injail

Senaste inläggen

Av Jöran Lundberg - Måndag 4 mars 20:59

Fylld av vänlighet.

Stefan Einhorn har utkommit med en ny bok som heter Konsten att göra skillnad. Han blev i kväll intervjuad i Fråga doktorn och deklarerade där så fint om ur viktigt det är att sprida glädje och vänlighet omkring sig.En recensent skriver följande:

Bokens moralsoppa tillreds så här: Börja med ett rågat mått dygder, blanda ner några anekdoter om enskilda människor som gjort skillnad i världen, tillsätt biologiska bevis på människans godhet och krydda med konsekvensetik. Täck sedan anrättningen med ett ansvarsbegrepp så tunt skivat att det inte går att använda om någon annan än individen. Skänk sedan den färdiga rätten till de fattiga. Må sedan bra för att du, med Gandhis ord, har varit den förändring du vill se i världen. I kvällens intervju menade han att människan i grunden är god och gärna vill medverka till en gemenskap fylld av vänlighet. Han påstod också att ett kärleksfullt liv var gynnsamt och befordrande för hälsan.

Personligen har jag också gjort liknande erfarenheter. De gånger jag har kunnat medverka till en atmosfär av förtrolighet och gemenskap har jag känt mig stärkt till både kropp, själ och ande. De tankarna har även funnit sin gestaltning i många av mina dikter och sånger. Ett exempel på detta är när Inga-Britt Svensson på You-tobe sjunger sången "Strö blommor" den sång jag skrivit texten till. Googla Inga-Britt och lyssna.

Jag lägger in en bild från kvällens intervju:


 

ANNONS
Av Jöran Lundberg - Söndag 3 mars 23:16

Vad är en tid?

I de här dagarna har jag ofta haft funderingar om min stund på jorden. I efterföljande dikt har jag speglat den i ett tidsperspektiv. Den heter:


En fråga om tid.

Livet är bara en fråga om tid, timmar, minuter och dagar.

Det är inte något att fästa oss vid och inget som någon beklagar.


Och kunde du lägga din tid i en säck, som du sluter med tiotals knutar.

Så vore ändå dina dagar väck, ty du vet ej alls hur de slutar.


Din tid är som en ensam myra. En myra bland tusentals andra.

Den som inte ens kungar kan styra, där den syns i ensamhet vandra.


Så är livet bra en fråga om dagar,eller hur som din tid du använder.

Det är inte något som någon beklagar, eller nåt som till rättelse länder.


Så har en gång den tiden förgått. Den tid som på jorden du fått.

Gott om du då något litet förmått, innan den slutligt har ändat för gott.


För till slut väger dina gärningar tungt, då de ändligen skall dissekeras.

Och då konstatera, sakligt och lugnt. De kommer aldrig att repriseras

ANNONS
Av Jöran Lundberg - Lördag 2 mars 21:54

Kondoleanser.

Något som jag upplevt mycket trösterikt är alla de vänner nära och kära, släktingar och andra som på ett eller annat sätt har hört av sig i min förändrade livssituation. Blommor, kort och brevhälsningar jag erhållit jar stärkt mig i min vardag. Som jag skrivit i en tidigare blogg har alla sådana hälsningr, stora som små, stärkt mig oerhört under den första svåra tiden. Nu börjar livet åter få en gestaltnig som som gör det lättare att se fram  emot kommande dagar.

Som exempel på dessa kärlekshandlingar lägger jag in en bild.


 

Av Jöran Lundberg - Fredag 1 mars 22:35

Döden tänkte jag mig så

är en dikt av Bo Setterlind ur "Dikter från San Michele. I sin dikt liknar han döden vid en gammal odalman och sig själv som en liten harpalt som lyfts upp i odalmannens korg och slutligen somnar.


Det gick en gammal odalman och sjöng på åkerjorden.

Han bar en frökorg i sin hand och strödde mellan orden

för livets början och livets slut sin nya fröskörd ut.

Han gick från soluppgång till soluppgång.

Det var den sista dagens morgon.

Jag stod som haren unge, när han kom.

Hur ångestfull jag var inför hans vackra sång!

Då tog han mig och satte mig i korgen

och när jag somnat, började han att gå.

Döden tänkte jag mig så.

Av Jöran Lundberg - Torsdag 28 feb 21:36

Bragd nr. 2.

I det pågående VM i längdskidor stod Sveriges damer åter för en bragd då de vann längdstafetten. Äntligen kunde de utmana, och även besegra Norge. Stina Nilsson hade till slut bättre ork i slutspurten än Therese Johaug. Vann med 3,1 sekunders marginal. Sollefteåtjejerna Ebba Andersson och Frida Karlsson Behärskade sina sträckor och höll jämnt med sina norska konkurrenter. Det var Charlotte Calla som på tredje sträckan Grundlade segern genom att vinna den med närmare tjugo sekunder. Som jag inledningsvis nämnde kunde Stina Nilsson åka hem gukdet genom att vinna i upploppet. Guld till Sverige alltså. Suveränt. Lägger in en bild på guldtjejerna:


 


En härlig bild på bragdtjejerna

Av Jöran Lundberg - Onsdag 27 feb 22:17

Febrigt februariväder.

Om någon dag har vi passerat februari, den vintermånad som traditionellt brukar bjuda på iskalla perioder och och mängder av snö. Tvärtom har den i år bjudit på nästan sommartemperatur. Och mestadels har nederbörden kommit i form av regn. Det är inte  vad vi är vana vid. Det tycks som den gamla "Gubben Globen" verkar vara på sitt mest skojfriska humör då han vänder upp och ner på det mesta i väderväg. För oss här på Tallbacken har det betytt slask och ishalka. Och helsabbat sparkarföre.

De som eventuellt hurrar åt en sådan vädertyp är nog de som normalt tvingas betala för snöröjning och uppvärmning.

För min del har jag parkerat snöslungan i garaget och kan ta det riktigt lätt med eldningen. I stället har det gått åt en hel del sand för att bemästra den värsta halkan. Om man tittar på vädergudens långtidsprognos verkar det bli tämligen snöfattigt även i mars. Men nog en aning kyligare.

Men även denna gång avslutar jag min blogg med att konstatera att: "Det blir det väder det blir".

Av Jöran Lundberg - Tisdag 26 feb 22:07

Sveriges bästa Karlsson.

Vid damernas 10 kilometers lopp blev i dag dramatiskt värre. Frida Karlsson lyckades utmana Therese Johaug så pass att hon nog stundtals kände sig skärrad. Jag kan tänka mig att om Frida fått starta efter Johaug och på det viset fått hennes tider att gå på så hade hon segrat. Ett verkligt löfte för framtiden. Likasom Ebba Andersson som inte riktigt funnit formen efter hennes sjukdom. Hurra för Sollefteåtjejerna.


 


En frisk fläkt och ett framtidslöfte

Av Jöran Lundberg - Måndag 25 feb 21:53

I en värdefull gemenskap.

Att hastigt förlora en nära anhörig innebär personligen  en genomgripande livsförändring. Förmodligen oavsett vilken fas i livet man är. När jag nu befinner mig i ett sådant läge har jag fått styrka och tröst, och även återfunnet livsmod, genom alla de som på olika sätt identifierat sig med min situation. Många vänner, nära och kära, jag mött har visat prov på det djupa deltagande som känns så trösterikt. Jag har ofta upplevt det mera känslomässigt berikande med en handtryckning eller en kram än  att beräkna ordens  styrka och valör även om också detta länder till tröst.

Helt apropå mötte jag i dag en bekant som gav mig ett handslag, såg mig i ögonen och log. "Jöran, det finns djup i Herrens godhet." En kort ordväxling och så gick vi vidare. Men ack så fint.


Att mötas och skiljas är livet gång

att skiljas och mötas är hoppets sång

här på vår vanskliga färd.

Då är det viktigt på ordet grund

hur vi här förvaltar vårt pund

i en förgänglig värld.

Presentation

Fråga mig

14 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2019
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ injail med Blogkeen
Följ injail med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se