injail

Alla inlägg den 29 februari 2020

Av Jöran Lundberg - 29 februari 2020 19:08

Uppdraget.

Skollagen säger att varje barn och ungdom i vårt land har rätt till en grundläggande utbildning. Efter att under väldigt lång tid ha varit en statlig angelägenhet överfördes ansvaret på kommunerna. Med statligt stöd.Ett beslut som jag betraktar som inte så väl underbyggt. Den stora skillnaden mellan landets kommuner vad det gäller att satsa resurser på skolan är  klart problematiskt .Allt flera kommuner befinner sig också i en ekonomisk situation att de har stora svårigheter att klara finansieringen.


Stora skillnader mellan kommuner.

Olika kommuner har olika problem när det gäller att åstadkomma en fullvärdig utbildningsinsats. I storstädernas problemområden brottas man med helt andra problem än i skogslänens kommuner med många små orter med få elever, Det är så krasst att större delen av Sveriges kommuner har mer eller mindre svårigheter att bedriva en för alla

meningsfull och effektiv skolverksamhet. För att överbrygga dessa skillnader  fordras radikala omstruktureringar där man samtidigt tillför de ekonomisk resurser som krävs.


Stora problem även i Örnsköldsvik.

Örnsköldsviks kommun är inget undantag vad gäller problem med att  bedriva en ändamålsenlig skolundervisning. Trots en rätt generös budget räcker inte anslagna medel. Både vad gäller drift och underhäll. Det betyder en otillfredsställande arbetsmiljö både vad det gäller undervisning som underhåll av lokalerna. Det betyer markant ökade anslag till skolan framöver. Pengar som enligt en del politiker inte finns.


Byskolor läggs ner.

Som en åtgärd till besparingar har man föreslagit nedläggning ar vissa skolor i Björnaområdet och bussa eleverna till närliggande skolor. Detta skulle betyda orimligt långa transporttider för många elever. Det är också ovisst om det blir några effektiva besparingar i slutändan. Ett alternativ är att koncentrera undervisningen till en nybyggd skola i Långviksmon. Ett förslag med många frågetecken. Denna fråga är å sin sida även så komplex att det kommer att ta lång tid innan den är bragt till sin slutgiltiga lösning. Något som framöver kommer vara spännande att följa.

Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29
<<< Februari 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards