injail

Alla inlägg under juni 2020

Av Jöran Lundberg - 14 juni 2020 20:53

Puh, sådan värme.

Nu har det varit att antal dagar med 25-26 rader varmt i skuggan. Och solen har gassat från molnfri himmel. Så småningom har man blivit mer och mer van den olidliga värmen. Den förut av olika skäl långsamma arbetstakten har i detta tropiska klimat blivit ännu långsammare. Men det gör väl inte så mycket.


I dag var det friluftsgudstjänst vid Pingstlokalen i Trehörningsjö. Det tarvar rätt god koncentrationsförmåga  att sitta i det gassande solskenet under mer än en och en halv timme. Dessbättre kunde jag få lite skugga från en liten buske och därmed en liten aning drägligare. Jag tänkte då att när vi under maj månad  suckade och längtade efter värme har vi fått det så mycket varmare just nu.


Var också en sväng upp till kyrkogården för att se till att de blommor jag planterade härom dagen hade det bra. Det fordras rätt mycket vatten till växterna i den här värmen. I övrigt är det är det rätt stillsamt här i dessa tider som ändå i viss mån präglas den pågående pandemin. Det verkar som att dessa uslingar till viruskanaljer inte heller skyr värmen utan fortsätter oförtrutet sin illvilliga lek med oss svenskar. Då får Anders Tegnell säga vad han vill.


Jag fick ett mejl från arkivarbetaren som med några konstiga kringelkrokar konstaterat att vi är avlägset släkt med Gustav Vasa. Men nu är det så att jag inte  är någon hängiven beundrare av den luringen. Visst var Sverige den tiden en fattig nation efter en rad kostsamma krigföringar. Men man kan nog med all sannolikhet konstatera att många av hans ekonomiska trollkonster i stor utsträckning gynnade honom själv i första hand. Men å andra sidan är släktskapen vid det här laget så avlägset att det med ödmjukhet kan accepteras.


Varma hälsningar från Tallbacken

Av Jöran Lundberg - 13 juni 2020 21:41

Väggaraget.

De första åren under 1950-talet byggdes en ny anläggning för vägförvaltningen och verksamheten flyttades från Hemling där den förut var etablerad. I samband med det nya garagebygget var det många anställda som byggde en bostad i Långviksmon. Många av dem just efter Tjädervägen. I dagens avsnitt visar jag en villa byggd av en av dessa vägarbetare.

Byggnaden är underhållen och i dag bebodd.


 

Av Jöran Lundberg - 12 juni 2020 21:28

Sågbadet.

Under sommaren är badet vid den gamla sågplatsen vid Storsjön livligt frekventerat. De nya badbryggorna som utgjorde en stor investering gör badplatsen än mer attraktiv. Jag var ner till badet en sväng i kväll och fotade. Det är väl ine världens bästa bilder men får väl duga. Vid badet är även ordnat för husvagnscamping och det hade redan kommit husvagnar och husbilar som hade funnit den fina miljön.


       


 

Av Jöran Lundberg - 11 juni 2020 22:47

Johan Lundberg nybliven student!

I dag har vi firat vårt barnbarn nummer 6 om avlagt sin studentexamen. Han har studerat till elektriker och har jobb efter skolan. Börjar kommande måndag. För elektriker som utbildas i gymnasiet återstår en lärlingstid innan de får behörighet. På grund av nuvarande läge var det endast Thor-Leif och Kristina som fick närvara vid utspringet. Men sedan firade vi honom hemma på Skomakarvägen i Järved.

En knippe foton från festligheten bifogas.


 

Här visar Johan ett foto av honom som sommargrabb.


 

Här ett annat foto.

 

Underbart läckra kycklingfiléer hanterade av grillmästaren själv.



Av Jöran Lundberg - 10 juni 2020 21:58

En solid byggnad.

Nedanstående byggnad uppfördes av Axel Larsson som familjebostad på 1950-talet. Byggnaden har en lättbetongstomme med källarvåning. Bygg och Betong bröderna Lundberg AB som byggmästare. Efter Axel Larsson har fastigheten haft olika ägare. Den anses vara i gott skick och är i dag bebodd.


 

Av Jöran Lundberg - 9 juni 2020 20:48

Ord och utstryck på "Björnamåle".

Det var rättlänge sedan nu somjag hade något inlägg om vårt modermål. Tänkte bättra på det.

Vad betyder nedanstående?


1.  Rack pärninga? =

2.  Va du balje =

3.  Du jett fara annônsch =

4.  Gösse kär va du bläkte vä ärma =

5.  Jesta va du bannes =

6.  N´Fingal gatt bryt dongen ônna sôgga =

7.  De va flere ener ti älgjakt´n =

8.  Dä va fullt vä dyngstörn däri lanne =

9.   Ä fo bajen desamma söm fo kvrsta? =

10. Hon va söm e fjaskhus. =

Av Jöran Lundberg - 8 juni 2020 21:24

Ett gediget bostadshus.

Nedanstående hus byggdes av Carl Larsson som under en tid var föreståndare för Kooperativa i samhället. Troligen byggt på 1960-talet. Har haft ett antal olika ägare. Är väl underhållet och bebos av ägaren,


 

Av Jöran Lundberg - 7 juni 2020 21:42

Behandlade Coronakrisen.

I kväll har de haft en debatt mellan de olika riksdagspartierna som uteslutande handlade om det krisartade läget med anledning av pandemin. Det var upplagt med två olika avsnitt, dels med tonvikt på handhavande av smittspridningen och dess effekter och dels de ekonomiska konsekvenserna.


Det första intrycket debatten gav var att nu var det slut med den partipolitiska borgfreden. Det innebar fritt fram att för samtliga partier utom de i regeringen att lufta sina kritiska synpunkter. Det innebar ett evinnerligt käbblande om olika misstag man anser ha gjorts sedan pandemin startade i februari/mars. Även folkhälsomyndigheten fick kritik för sitt agerande och sina ställningstaganden. Sverigedemokraternas Jinni Åkesson villa till och med agera personalchef i FHM och avsätta Anders Tegnell.


Tack vare programledarens skicklighet och strategi kunde debatten hela tiden hållas på en acceptabel nivå.  Jag tycker att debatten för mycket var fokuserad på att peka på eventuella felbeslut eller misslyckanden som skett under resans gång. Ingen av kritikerna hade inte något förslag om eventuella framgångsrikare initiativ. Det gjorde att kvällens käbbel egentligen var till intet förpliktande. Dessutom är vi ju egentligen mitt uppe pandemin och då inte vet hur den kommer att utvecklas framöver. En framgång är onekligen det faktum att reserestriktionerna inom landet är på väg att upphävas. Det underlättar mycket för besöksnäringen som är hårt drabbad.



Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< Juni 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards