injail

Alla inlägg den 8 augusti 2018

Av Jöran Lundberg - 8 augusti 2018 21:47

Gubbrörans resa.

I morgon är det dags för Gubbrörans vildmarks resa. Den kommer att beröra norra delarna av Björna socken och en del av Åsele. Bland annat skall vi besöka Torvsjö och ta del av en guidad tur bland alla små anläggningar som drivs av vattenkraft. Huvudattraktionen kommer att vara ett besök dels i Fjälltuna, ett nu övergivet boställe, och sedan gör vi ett besök vid björnlandets nationalpark med de upplevelser som den har att bjuda på. Jag infogar en beskrivning av parken och dess naturvärden:

Om Björnlandets nationalpark

I Åsele lappmark ligger Björnlandet – en storslagen vildmark och en av landets mest värdefulla urskogar. De vackra gamla tallarna, de hänglavsdraperade gransumpskogarna och de tydliga spåren av skogsbränder gör Björnlandet till både ett levande, dynamiskt ekosystem och ett biologiskt arkiv som visar på dramatiska förlopp i gångna tider. Björnlandet nationalpark bildades 1991 och består av 2300 hektar skog som skyddats till arv för våra efterkommande. Parken utvidgades 2017 och blev då dubbelt så stor. Skogarna liknar den natur som Linné beskriver från sin resa i Lappland för drygt 280 år sedan och består mest av gammal tall. Trädåldrar kring 180 år är vanligast men det finns också träd som är betydligt äldre än så.

Skogsbränder har satt sina spår Här hittar du också spår av tidigare skogsbränder. Svarta kolnade stubbar och så brandljud (stamskada) i levande tallar är vanliga över hela området. Den senaste stora branden inträffande 1831, ett av de stora brandåren i Norrland. Man har inte funnit spår efter någon bosättning i området, däremot spår från avverkning och flottning av timmer. Parken används också för renskötsel. Floran är på grund av ett kärvt inlandsklimat relativt artfattig men har du tur kan du få syn på en lappranunkel som finns i några ostörda gransumpskogar i parken.

Det verkar som att det skall bli bra väder så det är bäddat för en fin resa. Chaufför är Arne Lindström från Lindströms buss vilket garanterar att allt blir till det bästa. Jag kanske återkommer med en skildring.

 

Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Augusti 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards