injail

Alla inlägg under maj 2021

Av Jöran Lundberg - 23 maj 2021 22:00

Så är det på Morkullevägen.

 

Väderläget.

 

April våt maj kall, fyller bondens lador all.

De båda månaderna har uppfyllt alla förutsättningar för ett gott skördeår. Det är bara någon dag sedan vi blev av med de sista snödrivorna. Utetemperaturen håller sig så där  omkring sju grader på dagarna. Nattetid kan det ibland gå ner mot noll. De senaste dagarna har vi fått lite regn som medverkat till att björkarna och andra lövträd funderar på att klä sig i sommarskrud.

Men jag ser ändå fram emot sommaren och förhoppningsvis lite mera värme.

 

Smittoläget.

Vad gäller influensan är den sakta men ändå rätt så säkert på tillbakagång. Det beror mest på att fler och fler har fått sina sprutor. Vad jag kan förstå går det enligt planerna. Det tillskott av vaccin som kommer används ständigt till sista droppen. Givetvis ser vi gram emot ett läge på den fronten då vi kan börja lätta på restriktionerna. Den första juni har utpekats som ett magiskt datum då det kanske blir lättnader. Av och till har det ju talats om så kallad flockimmunitet men hur stor del av befolkningen som måste vara immuna har de inte angett med någon större precision. Det vore skönt att bli av med smittorisken eftersom informationen om hur man skall bete sig är så diffus. Jag måste säga att jag inte tycker om att bära munskydd just därför att de har en ständig benägenhet att trassla in sig i mina hörapparater. Häromdagen höll jag på att förlora den ena när jag skulle ta av mig trasan. Jag har också den uppfattningen att det är mera ett spel för galleriet än något som begränsar smittorisken. Jag tycker det är bättre att hålla avstånd och alltjämt undvika trängsel.

 

Aktivitet.

Nu har jag större möjlighet att vara ute på promenad med "Bisse" (min cykelspark) när det är sommarföre. Det brukar bli ungefär tre kilometer varje dag. Ibland mer ibland mindre. I dag blev det drygt en halv mil. Jag känner att träningen har effekt. Det blir ändå rätt mycken tid jag spenderar framför 

tv och dator.

 

Ishockey-VM

Det går tungt för Sverige då de har förlorat sina två inledande matcher, Get är därför uppenbar risk at de inte kommer att kunna kvala in sig till det komma slutspelet. Det är rätt uppenbart att tre kronor inte är det slagkraftiga lag de vanligtvis är.  Ännu mer sensationellt är det att Canada är i samma prekära situation.

Av Jöran Lundberg - 23 maj 2021 00:51

Det blev Månesken.

Lite oväntat blev det Italien som tog första platsen i Eurovision song contest. Detta före favoriterna Switserland och Frankrike. De låg länge i topp efter experternas röster. Men folket ville annat.

Island kan man säga fick en bra placering och vann bland de nordiska länderna. Tusse kom som väntat ungefär i mitten av fältet vilket jag tycker det var en bra bedrift av honom.

Så är spektaklet över.

God natt och gomorron.

Av Jöran Lundberg - 21 maj 2021 21:43

Första dagen.

Nu har VM-bataljerna i ishockeyn dragit igång. Den här första dagen spelades inte mindre än fyra. matcher. Tyskland vann mot Italien med 9-4. Ryssland vann mot Tjeckien med 4-3, Segermålet kom i matchens sista sekund. Slovakien vann mot Belarus med 2-5.

Den stor skrällen stod Lettland i matchen mot Canada som de vnn med 0-2 efter en mycket rafflande match.

I morgon ställa Sverige mot Danmark vilket också kan bli en spännande tillställning.

God kväll.

 

Av Jöran Lundberg - 20 maj 2021 23:06

i Eurovision song contest.

 

Jag noterar med tillfredsställelse att både Island och Finland är med bland finalisterna. Däremot blev Danmark utslagen efter att ha presenterat en rätt medioker låt.

Så ser vi fram mot finalen på lördag. Jag tippar att de nordiska låtarna kommer att hamna i mitten av startfältet vilket jag klassar som en godkänd prestation.

Av Jöran Lundberg - 19 maj 2021 21:57

Lite ditten och datten.

 

Vädret.

Det börjar gå mer och mer mot sommarväder. Idag har vi haft uppemot 18 grader varmt och soligt. Vi har nu blivit av med de allra segaste snödrivorna. Det är en liten smula kvar i skuggsidan bakom garaget men den är väl snart ett minne blott. Någon sjunger: Glöm den snö som föll i fjol.

Borta i öster mot Ryssland ligger det massor av varmluft som de visade på väderkartan i kväll men det verkar som att vi inte får så mycket av den just nu. Det fina vädret lockar naturligtvis till mera uteaktiviteter. Som ett exempel på detta kan nämnas att jag promenerade i dag tillsammans med Bisse så nära 5 kilometer.

 

Coronaläget.

Smitt spridningen är markant mindre nu i vår kommun vilket betyder att färre insjuknar. Tyvärr är det så att borta på snickeriet som tillverkar vikväggar (SVG) har det blivit ett utbrott av covid och ett antal arbetare har blivit smittade. I den krets jag vanligen umgås är vi nu alla vaccinerade så det känns lite tryggare även om vi fortfarande håller oss till restriktionerna. Nu ser vi fram mot första juni då  det finns en viss förhoppning om att en del av hindren för normalt umgänge skall tas bort. Efter att allt fler får sin dos vaccin skall det väl också bli drägligare att leva tillsammans. Vaccineringen pågår nämligen i oförminskad takt.

 

Ishockey.

På fredag startar VM i ishockey som går av stapeln i Riga. Samtliga matcher sänds på SVT och på attraktiva sändningstider så det blir lätt att följa dem.

 

Renoveringen.

Jag har faktiskt i nuläget inte så bra koll på hur återställningsarbetena i villan fortskrider eftersom jag fått knapphändig information från försäkringsbolaget. Men idag såg jag att den  entreprenör om skall verkställa detta var uppe vid villan. Men då jag har det tryggt och bra i min lägenhet har jag inte engagerat mig så mycket.

 

Livet.

Jag var häromdagen upp till kyrkogården och såg till de penseer som jag planterat på Sivs gravvård. De blommade väldigt fint i de gynnsamma vädret. Samtidigt rensade jag, på de andra gravarna om jag brukar sköta, bort vinterväxterna och förberedde för sommarens blommor.

Av Jöran Lundberg - 18 maj 2021 23:06

Eurovision song contest.

I kväll sändes den första semifinalen i Eurovsc. Ett färgsprakande utan like. Med en lång rad låtar där ingen egentligen stack ut något särskilt.

Vår egen TUSSE var med och knep en plats i finalen vilket jag tycker var en strong bedrift. Han var en bland de som var förhandstippade. Men det är en bit kvar till segern. Lycka till.

Av Jöran Lundberg - 17 maj 2021 20:12

Folkets hus.

När församlingen bildades 1896 var den inte ansluten till något särskilt samfund. Det var först när Bror Backman kom till bygden som pastor 1910 som den anslöt sig till missionsförbundet. Han var nämligen en stor beundrare av Waldenström och hans försoningslära.

Det var också han som tog initiativ till att det första missionshuset byggdes. Invigningen och tillkomsten var en stor och revolutionerande händelse i bygden. Det var nämligen den första samlingslokalen utanför kyrkan som kom till i Björnabygden.

Det föll sig ganska naturligt att missionshuset även kunde användas för samlingar av mera profan art. Det hölls till exempel en del nykterhetsmöten. Fredsrörelsen som under nittonhundratalets första decennier, speciellt efter första världskrigets slut växte sig stark, hade sina sammankomster förlagda till missionshuset. Ett villkor för att missionshuset kunde tillåtas för sådana samlingar var att det inte skulle brukas alkohol. Men dessvärre var det i slutet at tjugotalet och under trettiotalets första år som mer och mer av starka drycker florerade i dessa samlingar. Detta ofog ledde till att sådana samlingar förbjöds att hållas i missionshuset viket inte mottogs så vänligt av vissa grupper i bygden.

Under trettiotalets första år väcktes då tanken på att bygga en egen profan lokal. Det var embryot till att Folkets hus, som än i dag finns kvar. kom till. Efter några år installerade man även en projektor och visade filmer.

Byggnaden har allt sedan dess gått under namnet Folkets hus men har aldrig varit ansluten till den nationella Folketshusrörelsen. Den har heller inte, i motsats till den gamla skolan i Movattnet registrerats som som bygdegård.

Under sin storhetstid från fyrtiotalet och ett antal år framåt anordnades danser med stora kända dansband som alltid drog storpublik. En årlig hembygdsfest utgjorde kronan på verket. Nackdelen var att det i regel var stora mängder alkohol som flödade.

Idag ägs Folkets hus av Långviksmons idrotts och intresseförening som också äger och förvaltar Mopärlans idrottsanläggning och badplatsen. Detta är av naturliga skäl rätt betungande för ekonomin. Det kan också nämnas att nu hålls många profana sammankomster åter i Missonskyrkan. Även om det nu under pandemin skett i ytterst begränsad omfattning.

Av Jöran Lundberg - 16 maj 2021 22:16

En helt vanlig söndag.

Idag har jag inte varit så verksam. Mest tagit igen mig. Trots att man inte har någon schemalagd sysselsättning blir det ändå lite av stress över tillvaron ibland. Något som egentligen är alldeles onödigt men som ändå förekommer. Då kan det vara nyttigt att bara vara lat och låta tiden ha sin gång.

Men helt sysslolös har jag inte varit. Blev nämligen bjuden på lunch av en god vän tillsammans med några andra polare. Angenämt.

Jag måste väl även nämna att igår fick vi ett par ordentliga regnskurar som nästan helt avlägsnade de snödrivor som var kvar. Nu väntar vi på ytterligare värme så att lövträden kan börja grönska. Det betyder ju at sommaren äntligen år på gång.

Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4
5
6 7 8 9
10 11 12 13 14
15
16
17 18 19 20 21
22
23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Maj 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards