injail

Alla inlägg den 14 september 2021

Av Jöran Lundberg - 14 september 2021 18:32

I dessa sena tider.

 

Historiskt perspektiv.

 

1. Förbränningsmotorn.

 

Under artonhundratalets senare del konstruerades några av de första förbränningsmotorerna av tysken Nikolaus Otto. Den tillverkades i större skala  Modifierades och sattes in i de första bilarna. I den processen medverkade också tyskarna Daimler och Benz. De startade tillverkning under namnet Mercedes.

Efterhand som tekniken och tillverkningen förfinades kom allt fler tillverkare med nya bilmärken av olika konstruktion.. I Amerika var till exempel Henry Ford en tidig pionjär på området.

 

 

2. Eventuell miljöpåverkan.

 

De första bilarna med förbränningsmotor var sannerligen inga miljömönster. Energin man tog ut ur  bränslet som oftast var  bensin, var nere på endast 11 %. Resten bestod av värme och synnerligen orena avgaser.

 

Ingen tillverkare av de första bilarna hade den minsta aning om dess påverkan på miljön. I enlighet med den anda som den pågående industrialiseringen hade var det helt andra villkor som dominerade. Utveckling och framåtskridande var ledstjärnan.

 

3. Förbränningsmotorn i himlen in

 

Nu är förbränningsmotorn på väg att fasas ut, Detta trots att den nu är kanske hundra gånger renare än de första exemplaren. En väl så grannlaga process anser jag. Bilburen kommunikation kommer att vara nödvändig även framdeles varför bilar anpassade till andra drivmedel måste kunna tillverkas till rimligt pris. Sett ur ett globalt miljöperspektiv blir den uppgiften närmast övermäktig. Även om en utsläppsneutral bilpark i Sverige utgör något man skall sträva

efter löser det inte världens miljöproblem. Endast en omfattande samverkan kan åstadkomma en förändring.

 

Andra energislag?

 

Eldrivna bilar utvecklas i snabb takt i Sverige. För personbilar kan det vara ett gångbart alternativ. Detta under förutsättning att de kan erbjudas till rimligt pris och att de kan laddas snabbt och enkelt. För trafik med långtradare kan det bli mer komplicerat. Idag finns det inga funktionella lösningar  på den uppgiften.

Vätgas har dykt upp som ett möjligt alternativ. Men också kring det drivmedlet finns många frågetecken. Därför kan det ta lång tid av utveckling innan det kan implementeras på den gängse biltrafiken.

Så förbränningsmotorn kommer nog att bli kvar i många länders bilpark ännu en lång tid framöver. Tyvärr.

Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7
8
9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< September 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards