injail

Alla inlägg den 14 februari 2020

Av Jöran Lundberg - 14 februari 2020 22:00

Två veckor som reservdelsmänniska.

Det har nu gått två veckor sedan jag genom en fallolycka demolerade min högra höftled. Genom fallet mot isiga gatan och att därigenom den så kallade lårbenshalsen bräcktes var det nödvändigt att redan dagen efter ersätta den med en protes inklusive ny höftkula.  Operationen utföres under så kallad ryggmärgsbedövning och gick utan komplikationer. Innan man fått en ny höftled på plats och förankrat den ordentligt var det nödvändigt att rota igenom en del vävnad vilket beskrevs som rätt omfattande. Det innebar att de första dygnen var tämligen smärtsamma även under diger smärtbehandling.

Alla ingrepp har ändå varit utan vidare missöden och läkeprocessen efteråt har varit helt normal. Operationssåret har hela tiden haft tillfredsställande rehabilitering. Eftersom jag genom olyckan förlorade en stor del av min styrka även i det högra benet har återträningen varit rätt påfrestande. Jag har för det mesta använt mig av rullator i det dagliga livet som gjort att jag kunnat förflytta mig i våningen nästan normalt.I övrigt använder jag mig av mina två kryckor. Av förklarliga själ begränsades rörligheten till ett minimum till att börja med men har förbättrats allt eftersom. Läkningen har givetvis också medverkat till att smärtorna avtagit och muskelkrafterna börjat återvända.

Jag tycker det är nästan som ett under att jag efter två veckors rehabilitering har återvunnit så stor del av rörligheten. Jag har redan varit nere hos Torben och följt MODO under att antal ishockeymatcher. Detta har kunnat ordnas genom att han hämtat mig med sin bil. Senast i kväll såg jag favoritlaget spöa Västerås med 4 -0. Genom att jag dag efter dag idkar regelbunden träning och styrkan i mina muskler därmed förbättras avtar också smärtan vid mina olika rörelser vilket innebär väsentligt förbättrad livskvalité. Men erfarenheten säger att det tar i första hand 8 till 10 veckor innan man kan känna sig relativt återställd. Ända upp till ett år säger en del att man kan känna av det. Det gäller således att ha tålamod och vara inte så lite envis. Men jag tycker jag redan har en dräglig tillvaro och bespetsar mig på idel framgång trots min relativt höga ålder.


Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29
<<< Februari 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards