Lundberg - 12 maj 2021 18:50

En delikatess.

Någon gång emellanåt brukar jag gå ner till Millas och äta lunch. Oftast blir det på onsdagarna när det alltid serveras någon fiskrätt. Det är inte ofta att jag lagar till fisk själv.

Idag var jag ner och då var det stekt sill med löksås och kokt potatis. Något som jag alltid har gillat.

Det beror till yttermera visso på att under min uppväxt var den rätten ofta återkommande. Varje höst tog Kopra hem årets upplaga av den norska fetsillen, fångad i ishavet och nyss insaltad. Man kunde välja mellan tre och fem liters hink. Den större hinken räckte långt in på nyåret.

Mor Signes stekta sill var supergod. Hon hade alltid samma ugnsfasta form som hon tillagade den i. Och när den sattes in i ugnen simmade sillarna i massor av hemkärnat smör. Till det hade hon alltid nykokta "kryparpärer".

Ett minne från uppväxten som alltid finns kvar i mitt medvetande.

Av Jöran Lundberg - 11 maj 2021 21:00

Mitt hemlands tungomål.

I mitt nuvarande boende har jag inte lika lätt att skriva mina inlägg på mål eftersom mycket av det källmaterial jag har som grund är nerpackad i någon flyttkartong och är kvar i villan. Men jag har därmed inte förgätit detta präktiga tungomål även om jag inte använder det lika frekvent i min blogg. Dock skall jag i kväll göra ett försök.

 

Lite grann öm en Albin.

N´Álbin Lundberg varn kusin at min pappa Esra. Han bodde ini Langviken tin kåk söm han hadde byggt alldeles sjalv. Han va målar å for ömkring å måle köka att falke. Han hadde bara två färger ti målarhinken. Dä va ljublått å gurt sä alle köka kring hele bögda vorte alldeles lik.

Däri källarn på kåken sin hadden n´snickarbo där han snicke ett å varje som falke beställde hos´n. De va myttje töckena köksskåpa som han snicke å sätte opp. Åsse na möbler, stola å bola å ett å varje.

I slute å trettitale skaffen säg en traktor å for ömkring å ploge å härve at bönnern. De vaarn amerikanar söm hette Farmall. n dänn traktorn hadde stora järnhjul vä väldiga tagga för å dra bätter. Dä va bara ett framhjul på´n dann traktorn. De sörntes rakt mäktet då han kömme vän. De geck rakt int na fort int. Småbåna könne hall ättern. Men tarpara va gla å görnsten för damm feck ju bra hjalp.

Av Jöran Lundberg - 10 maj 2021 22:35

Ishockey.

I kväll spelades två viktiga matcher i ishockey.

Det var först en match i den allsvenska finalen mellan Timrå och Björklöven. Timrå vann den matchen med sex mål mot Björklövens två. Timrå leder därmed finalserien med tre  vunna matcher mot Björklövens enda. Om Timrå vinner nästa match som spelas på onsdag tar de klivet upp i högsta serien.

I SM-slutspelet var Växjö i guldläge mot Rögle. Och eftersom Växjö vann kvällens match även de med 6-2 blev de därmed svenska mästare. Men jag tycker ändå att Rögle har gjort en bra turnering så deras silvermedaljer var välförtjänta.

Om Timrå vinner sin match på onsdag är seriespelet i ishockey slut för säsongen.

Av Jöran Lundberg - 9 maj 2021 21:33

och skövlat.

I dag var jag på en promenad med Bisse. Eftersom jag ställde promenaden mot södra delen av samhället kom jag även  att besöka den sydliga delen av Strängbetongs industriområde.

Under mina ungdomsår var den branta sluttningen ner mot Skorvtjärn ett eldorado för utförsåkning under vintern. Bland annat anlade vi där en hoppbacke där vi gjorde hopp som var uppemot tjugo meter. Vid åsynen av området idag slogs jag av häpnad. Av den förut fiskrika tjärnen fanns ingenting kvar. Kammen som förut gjorde det möjligt att anlägga skidspår och hoppbacke är snart ett minne blott. Sanden har blivit en del av den betong som blivit slipers varpå malmtågen passerar förbi min hembygd.

Jag har under mitt liv varit ivrig tillskyndare av den industriella utvecklingen som ansetts varit den motor som skapat den välfärd vi har i dag. Som också gett bygden många arbetstillfällen för den trygghet många familjer fått röna.

Men det är också tydligt att den utvecklingen har ett pris. Ett pris som läggs på kommande generationers axlar. Det kan tyckas att att en förlorad hoppbacke lätt kan offras för den goda sakens skull. Men visst måste vi kanske stanna upp ett ögonblick i eftertanke och gemensamt försöka finna ett vägval mot bättre och rakare miljömedvetenhet. Om vi alla hjälps åt kanske vi kan skapa en framtid där välfärd och god miljö kan förenas.

 

Av Jöran Lundberg - 8 maj 2021 21:00

Morkullevägen.

 

Väderläget.

I dag kom utetemperaturen faktiskt upp i tio grader. Det var även rätt molnfritt varför det tycktes värma allt intensivare. Solen och värmen har också gjort att isen på Storsjön har börjat lossna från land och, så att säga, "flutit upp". Men än torde det dröja ett antal dagar innan sjön blir isfri. Men meteorologerna har förutspått varmare väder framöver så våren torde komma även till våra breddgrader. Även om de kalla vindarna fortfarande är rätt kännbara.

 

Coronaläget.

Smittspridningen har klingat av lite här i våra bygder. Örnsköldsvik och Västernorrland är inte längre värst drabbad i landet. Det rekordet har övertagits av Kronobergs län. Samtidigt verkar det inte än bli någon större lättnad i läget. Det är faktiskt så prekärt att de lättnader som aviserats till den sjuttonde inte kan verkställas.

Vad jag kan förstå så fortskrider det med vaccinationen i den mån det kommer nya leveranser. Men än har de inte här i Västernorrland börjat ge sig in i fas fyra, det vill säga personer i åldrarna 50 till 59. Möjligen dröjer det ända fram till slutet av månaden.

 

Ishockeyslutspelet.

Växjö har skarpt läge på Rögle efter vinst i kväll på övertid. De behöver således endast en vunnen match till för at ta hem SM-bucklan Då de dessutom har hemmamatch är chanserna stora. I morgon återupptas de pausade serien mellan Timrå och Björklöven. Det skall bli intressant att se hur lagen har konsoliderat formen under coronauppehållet.

Av Jöran Lundberg - 7 maj 2021 20:35

Disputation.

I dag försvarade Kristina sin doktorsavhandling genom en disputation vid Gävle universitet. Den sändes digitalt och kunde följas på SOOM. Genom at ha tillgång till inloggningsuppgifter kunde  jag följa förfarandet.

Kristina har under några år arbetat på avhandlingen som på kortfattad svenska kan sägas behandla en vidareutveckling av hälsovetenskap. Den har naturligtvis en titel på engelska det språk den är avfattad på. Men den titeln är så invecklad att jag inte vill ge mig in på att lägga in den i bloggen.

Disputationen började klockan tio och pågick till halvfyratiden. Endast med några korta uppehåll. Det var av naturliga skäl tidvis en pressande uppgift för henne men jag tycker att hon klarade det med bravur. Vad jag kan förstå var alla deltagarna, från ordförande,  opponent och till alla examinander nöjda med dagens disputation. Det betyder att Kristina vid en senare ceremoni kan ta emot sin doktorshatt. Det betyder också att hon nu är vid målet för sina årslånga strävanden. Personligen vill jag ge henne de hjärtligaste gratulationer.

Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4
5
6 7 8 9
10 11 12 13 14
15
16
17 18 19 20 21
22
23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Maj 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards