injail

Alla inlägg den 17 augusti 2018

Av Jöran Lundberg - 17 augusti 2018 22:39

Vad äter vi?

I både Rapport och Aktuellt var det i dag rätt långa inslag om vår kosthållning. Det handlade kort sagt om mixen mellan kolhydrater och olika fetter. Under en rätt lång tid har det lancerats något som sammanfattats med bokstäverna LCHF. Lowcalori end high fet. Det innebär att man i sin kosthållning skall begränsa intaget av kolhydrater (bär, grönsaker och dylikt) till förmån för ett rikligare intag av fetter (bacon, fläskkött, grädde och liknande). Förespråkare för en sådan kost menar att kolhydraterna omvandlar kroppen till fetter som bidrar till ohälsosam upplagring av sådana. Vad jag kan förstå omfattas en sådan kosthållning av en rätt stor del av vårt lands befolkning.

I dagens mediainslag hänvisade man till en studie som gjorts i USA som påvisar att Kolhydrater tvärtom hjälper människorna till ett längre liv. Sådana som i sin kost hade övervägande del kolhydrater i form av olika grönsaker, bär och frukter, levde väsentligt längre. Helt i motsats till divergerande uppfattningar. I inslaget hade man starka bevis för att en sådan kost också var naturligare och mera anpassad till vår dagliga kosthållning.

Skall man kanske äta som vanligt?

Så står man där som en åsna mellan två hötappar. Skall man äta si eller så? Tydligen bär det av till det ena eller andra diket. Då blir, tycker jag, den enkla slutsatsen: Ät som vanligt! En rejäl och gott tillagad husmanskost som är rikt varierad tycker jag är ett sätt att ”hålla sig på vägen”. Särskilt vid en så hög ålder som undertecknad bloggskrivare har är det nog inte värt att göra så stora förändringar.

Däremot är det nog också viktigt att avsätta en period varje natt till god sömn. varför jag skyndsammast avslutar denna övning för en stund i guden insomnias armar.

Gonatt och gomorron!

Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Augusti 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards