injail

Alla inlägg under augusti 2018

Av Jöran Lundberg - 9 augusti 2018 21:41

En lyckosam resa.

Gubbrörans vildmarksresa blev verkligen lyckad. _Det gynnsamma vädret bidrog givetvis till den lyckosamma utgången. Vistelsen vid Torvsjö kvarnar genomfördes av ett relativt ungt par som både serverade kaffe med tilltugg och stod för guidningen. Visst märktes det väl att han inte var så rutinerad men var hela tiden öppen för nya synpunkter som han tog som lärdomar.

Lunchen på Åsele värdshus var utformad son buffé där man kunde välja maträtter efter eget behag. Därvid kunde man lasta på så mycket eller lite man ville. Efter lunchen bar det av in i vildmarken där vi tangerade både Klippen och Fjälltuna. En upplevelse blev också besöket vid Björnlandets nationalpark. Där bjöds det på både fika och rekreation. Avslutningsvis besökte vi den gamla stenbron över Gideälven från 1919 vid Aspsele. Hemresa efter en mycket givande och intressant dag.

Nu väntar en stund i guden insomnias armar efter en lång och händelserik dag.

Gonatt och gomorron!

Av Jöran Lundberg - 8 augusti 2018 21:47

Gubbrörans resa.

I morgon är det dags för Gubbrörans vildmarks resa. Den kommer att beröra norra delarna av Björna socken och en del av Åsele. Bland annat skall vi besöka Torvsjö och ta del av en guidad tur bland alla små anläggningar som drivs av vattenkraft. Huvudattraktionen kommer att vara ett besök dels i Fjälltuna, ett nu övergivet boställe, och sedan gör vi ett besök vid björnlandets nationalpark med de upplevelser som den har att bjuda på. Jag infogar en beskrivning av parken och dess naturvärden:

Om Björnlandets nationalpark

I Åsele lappmark ligger Björnlandet – en storslagen vildmark och en av landets mest värdefulla urskogar. De vackra gamla tallarna, de hänglavsdraperade gransumpskogarna och de tydliga spåren av skogsbränder gör Björnlandet till både ett levande, dynamiskt ekosystem och ett biologiskt arkiv som visar på dramatiska förlopp i gångna tider. Björnlandet nationalpark bildades 1991 och består av 2300 hektar skog som skyddats till arv för våra efterkommande. Parken utvidgades 2017 och blev då dubbelt så stor. Skogarna liknar den natur som Linné beskriver från sin resa i Lappland för drygt 280 år sedan och består mest av gammal tall. Trädåldrar kring 180 år är vanligast men det finns också träd som är betydligt äldre än så.

Skogsbränder har satt sina spår Här hittar du också spår av tidigare skogsbränder. Svarta kolnade stubbar och så brandljud (stamskada) i levande tallar är vanliga över hela området. Den senaste stora branden inträffande 1831, ett av de stora brandåren i Norrland. Man har inte funnit spår efter någon bosättning i området, däremot spår från avverkning och flottning av timmer. Parken används också för renskötsel. Floran är på grund av ett kärvt inlandsklimat relativt artfattig men har du tur kan du få syn på en lappranunkel som finns i några ostörda gransumpskogar i parken.

Det verkar som att det skall bli bra väder så det är bäddat för en fin resa. Chaufför är Arne Lindström från Lindströms buss vilket garanterar att allt blir till det bästa. Jag kanske återkommer med en skildring.

 

Av Jöran Lundberg - 7 augusti 2018 22:51

Aktivitet.

För skojs skull googlade jag på aktivitet och fick därvid ett antal intressanta förslag. Man kunde till exempel köpa aktivitetsarmband eller aktivitetsklockor. Det var inga billiga grejor. Armbandet kostade allt ifrån cirka 200 kronor till 1500. Aktivitetsklockor var en aning dyrare så de mest avancerade kostade uppemot ett par tusenlappar. Då garanteras de mäta de flesta aktiviteter du kan utföra. Bifogar en beskrivning:

Suunto 3 Fitness är en vackert utformad sportklocka för dem som vet vad de vill ha så att de kan hålla sig friska och i form. Suunto 3 Fitness skapar och anpassar en personlig träningsplan som är anpassad efter dina personliga behov, och sportklockan håller reda på hur många steg du tar, hur många kalorier du bränner och hur mycket sömn du får. Sportsklockan kan dessutom hålla koll på stress- och förbättringsnivåer och ge dig en överblick över din dag och hjälpa till att hålla balansen.

Jag försöker i möjligaste mån vara aktiv om dagarna, även utan Suunto 3 Fitness. I min mobil har jag en app som fungerar lika son sådan där sportklocka. Den räknar hur många steg jag tar varje dag och hur långt jag förflyttar mig. I dag till exempel har jag rört mig 4,1 kilometer och gått 5.965 steg. Jag har gått i ett antal trappor, men inte mer än en våning. Jag brukar beteckna en stegmängd över 5.000 och en sträcka på 3-4 kilometer som godkänt. Den mängden behöver inte utgöra en stressfaktor utan tillhör ett naturligt rörelsemönster.

Min mobil mäter inte min sömn men den kan jag hålla koll på utan några instrument. Mitt sömnbehov tycker jag infrias rätt hyfsat. Och till den ändan är det dags att önska

Gonatt och gomorron.

Av Jöran Lundberg - 6 augusti 2018 22:35

En ovetenskaplig teori.

Med jämna mellanrum skjutsar jag käraHustrun ner till mottagningen i Björna för sammanträde med varanklubben Vissa sammanträdesdagar kan det vara en stor ansamling av presumtiva medlemmar. Alla är de beroende av att medelst intag av varfarin (Waran) underlätta hjärtats arbete genom förtunning av blodet. Speciellt vid hjärtflimmer eller efter en stroke. Samtidigt är det en viss risk för okontrollerade blödningar.

Under en tid har jag lagt märke till att en rätt stor del av dessa patienter lider av demens. Vanligtvis så kallad cerebrovaskulär demens. Ett sådant tillstånd kan naturligtvis orsakas av många olika faktorer. Men eftersom tillståndet har sin orsak i små blödningar i hjärnans blodkärl kan man med fog misstänka att dessa lättare uppstår om blodet är tunnare. Det antyds också i FASS att personer med vissa arter av demens befinner sig i en riskzon. Vad jag kan förstå blir blodet också i vissa lägen tillfälligt förtunnat på grund av komponenter i kosten eller av andra orsaker. Ett tillstånd som är utanför sjukvårdens kontroll.

Motivet för behandlingen är att genom att underlätta hjärtats arbete undvika andra svåra komplikationer. Till exempel en stroke eller andra hjärtbesvär. Förhoppningsvis skall det leda till att man lever längre. Men jag vågar hävda att om det sker på bekostnad av en försämrad livskvalitet kan man ifrågasätta om det är någon egentlig vinst. Jag känner en person som vårdar en gravt dement anhörig som är beroende av tillsyn alla dygnets timmar. Om denne skall utföra några sysslor utanför hemmet måste det ske när städslad hemtjänstpersonal är tillgänglig. För en sådan person är den sociala tillvaron inte särdeles gynnsam. På våra sjukhem vårdas också många med svår demens. Personer som inte har någon del av sin livskvalitet kvar.

Jag hävdar att ovanstående beskrivning av personers prekära livssituation skulle vara föremål för intensiv forskning. En forskning som så allsidigt som möjligt kunde belysa sjuka personers liv utifrån ett kvalitetsperspektiv. Men eftersom merparten av all forskning skall utmynna i framställande av nya läkemedel känns det som att den inte kommer att få så hög prioritet. Hur angeläget den än är.

Av Jöran Lundberg - 5 augusti 2018 21:34

Gospelkonsert.

I dag var käraHustrun och jag till Nätra kyrka och lyssnade till en gospelkonsert med Cilla Hektor/Lundberg. Det var kärt att återse Cilla som ju växt upp i Långviksmon. Charmen med Cilla tycker jag är att hon har en enkel och chosefri framtoning och dessutom har en förnämlig sångröst. Hon förnekar inte sina rötter utan vittnar ofta om sin barn- och ungdomstid där. Evenemanget skulle egentligen ha varit vid hembygdsgården men flyttades på grund av regnet vilket jag tycker var en fördel.

Cillas framträdande skedde i samverkan med Hoppets stjärna och 100%liv. Ulrika Kallin verksamhetsledare talade varmhjärtat för deras arbete bland utsatta flickor i Filippinerna. En insamlig till förmån för detta arbete fick god respons.


Av Jöran Lundberg - 4 augusti 2018 22:41

Bedårande dårvers

En text som skall väcka en viss ovation

bör ge oss en tämligen lämplig portion

av meningar fyllda med litteration

vilket tarvar en god penetration

att med fullvärdig komposition

framställa förnämlig information.

 

Tillika ge läsarn en del frustration

över drapans kufiska konstruktion

som delvis kan skapa en situation

som blir till en genial reaktion

med förnuftets naturliga interaktion,

så denne kan släppa sin aversion

till ordens konstnärligt fina funktion.

 

Uppbyggnad sker då med koncentration

på meningsfull prima språkproduktion

vilket endast ger en viss injektion

som kan hindra en gradvis god prevention,

att lätta på hjärnans idéproduktion

till att stärka meningars nyttofunktion.

 

Resultatet blir då en situation

då efter en fullständig kommunion

de slutligen slängs på en sopstation

och ältas och mals till total destruktion

och bringas till fullständig separation

från allt som har att göra med fin fin frugalfunktion

 

Kvar finns då endast en stoftreaktion

efter en enkel frugal reduktion

som gynnats av en total segregation

av en klyvbar atomexplosion

vars yttersta mening är intervention

till en mystisk litterär spiralrotation

 

Sanningen är nämligen att en solution

har begynt att utveckla en situation

som missgynnat fullständig allitteration.

Beronde av den dårkonstruktion

av meningars uppbyggnadsfason

vilket sabbat en god språkkonstruktion.

 

 

 

 

Av Jöran Lundberg - 3 augusti 2018 23:19

Bloggskrivaren

Att ständigt ta nya tag

Med en lysande blogg varje dag

Finna nya genismarta drag

är en kamp av renaste slag.

Ty man ska jämt ha nya uppslag,

texten ha sådana särdrag

samt ha infall av olika slag

så läsaren känner behag.

 

Då kan rätta taktiken vara

att tackla läsarnas skara

med att ständigt försöka förklara

den svåra uppgiften rara.

Att man ej alltid kan klara

att alla frågor besvara

att det ibland är en snara

som hör till det helt ogripbara.

 

Därför man bör acceptera

att texten kan variera,

och dessutom nog tolerera

det ej alltid går att servera

eller ens på frågan fundera

på något som kan expandera

till något som kan paradera

på gator och torg med mera.

 

 

Av Jöran Lundberg - 2 augusti 2018 20:57

Jag kan inte ubderlåta att visa er bilder av blomsterprakten-


         

Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Augusti 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards