injail

Alla inlägg under februari 2020

Av Jöran Lundberg - 13 februari 2020 20:34

Syrienkriget utan slut.

Inbördeskiget i Syrien med ett antal olika stridande parter verkar inte ha något slut. Genom militär inblandning från Turkiet har konflikten nu förvärrats betydligt. I spåren av oerhört förödande bombanfall har flyktingsituationen tagit oproportionerlig omfattning. Flyktingsituationen beräknas just nu vara mera förödande än på länge. Genom att gränsen mot Turkiet som den enda möjlig flyktväg är stenhårt stängd är människorna utlämnade till en humanitär katastrof.

Det verkar inte finnas någon slutgiltig lösning på konflikten varken på kort eller lång sikt. Värst utsatt är befolkningen i Idlib-provinsen är enorma krigshandlingar gör det outhärdligt för civilbefolkningen.

Det verkar heller inte som om världens ledande stormakter är villiga att medverka till någon lösning på den omfattande konflikten. Man kan misstänka att deras omfattande och lukrativa affärsverksamhet med krigsmateriel triggar dem till att låta den destruktiva verksamheten fortsätta. Dagligen medverkar den krassa attityden till förspillda människoliv i tusental.

Av Jöran Lundberg - 12 februari 2020 22:49

Örnloppet, ett leendariskt långlopp.

Under många år i senare delen av 1900-talet arrangerades Ornloppet som sträckte sig de sju milen mellan Trehörningsjö och Örnsköldsvik (Skyttis). Det var ett krävande lopp med många energislukande stigningar. Inte minst sluttmpen ifrån Arnäs upp till Skyttisområdet där målgången vr placerad.Under sin storhetstid var Örnloppet mycket populärt bland de olika långloppen. Jag fick härom dagen i min hand ett exemplar av Örnsköldsviks Allehanda från första mars 1970.

Loppet samlade 500 åkande i 6 olika klasser. Allt ifrån elitåkare till juniorer. Det fanns även ett par damklasser. Vissa klasser hade en kortare bana på 14 km.

Jag citerar ingressen från Allehandas referat det året söndagen den 1-sta mars 1970.


Ångermanlands skidkung Elon Dahlberg, Hägglunds idrotts och fritidsklubb, vann det sjunde Örnloppet och dett efter att ha legat i täten under så gott som hela loppet. Elons klubbkompis Gustav Sundelin belade andra platsen och han hjälpte Elon med draghjälp under den krävande sträckan mellan Gideå och Arnäs

Hägglunds firade alltså stora triumfer årets Örnlopp genom att belägga de två första platserna  och återupprepa denna bravad från föregående söndag när de båda toppade Ådalsloppet. Segertiden för Elon i Örnloppet blev 3.55.24, tvåan Gustavfick 3.56.50


Fotnot: MODO förlorade derbyt mot Timrå med uddamålet

Av Jöran Lundberg - 11 februari 2020 19:16

Stabilisering.

Även om operationen och rehabiliteringen efter missödet med höften gått utomordentligt bra, har det ändå inneburit en del omställningar i livsföringen. Det har fordrats lite andra rutiner på grund av att jag inte kunnat röra mig lika fritt som förut. En viss anpassning har varit nödvändig. Något som i vissa skeenden vållat en del huvudbry. Detta genom att vara mer beroende av andra. Så småningom skall väl även insatserna från hemtjänsten, som är en viktig del, finna sina former.

Eftersom jag har lyckan att bo i en trygg och välordnad del av vårt samhälle med en särdeles god grannsamverkan känner jag mig inte på något sätt utelämnad. Jag vet att även de om inte varje dag hör av sig är synnerligen mån om min välfärd. Varje morgon jag tänder kökslampan sänder jag en tacksamhetens blick över till dem och undrar om de har det bra.

Jag har också den här tiden upplevt mången fin hälsning från det vidgade nätverk som alla mina goda vänner och bekanta utgör. Varje liten uppmuntrande påringning har känts som en framgångssaga i läkeprocessen. Allt detta har bidragit till att jag stärkts i min lite annorlunda tillvaro som jag naturligtvis tror återigen skall utmynna i ett fullvärdig och fint liv.

Av Jöran Lundberg - 10 februari 2020 18:09

Ishockeygluttande.

Det ha blivit att Följa ett antal matcher  på TV den senaste tiden. Dels MODO-matcher men också en hel del landskamper. Allsvenska elitserien går ju in i slutskedet och det kommer till strikt avgörande matcher.

Jag har funderat på om man inte skulle kunna översätta en del uttryck i spelet till björnamål. I alla fall ett litet försök..


1. Rinken = Barnan

2. Sargen = Hagan

3- Målgården = Målgårn.

4. Buren = Burn

5. Linjerna = Ritern.

6. Tekning = Nesläpp-

7. Hakning = Hakaninga.

8. Interferens = Fölåt att jäg finns.

9. Crosschecking = En fulstöt.


Matchen mellan Timrå och Karlskoga leds  efter två perioder av Timrå med 1 - 0. Och vann matchen efter full tid med 4 -0.

Av Jöran Lundberg - 9 februari 2020 20:15

Stormen Ciara

Det verkar som stormen Ciara endast drabbar de sydligaste delaran av Sverige. Dessutom kommer den att passera över landet under en relativt begränsad tid. Även Gotland drabbas i begränsad omfattning. För vår del här på Tallbacken är det et tämligen vanligt snöoväder. Det skall också bedarra under morgondagen å det ser att ordna upp sig fort.

Därmed kan man väl beteckna läget under kontroll.

Av  en god vän fick jag mig tillskickad en liten bön för vår stackares kommun. I lite modifierad form bifigar jag den.


Bön för vår kommun.


Vår kommun med säte i Örnsköldsvik

helgat vare din samhällssyn.


Tillkomme det mesta av landsbygdens resurser.

Vår sociala service ge oss i dag

och förmena oss det icke,


Förlåt os var fräckhet att av dig kräva ett värdigt liv

För våra gamla. Barn och sjuka-


Tillkomme dig framgång i ditt gladiatortempel,

så ock med parkeringshus. Kultur bad och idrottshus'

Fram till aftonsången.


Då vi på landsbygden måhända förlåta din  synder


I alla potentaters namn


SKAMMEN.


Av Jöran Lundberg - 8 februari 2020 20:37

Ofta ett säreget möte.

All vår sociala miljö skapas i mötet mellan människor. Människor med olika bakgrund och status i vårt samhälle. Men också mellan människor med olika fysisk statut och funktion. Det kan naturligtvis av olika orsaker ge upphov till spänningar i mötet mellan patient och vårdare vilket någon gång emellanåt kan emanera i komplicerade situationer.

Sådan möten sker varje dag oräkneliga gånger. Min senaste sjukhusvistelse innehöll ständigt sådana möten. Det är en del av vårdens funktion. Precis som vid all annan umgängelse är det viktigt att det sker på ett korrekt och värdigt sätt. Gärna avspänt och humoristiskt, och förtroendefullt. Det är inte så lätt alla gånger eftersom det kan vara ett möte mellan två stressade och skakiga individer som kanske just då inte har möjligheten att fungera helt och fullt. Då är det av godo om möte sker i varm och ombonad miljö. Detta eftersom det ibland kan innehålla svåra trauman.

Troligen har det under årens lopp bedrivits mycken forskning omkring dess frågor. Legio av digra välskrivna doktorsavhandlingar som buntvis ligger i arkiv och samlar högar av damm. Jättedigra och jättedyra konferenser har avhållits som utfärdat granna slutdokument som sedan saligen insomnat. Oftast är det slutligen vårdarens sunda förnuft är den försonande frilösande faktorn. Så fungerar vården vidare

Av Jöran Lundberg - 7 februari 2020 20:07

Efter att bra nog exakt en vecka  varit borta från bloggskrivandet har jag nu den möjligheten. Men det märkst till

yttermera visso att man blivit inte så lite ringrostig. Allt eftersom veckan fortskridit har korrigeringar blivit vanligare.

Ur bloggskrivande synpunkt är det gynnsamt, eftersom uppslagen tillkommit i legio. I den miljö  vistats den senaste veckan händer saker och ting stup i kvarten som kan vara intressanta i sådana här sammanhang. Det är ju många som skrivit långkörare i TV och hämtat sitt stoff  i här. Om det för min del blir årslånga beskrivningar må vara osagt Eftersom min kännedom om sådant här är för liten. Men visst skulle det vara givande att plocka ut en del russin.

Trots att olyckstillbudet kom så oväntat och hade  sådan svårighetsgrad måste man säga att skeendet efteråt närmast kan liknas vid ett under. Varje dag har varit en framgångssaga, Mer om detta senare.

Av Jöran Lundberg - 5 februari 2020 18:44

Häromkvällen när pappa Jöran skulle gå för att se Modo spela hockey så bar det sig inte bättre än att det blev en vurpa på vägen. Det har inneburit att pappa fått operera in en halvprotes i ena höften. Nu ligger han på Örnsköldsviks lasarett. Där får han läka och träna för att kunna komma hem igen. Han är vid gott mod och funderar på hur han ska kunna komma åt en dator för att få skriva den dagliga bloggen. Så bloggen kommer nog snart igång igen!


hälsningar från Jöran genom dottern Ulrika


Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29
<<< Februari 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards