injail

Senaste inläggen

Av Jöran Lundberg - Lördag 27 april 22:54

Ett gammalt klot.

Jordklotets uppkomst har man daterat till cirka 4,4 miljarder år. Under den långa tidsperioden har det genomgått många förändringar. Landmassor har förflyttat sig så att jordytan har förändrats till omfång och utseende. Uppkomst och utveckling av levande varelser har också skett under en tidsperiod av dess historia. Vidare har man konstaterat att i varje fall vid två tillfällen har så gott som allt levande varit på väg att utplånas. Det första tillfället var när dinosaurierna försvann. Vid båda tillfällena tror man att det utlösts av stora naturkatastrofer. Vid ett tillfälle genom ett gigantiskt meteoritnedslag (dinosauriernas död) och vid det andra genom omfattande uppvärmning som utlöst skogsbränder som förbränt en stor del av jordens yta och förmörkat solen. Med spolierade livsbetingelser som följd.

Båda gångerna har klotet klarat sig tämligen väl och snurrat vidare. För att så småningom kunna erbjuda det liv som fanns kvar drägligare livsbetingelser. Således kan man inte betrakta spolierad miljö och sabbade livsbetingelser som något unikt. Något som aldrig tidigare inträffat. Skillnaden kan möjligtvis vara att det den här gången är människan som intelligent varelse som har en negativ påverkan på klotets förutsättning att erbjuda hygglig livsmiljö. Klotet snurrar således vidare så länge solen levererar den energi som erfordras för dess existens. Den energin har man konstaterat skall räcka ytterligare många miljarder år. Då solen slutligen exploderar i en supernova som lämnar ett så kallat svart hål efter sig. Finito!

ANNONS
Av Jöran Lundberg - Fredag 26 april 21:55

Och miljöpåverkan.

I något TV-inslag under dagen behandlade man frågan om flygets miljöpåverkan. Många har tydligen förändrat sina resvanor och litar mera på tåget som ett mera klimatsmart resande. Därigenom har antalet flygresenärer minskat rätt markant. Vad man därvid inte tar i beaktande är att antalet flygavgångar inte minskar i nämnvärd grad. En och annan olönsam flygning tas bort men totalt sett är det försumbart. Om man går in och kollar på Flight radar 24 är det i vissa områden som en myggsvärm. Osökt kommer då frågan: Hur skall man finna något sätt att förändra detta  oerhörda flygande. Eller hur skall man åstadkomma en mindre och begränsad miljöpåverkan? Även om tågresandet ökar till maximal kapacitet är det som en spottloska i oceaner.

Politiskt sett är det också ett dilemma. Flyget är nämligen en en viktig del av världens infrastruktur. Om man genom olika åtgärder begränsar flygandet till ett minimum kan det få konsekvenser för världsekonomin. I slutändan kan det vara så knepigt att det omöjliggör genomförandet av andra ytterst angelägna miljöprojekt. Det finns således ingen given patentlösning som i ett slag skulle minimera de negativa miljöeffekterna. Personligen har jag många gånger undrat om allt resande är nödvändigt. Näringslivets personkontakter vid affärsuppgörelser till exempel kanske kunde ske med så kallad "splitkonversation", där man med digitala hjälpmedel åstadkommer högklassiga kontaktmöjligheter. Nackdelen är väl att man efteråt inte kan gå ut och äta en oxfilé och dricka ett glas vin.

Man kan med glädje konstatera att miljömedvetandet hos människor i allmänhet har ökat. Även om detta ibland har orsakat vansinnessatsningar med liten eller till och med negativ påverkan på miljön. Risken finns också att oseriösa "miljökämpar" utnyttjar det för egen vinnings skull. Sådana som till och med opererar på gränsen till brottslighet. Detta beror ofta på miljöprojektens komplexitet. Avslutningsvis kan krass konstateras att ämnet miljö inte är så lättsamt på grund av dess globala omfattning.

ANNONS
Av Jöran Lundberg - Torsdag 25 april 22:53

Tid.

När det lider mot kväll är det lätt att vid min ålder tankarna går till livet och evigheten. Vad gör vi egentligen med vår tid? Vi lever dag efter dag som om vi hade just evigheten i våra händer. Det kan vara nyttigt att någon gång emellanåt stanna upp och tänka efter. Vart glider vårt liv hän?

Det är dock en paradox i den meningen att vi ändå som gåva får ett rätt stort antal dagar att förvalta och göra något fint av. Att räkna som juveler i ett halsband. I det perspektivet är livet ändå en skimrande möjlighet.

Jag fann i kväll en gammal dikt jag bifogar.


Aska.

När livets våreld ner till aska brunnit.

Vår arbetsdag till aftonen har hunnit.

Då är det dags att saldot räkna ner.

När livets krafter har förrunnit,

vi frågar oss var våra dagar svunnit.

Det är blott stoft och aska som vi ser.


Men i förgängelsen det finns en mening.

En återfödelse som gror och bildar en förening,

av livets milda verklighet.

Så finns i allt vårt varande en maning,

som koncentreras i en skugglik aning,

av tidsförgäten evighet.


Då gryr en vår som livets stålbad renar.

En grodd, ett blomster, gröna grenar,

med liv och mening i.

Det är det liv som ljusets makter lenar,

med fullkomligheten oss förenar,

till slutlig frid och harmoni.


Så får vi frid i evighetens salar.

En ljuvlig stämma till oss talar.

som ger oss styrka kraft och mod.

Med evig frid som oss hugsvalar,

och finna ro i evigt gröna dalar.

När vår ande korsat livets flod


Av Jöran Lundberg - Onsdag 24 april 21:42

Seniorsamling.

I dag var jag bjuden av en god vän på paltfest i Gideå. Träffen var i församlingshemmet och det var Fyrklövern som stod för arrangemanget. Jag (och även Tomas) tog det rätt lugnt med paltätandet för att inte hamna i den så förädiska "paltkoman" (på norrbottniska "paltsvim"). Ett tillstånd mitt mellan sans och sanslöshet. Efteråt när jag kom hem skrev jag ett referat från mötet som jag bilägger:

Palteria med fyrklövern.

Sveriges pensionärs förbund. Med seniorers väl som grund. Varit samlad till en trevlig stund.

Det var väl ett åttiotal, som träffades i festlig sal. Lyssnande till musik och tal.

En fin meny och inget trams. Käcka kockar kokat kams. Festlig frestelse förnams-

Sådan trivsel sällan satts. Med underhållare på plats. Ifrån Björna Nilssons Matts.

Han var som musikens fader. Sjöng både visor och ballader. Och om pensionärsbravader.

Och nästa gång det blir partaj. Vi träffas må i fin kavaj. I Flärke bygdegård den femtonde maj.


 

Publikbild

 

Matts Nilsson vid tangenterna.Av Jöran Lundberg - Tisdag 23 april 22:18

Fjällräven.

U18-VM som går på hemmaplan är rätt intressant att följa. Gruppspelet är avverkat och genom att Sverige vann över Ryssland i kväll blev de tvåa i gruppen och får möta Tjeckien i kvartsfinalen. Småkillarna har spelat 

ett gediget spel så när som i liret med en man mer. Där skulle man kunna göra lite bättre ifrån sig. Spännande fortsättning följer.

Av Jöran Lundberg - Tisdag 23 april 19:05

Sommarvärme.

I dag har vi drabbats av vårens första sommarvärme. Rejält med varmluft har strömmat upp över Norrland och gett en rejäl dos av värme. Det betyder i sin tur att snösmältningen är i full gång. Men vi skulle behöva regn för att drivorna som ligger i skuggsidan ska få möjlighet att krympa. Bara bakom vårt hus har vi stora snödrivor kvar. Men vi har ju än en del kvar av april. Någon riktig och varaktig vår brukar inte inträffa förrän en bit in i maj.

Delar ett bildbevis med er,


 

Skiljer bara en grad mellan ute och innetemperatur.

Av Jöran Lundberg - Måndag 22 april 20:43

Tre-fff.

Nyhetsmedierna har de senaste dagarna dominerats av information från de hemska terrordåden i Sri-Lanka. Besinningslösa extremister som hänsynslöst terroriserar oskyldiga vuxna och barn. Samt därtill sprider oro och osäkerhet hos en hel befolkning. Det kan ta lång tid innan landet kan återgå till normala förhållanden. En känsla av att det kanhända igen kommer alltid att ligga djupt förankrat i människors hjärtan.

Man kan alltid undra över vilka mekanismer som utlöser en sådan ondska hos grupper med en divergerande trosuppfattning. Ty av allt att döma var en annorlunda syn på förhållandet Gud och människa den drivande kraften eftersom attackerna till stor del var riktade mot kyrkor. Man kan även misstänka att en stark och välorganiserad grupp ligger bakom dåden med tanke på attentatets omfattning. Det blir ett långt och tålamodskrävande polisarbete för att gå till botten med det hela.

I dag var vi samlade till gudstjänst i Nylidens lilla vackra kapell. I en atmosfär av helt annan karaktär än i det terroriserade Sri-Lanka. Det var "gampräst´n" Kjell-Erik Edlund som medverkade i samlingen. Man kan sammanfatta hans predikan i tre F. Frid, fred och frihet. Lägg därtill påskens budskap som innefattar ett fjärde f nämligen försoning. då är det bringat till fullkomlighet.

Här kan vi vara samlade utan att oroas över ondsinta missdådares attacker. Visst är det underbart så länge vi har möjlighet till en trygg och konfliktfri tillvaro. Vi tar den som en naturlig del av vårt liv. Vi tänker inte ofta på att vi bor i ett samhällssystem som i stort sett  är befriat från onda missdådares besinningslösa angrepp. Men även i vårt land finns det numera vissa begynnande tendenser till terrorangrepp. Gemensamt måste vi stå upp för en generös och förtroendefull social samvaro.

En bild får avsluta.


 

Kjell-Erik Edlund, förre prästen i Björna, medverkade.

Av Jöran Lundberg - Söndag 21 april 22:28

Via dolorosa.

Påskens budskap innehåller mycket av ondska och hat och lidande.

En triumf för det destruktiva.

En frälsares smärtsamma pliktuppfyllelse.

En väg in i dödsriket.

Förskräckta och förvirrade lärjungar.

En moders djupa förtvivlan.

Soldaters cyniska lotteri

En benådad syndare.

En tillsluten gravkammare.

Men också uppståndelse och liv.

Änglaingripande och bortvältrad sten.

Guds under för världen.

Evigt liv.


Presentation

Fråga mig

14 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3 4 5
6
7 8 9
10
11
12
13
14
15
16
17 18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2019
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ injail med Blogkeen
Följ injail med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se