injail

Alla inlägg under oktober 2017

Av Jöran Lundberg - 15 oktober 2017 22:01

MODO-förlust.

Laget är just nu inne i en tung period med idel förluster. Det resulterar naturligt i sämre placering i tabellen. Önskvärt vore att det åter skulle komma upp på ”vinnarspåret”. Men det är som livet självt, ibland vinner man och ibland blir det förlust. En nyskriven drapa får belysa fenomenet.

I tidens spel.

Tidernas ishockeyspel

är son självaste livet

Ibland man vinner en del

men förlorar det som är givet.

 

Ibland försvinner all must

det kan kännas uselt i sinnet.

Och man får en snöplig förlust

så att det svider i skinnet.

 

 

Det lirkas båd kort och långt

ett samspel av högre sort

Men ofta det blir för trångt

när passningen blir för kort.

 

Om ändå vi arbetar träget

förslösar en mängd energi.

Så bör vi ändå gilla läget

så måste det för evigt förbli.

 

 

 

Av Jöran Lundberg - 14 oktober 2017 21:26

En dödsannons.

Vi klippte ut en dödsannons häromdagen. En av våra närmsta vänner som också var en av våra goda grannar här på Tallbacken har fått sluta sina dagar. Han har kämpat länge med en sviktande hjärtfunktion. Det har i stort sett varit en kraftig pacemaker och syrgas som har hållit honom kvar i livet. Men hur dt än är saknar man honom. När jag gjort mina återkommande besök har det varit sköna stunder eftersom han var en duktig berättare. Det glesnar i leden och varje någon som lämnar oss blir ett tomrum. Samtidigt är det livets villkor vi blir påminda om.

Jag hittade i mina gömmor en dikt jag tycker belyser dessa våra livsvillkor:

Och sedan, frid

Förgänglighet. Fåfänglighet.

Ett liv en tid ett uns av strid

och sedan -  frid.

Ungdomstid och mandomstid

Ett liv en tid. Ett uns av strid

och sedan – frid.

Fattigdom och rikedom,

Ett liv en tid. Ett uns av strid

och sedan – frid.

Jagande efter vind. Smekning på min kind.

Ett liv en tid. Ett uns av strid

och sedan -  frid.

Dagar av möda. Kärleksstunder glöda.

Ett liv en tid. Ett uns av strid

och sedan -  frid

År av id. Verksam tid

Ett liv en tid. Ett uns av strid

och sedan – frid.

Liv med glans. Segerkrans

Ett liv en tid. Ett uns av strid

och sedan – frid.

Strävsamma år. Glesnat hår.

Ett liv en tid. Ett uns av strid och sedan – frid.

Till sist ett slut. Du vilar ut.

Ett liv en tid. Ett uns av strid

och sedan frid.Gråtande grått, mätt med mått.

Ett liv en tid. Ett uns av strid

och sedan - frid. 

Himmelsk boning. Nåd och försoning.

Ett liv en tid. Ett uns av strid

och sedan - frid.

 

 

Av Jöran Lundberg - 13 oktober 2017 21:39

Fritt fall.

Det var en person som ramlade ut från femtionde våningen på en skyskrapa. När han passerade trettionde våningen tänkta han; hittills har det ju gått bra. Det var likadant för ishockeylaget MODO. De vann en del matcher från början, men nu verkar det vara platt fall. Senast har de förlorat mot bottenlaget Södertälje och nu i kväll mot Norrköpingslaget Vita Hästen. Eftersom det är så jämnt i toppen finns det risk att de åker kana ner genom tabellen. De har ytterligare två bortamatcher på raken innan de nästa fredag har hemmamatch mot Timrå. Ett derby och en viktig match att vinna. Detta riskerar dock inte min nattsömn!

Gonatt och gomorron!

Av Jöran Lundberg - 12 oktober 2017 21:21

Regnet det bara skvalar ner.

Lite nu och då brukar jag kommentera väderläget. I viss mån i dokumentärt syfte. Den här hösten har inte bjudit på många soldagar. Vissa år den här tiden brukar vi få uppleva en så kallad ”Brittsommar”. Någon sådan har inte visat sig än fast vi är en god bit in i oktober. Enligt prognosen verkar det inte bli något radikalt omslag till annan vädertyp.  Det sammanhanget skriver som jag alltid som jag brukar skriva; Det är bara att gilla läget.

Men visst vore det stimulerande med några varma soliga höstdagar. Detta innan Kung Bore definitivt tar över och det blir riktig vinter. Jag tror nämligen att vi är mer beroende av soliga dagar än kan ana. Av den anledningen bifogar jag en höstlig dikt jag skrev för ett antal år sedan. Den heter.

Tankar i sen höst.

När solens ljus i gula höstlöv blänker

och när naturen lägger sig till ro

Jag då på livets mått och mening tänker

likväl förankrad i en bergfast tro.

 

Då höstlig fågel flyttar från sitt viste

på lätta vingar hän till fjärran land

Jag önskar då jag livets mening visste

och vad som väntar bortom havets rand.

 

Men det är inte helt mig här förunnat

att svar på alla livets gåtor få,

Mitt inre väsen lärt mig och förkunnat

att leva rikt vad än som kommer på.

 

Så har jag frid och ro uti mitt sinne

har full förtröstan vid mitt starka hopp

Jag känner då att livet snart är inne

och jag fullbordat har mitt levndslopp.

 

Då skall jag evig härlighet få skåda

få möta honom på en brusten sky

Ty där skall Jesu kärlek alltid råda

då himlens härlighet är alltid ny.

 

Av Jöran Lundberg - 11 oktober 2017 22:09

På rätt kurs.

En speciell möjlighet att skaffa sig större insikt i den litterära världen har vi alla i det att vi deltar i den skrivarcirkel som startade i kväll i Movattnets bygdegård. Ett illustert gäng med mer eller mindre uttalade ambitioner att till fullo behärska språkets olika vindlingar. Med min vetgirighet, som tilltagit med åldern, är det en trivsam tillvaro. Som exempel lägger jag in i min blogg ett avsnitt som heter flödesskrivning. Det är då man bara låter pennan formulera det som kommer i tanken just för tillfället. Detta skrevs för hand under 6 minuter.

Flödesskrivning innebär att man beskriver ett visst flöde. Ett flöde som kan innehålla en viss kraft. Har det endast ett minimum av kraft minskar således flödet i omfattning. Därför är det av stor vikt att flödet alltid tillförs den mängd kraft den för tillfället har nytta av. Ett flöde kan således storleksmässigt variera beroende av den kraft den tillförs. Vissa flöden kan vara så kraftfulla att de inverkar menligt på sin omgivning. Däremot om flödet är av stillsam art, då ett minimum av kraft tillförs, kan det bara genom att kvillra en melodi bringa ro och frid i sin omgivning. Slut på tiden.

Gonatt och gomorron!

Av Jöran Lundberg - 10 oktober 2017 20:58

Sverige är fantastiskt.

Jag har berört det i någon tidigare blogg men jag känner att ämnet är än mer aktuellt i dag. Att beskriva vårt land som vår fristad på jorden är angeläget. Om något år har vi varit förskonade från krigshandlingar på svensk mark i 210 år. Det är något att vara tacksam för. Då man blickar ut över vår omvärld och ser hur krig och konflikter formligen massakrerar städer och byar och driver hemlösa människor på flykt. Meningslösa härjningar som raserar länder och kulturer som byggts upp under många sekler. Det är ett elände som vi i vår ombonade tillvaro inte kan inse vidden av.

Ändå är vi tämligen benägna att gnöla och klaga över små missförhållande i vår tillvaro. Jag har själv beskrivit en rad olika omständigheter som tyckts mig varit helt galna. Egentligen petitesser i det stora sammanhanget. Men som ändå upplevs ingripa menligt i vår vardag. Visst är det så att ingenting är så bra att det inte kan bli bättre. Men ofta har man inte den rätta insikten att bedöma alla komplicerade skeenden. Ta till exempel den rännil av flyktingar som söker ett nytt hemland och en meningsfull tillvaro i vårt land. Det är väl ingen fråga som engagerar oss så intensivt. Flyktingmottagande och integration är något som många har skilda synpunkter på. På det personlig planet men även politiskt.  En känslig fråga som vi gärna tillägnar våra mest geniala lösningar. En uppgift som är inbakad i den stora processen är hur man hanterar frågan om ensamkommande flyktingbarn. Många av de som flytt från misären i Afghanistan riskerar att bli hemskickade eftersom landet inte är klassat som riskfyllt. Samtidigt som man avråder svenska turister att besöka landet då det är för riskfyllt. Flyktingmottagande och integration är således en knepig fråga för vårt kära Sverige.

Att känna trygghet och välstånd är ändå det som kännetecknar tillvaron i vårt land som vi därmed har anledning att älska och högakta. Jag bifogar en dikt jag skrivit vid något tillfälle som heter:

Mitt land.

Mitt land är min fristad på jorden

Mitt land är ljuvlig fågelsång

Mitt land är de dukade borden.

Mitt land är en sommar en gång.

 

Mitt land är en stig över heden

mellan stolta stammar den går

Mitt land är de skimrande skeden

som lyser av dagar och år

 

Mitt land är spegelblankt vatten

Mitt land är den forsande ström

Mitt land är den skimrande skatten

Mitt land är min ro och min dröm.

 

Mitt land är strävsamt knog

Mitt land är läkande ro

Mitt land är en valkig hand på en plog

Mitt land är hopp och framtidstro.

 

Mitt land är Torsten, Per och Stina

Mitt land är ock Luka o Raohad.

Mitt land är ungdomar fina

Men också flyktingen ifrån Dahad.

 

Mitt land är min framtids lycka

Mitt land är gemenskap och frid

Mitt land är den plats jag vill smycka

till de skimrande rosornas tid.

 

 

Av Jöran Lundberg - 9 oktober 2017 21:43

Lite om ekonomi.

Riksbankens pris i ekonomi till Alfred Nobels minne gick i år till Richard H. Thaler, University of Chicago, IL, USA, för hans bidrag till beteendeekonomin. Enligt ett inslag i Rapport har han kommit till den fantastiska insikten att ekonomi faktiskt är beroende av människor. En upptäckt så god som någon. Det mest förunderliga är dock att en viss bloggskrivare på Tallbacken har lyckats komma till samma forskningsresultat. Det är inte i första hand maskiner som påverkar ekonomin utan människan själv. Ett faktum som känns ganska naturligt. Alternativet skulle i så fall vara när man överlåter till en enarmad bandit att sköta densamma.

Samtidigt är det ett mycket intressant scenario som rullas upp. På det personliga planet är det helt beroende av sambandet mellan inkomster och utgifter. Oberoende om man är höginkomsttagare eller fattigpensionär får en människa dålig ekonomi om utgifterna hela tiden tenderar att överstiga inkomsterna. Det verkar ”lätt som en plätt”. Men det är där Thalers teorier kommer in i bilden. Han har nämligen kommit till den slutsatsen att olika människor har olika sätt att förhålla sig till pengar. För vissa rinner det bara iväg medan andra är snåla och snikna till tusen. Jag hade häromsistens en rumskompis på lasarettet som absolut inte ville åka hem, bland annat för att gubben där hemma var så snål och sniken. Ett förhållande som säkert i högsta grad skulle intressera en pristagare i ekonomi. I ovanstående ämne skulle det säkert kunna skrivas många spaltmeter men det skulle troligen föra alldeles för långt. Därmed lyckönskar jag Rickard H Thaler till den fantastiska forskning som renderat honom priset. Själv kommer jag att sova gott i full förvissning om att min ekonomi är i gott skick.

Gonatt och gomorron!

Av Jöran Lundberg - 8 oktober 2017 21:04

Kommentar till kvällens partiledardebatt.

Politiskt käbbel på hög nivå utan minsta substans!! Uruselt!!

Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20
21
22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Oktober 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards