injail

Alla inlägg den 17 maj 2021

Av Jöran Lundberg - 17 maj 2021 20:12

Folkets hus.

När församlingen bildades 1896 var den inte ansluten till något särskilt samfund. Det var först när Bror Backman kom till bygden som pastor 1910 som den anslöt sig till missionsförbundet. Han var nämligen en stor beundrare av Waldenström och hans försoningslära.

Det var också han som tog initiativ till att det första missionshuset byggdes. Invigningen och tillkomsten var en stor och revolutionerande händelse i bygden. Det var nämligen den första samlingslokalen utanför kyrkan som kom till i Björnabygden.

Det föll sig ganska naturligt att missionshuset även kunde användas för samlingar av mera profan art. Det hölls till exempel en del nykterhetsmöten. Fredsrörelsen som under nittonhundratalets första decennier, speciellt efter första världskrigets slut växte sig stark, hade sina sammankomster förlagda till missionshuset. Ett villkor för att missionshuset kunde tillåtas för sådana samlingar var att det inte skulle brukas alkohol. Men dessvärre var det i slutet at tjugotalet och under trettiotalets första år som mer och mer av starka drycker florerade i dessa samlingar. Detta ofog ledde till att sådana samlingar förbjöds att hållas i missionshuset viket inte mottogs så vänligt av vissa grupper i bygden.

Under trettiotalets första år väcktes då tanken på att bygga en egen profan lokal. Det var embryot till att Folkets hus, som än i dag finns kvar. kom till. Efter några år installerade man även en projektor och visade filmer.

Byggnaden har allt sedan dess gått under namnet Folkets hus men har aldrig varit ansluten till den nationella Folketshusrörelsen. Den har heller inte, i motsats till den gamla skolan i Movattnet registrerats som som bygdegård.

Under sin storhetstid från fyrtiotalet och ett antal år framåt anordnades danser med stora kända dansband som alltid drog storpublik. En årlig hembygdsfest utgjorde kronan på verket. Nackdelen var att det i regel var stora mängder alkohol som flödade.

Idag ägs Folkets hus av Långviksmons idrotts och intresseförening som också äger och förvaltar Mopärlans idrottsanläggning och badplatsen. Detta är av naturliga skäl rätt betungande för ekonomin. Det kan också nämnas att nu hålls många profana sammankomster åter i Missonskyrkan. Även om det nu under pandemin skett i ytterst begränsad omfattning.

Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4
5
6 7 8 9
10 11 12 13 14
15
16
17 18 19 20 21
22
23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Maj 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards