Direktlänk till inlägg 26 december 2021
Lutfisk
En enastående rätt på julbordet förr i tiden (och även nu) var lutfisken. Den bestod mestadels av torkad Sej eller Långa. Torkningen av fisk var ett sätt att bevara den. Men det var en rätt invecklad procedur att genom att behandla den med en sodalösning återigen få den ätbar.
Numera köper man lutfisken färdig att serveras, men förr var det vanligt att man behandlade den i varje hem. I min ungdom var det en tradition att luta sin egen fisk.
Först skulle den blötläggas en 5-6 dagar. Sedan fick den ligga i en blandning av lut och soda i 5 dagar. Därefter skulle den ligga 5-6 dagar i kallt vatten som byttes varje dag för att avlutas.
För att känna lite av en traditionell jul fixade Torben och jag till en riktig fest med lutfisk idag. Med alla de tillbehör som erfordras. Smaskens!
Det är med stor sorg som vi måste meddela att vår älskade Jöran Lundberg har avlidit. Jöran levde livet in i det sista men efter en kortare tids sjukdom somnade Jöran in morgonen den 11 april. Jöran har under många år haft stor glädje att få sk...
Dagny Carlsson. Min bloggcollega Dagny Carlsson har avlidit 109 år. Hon blev en kändis genom sina framtrådande i TV, ...
Aska. När livets eld ned till aska brunnit. Vår arbetsdag till afton hunnit. Då är det dags att saldot räkna ner. När livets kraft med tiden runnit. Vi frågar oss var våra dagar svunnit. Det är blott aska som ...
Slutspel. Nu är det avgjort vilka lag som möts i slutspelet. HV möter Västervik. MODO möter Kristianstad. Karlskoga möter Mora Björklöven möter Västerås. Kvartsfinalen spelas i bäst av sju matcher ...
Se framåt Se framåt vad som än händer Se framåt hur livet än länder Se framåt i olyckans gränder Se framåt vid lyckans stränder Se framåt ta en dag i sänder Se framåt och livsmodet återvänder Se fram...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|