injail

Alla inlägg den 17 februari 2020

Av Jöran Lundberg - 17 februari 2020 20:04

Skeenden av ogripbar natur.

Vårt liv består av minst tre dimensioner. Det som varit. Det som är. Det som kommer.


Det som varit är något förgånget och således kan synas hanterbart ur det livsperspektiv vi redan inlemmat i vår levnad.Det kan man klassa som ett historiskt pågående som samtidigt utgör det normalperspektiv som ständigt formar vår tillvaro. I viss mån kan man konstatera att tillvarons nutid även påverkar livet så till vida att det ansamlas i historiens diarium. Nutiden formar således till stor del vår framtida tillvaro. Ofta genom händelser som vi inte alla gånger har någon möjlighet att påverka.


Vår nutid är vi ständigt angelägna att kunna påverka och kontrollera så mycket som möjligt. Det är allas svår strävan att inrätta vår liv så förutsägbart att vi kan känna full tillfredsställelse om dess funktionalitet i både kort och långt perspektiv.  Således i et ett inrutat och i viss mån förutsägbart mönster. Även om vi således lyckats utforma en viss garanti för dess förutsägbarhet kan den av händelser utanför våra påverkansmöjligheter  vår livssituaton föras i ogynnsam riktning. Det kan till exempel vara olyckshändelser utanför en kontrollerad ordning. Men även en hel del andra påverkansföljder, Ett liv i fysisk, mental och social harmoni utgör dock en viss garanti för en hyggligare och  mer kontrollerad nutid.


Det är av naturligare skäl så mycket svårare att säga något om vår framtid. Delvis därför att den dunkelhet som alltid hänger samman med perspektivet stundom är förknippat med något ogripbart. Men också många gånger påverkas av sådant som inte ens kan anas. Man kan tycka att genom utbildning och yrkesliv och så vidare, ett framtida skeende är förutsägbart och utstakat. Men det är inte alltid så i det verkliga livet.


De allra flesta av oss lever dock som om livet  vore evigt opåverkbart. Och visst är det ur ett trygghetsperspektiv nyttigt att inte låta sig påverkas av sådana ibland destruktiva tankar. Det behöver nödvändigtvis inte vara destruktivt. Ett sådant lättsamt liv kan förskona oss från många livskriser. Och skänka en viss harmoni i vår tillvaro

Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29
<<< Februari 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards