injail

Senaste inläggen

Av Jöran Lundberg - Måndag 4 feb 21:57

Annorlunda uppfattning.

Enligt FN-s klimatpanel styrdes klimatet av naturliga processer fram till mitten av 1800-talet, medan det därefter i tilltagande grad är människans fossilförbränning som styr. Men då jordens klimat förändrats mer under tidigare perioder. är det ett egendomligt påstående. Åtskilliga forskare har föreslagit olika naturliga förklaringar  till varför temperaturen ökat. Mer än 200 vetenskapliga arbeten har publicerat som lett till slutsatsen att variationer i solaktiviteten har större betydelse än variationer i luftens koldioxidhalt. En möjlighet som föreslagits är att solaktiviteten påverkar molnbildningen och därmed till högre temperatur.

Historien bekräftar också sambandet mellan antal solfläckar och temperatur. Lägst aktivitet finner vid "Lilla istiden" och högst under den medeltida värmeperioden och under 1900-talet. 1900-talets uppvärmning skulle således kunna förklaras som en följd av ökad solaktivitet efter Lilla istiden som sträckte sig till slutet av 1800-talet. Det var heller ingen riktig istid utan snarare en i raden av kallare perioder. Det är således den kalla perioden vi nu håller på att lämna. Kanske har vi redan lagt den bakom oss  Ingen signifikant uppvärmning har skett de senaste 18 åren. 

Det är först vid mitten av 1990-talet som forskarna börjat förstå att klimatet sedan istiden för 11.500 år sedan inte alls varit så stabil som forskarna trott Vissa populära opinionsbildare brukar dock hävda att denna period var en tid av optimalt och stabilt klimat.

Mellan 7.000 och 3.000 före Kristus inföll det Postglaciala optimet. Då var det varmare än nu. Årsmedeltemperaturen  i Kina liksom i Europa var två grader högre än dagens. Efter en följd av flera varmare och kallare växlingar inträffade "Medeltida värmeperioden", cirka 800-1300. Den har blivit kontroversiell i klimathotsdebatten. Uppvärmningen sedan mitten av 1800-talet är cirka 1 grader Celsius och vi vet inte ens hur mycket av den som beror på ökade växthusgaser. Andra faktorer än CO2 har sannolikt större betydelse för förändringar i klimatet. Ytterst är det nog solen, vår primära värmekälla, som i stor utsträckning påverkar och styr vårt klimat.

Detta enligt Sigvard Eriksson

ANNONS
Av Jöran Lundberg - Söndag 3 feb 22:56

Lite psykologi.

Idag medverkade jag tillsammans med Torben Johansson och Maja Lagerkvist med sång och musik i gudstjänsten. Hade då förmånen att iaktta gudstjänstbesökarna från lite annat perspektiv. Lade då märke till två inrotade egenskaper hos publiken. Egenskaper som är mycket intressanta psykologiskt sett. Den ena kategorin är "revirinmutare". Det är sådana som ofta besöker kyrkan i olika sammanhang och alltid sitter på samma plats. Jag drar mig till minnes två äldre tanter tillika församlingsmedlemmar som alltid parkerade på samma plats (andra bänken framifrån på höger sida). När någon av okunskap hade satt sig på dessa platser blev de tämligen mörka i blicken. En som hade blick för just detta fenomen var John Hedlund, en legendarisk riksevangelist från förr i tiden. Han började sitt framträdande i Baptistkyrkan i Örnsköldsvik med följande ord: "Det är nu nästan tio år sedan jag sist besökte er men jag ser att här är sig likt. Bagare Lundberg sitter där och Lundström sitter där och han sitter där och han och han sitter där". Ett psykologiskt fenomen som är rätt vanebildande men inte så ovanligt.

Ett annat psykologiskt fenomen kallar jag "kontrollbehovet". Besökarna med denna egenskap parkerar sig gärna på sista bänken. Kyrkornas mest eftertraktade. De mötesdeltagare som sitter på platserna längre fram har man då järnkoll på, medan  de som eventuellt sitter på första bänken har i stort sett nollkoll. Ofta är det samma personer som frekventerar dessa platser. Det kan betraktas som ett drömläge för de som själv inte vill vara kontrollerade. Det är raka motsatsen då det gäller en bussresa. Då är det de främsta platserna som man ibland slåss om. Det händer också att man vid beställningen ställer som villkor att man får sitta på främsta bänken. Då är det inte passagerarna man i första hand vill kontrollera utan vad som händer efter vägen och hur chauffören sköter sitt värv. Ofta är motivet att man inte tål att sitta längre bak i bussen.

Kontrollbehovet är rätt vanligt förekommande. Psykologiskt sett bottnar det troligen i en viss mindervärdeskänsla som  hanteras på detta sätt. I de flesta fall sker det helt omedvetet. Behovet yppar sig också i andra beteenden som benägenheten att verbalt penetrera medmänniskornas göranden med likasinnade. En företeelse som inte främjar goda relationer människor emellan. Det kan också vara kränkande för integriteten.

Tyvärr har tiden runnit iväg så det är dags att säga gonatt och gomorron.

ANNONS
Av Jöran Lundberg - Lördag 2 feb 22:46

De seka på å snöge.


Nu hare hall på å flister å snöge i flere daga.

Int kan e fäll nagernst illjars´n en bahaga.

för dä ä jussum liksöm n´aga

å nanting man tjvunget jett jaga,

ja bara kerrrerntå dellå beklaga.

Å int kan man ge säg dell klaga

eller skrive en töcken där inlaga.

Tôckena ä fäll mestadels för dam svaga

 å för tôcke ener söm lev på bidraga

dam söm allten vell tjeckel å gnaga

för en sak söm söns väre veklaga.Av Jöran Lundberg - Fredag 1 feb 22:08

Reflektion.

Kommen till hög ålder närmar jag mig ofta vår utmätta tid. Jag hittade en gammal dikt på temat som får utgöra mitt blogginlägg på februaris första dag. Dikten heter:


Och sedan, frid.


Förgänglighet.Fåfänglighet

Ett liv, en tid, ett uns av strid

och sedan frid.


Ungdomstid och mandomstid.

Ett liv en tid. Ett uns av strid

och sedan - frid.


Fattigdom och rikedom.

Ett liv en tid. Ett uns av strid

och sedan - frid.


Jagande efter vind. Smekning på min kind.

Ett liv en tid. Ett uns av strid

och sedan - frid.


Dagar av möda. Kärleksstunder glöda.

Ett liv en tid. Ett uns av strid

och sedan - frid.


År av id. Verksam tid.

Ett liv en tid. Ett uns av strid

och sedan - frid.


Ett liv med glans. Segerkrans.

Ett liv en tid. Ett uns av strid

och sedan - frid.


Strävsamma år. Glesnat hår.

Ett liv en tid ett uns av strid

och sedan - frid.


Till sist ett slut. Du vilar ut.

Ett liv en tid. Ett uns av strid

och sedan - frid.


Mätt med mått. Gråtande grått.

Ett liv. En tid. Ett uns av strid

och sedan - frid.


Himmelska boning. Nåd och försoning.

Ett liv. En tid, Ett uns av strid

och sedan - frid.
år avid. Verksam tid.
Av Jöran Lundberg - Torsdag 31 jan 21:20

 

Utsikt från mitt köksfönster

Av Jöran Lundberg - Onsdag 30 jan 22:25

Ett sillminne.

Vi åt stekt sill till middag i dag. Dessvärre hade jag inte lakat ur den tillräckligt så när jag serverade den var anrättningen i saltaste laget. Men det fick gå. Rikligt med dryckjom fodrades det i alla fall. Dessutom blev det en lärdom som jag tagit till mig.

Händelsen var orsak till att jag kom att dra mig till minnes något från min ungdom. Det var så att varje höst var min yngre bor och jag ofta städslade som pärupptagare (läs potatisupptagare). En höst var vi hos Enfrid och Anna Tors för att arbeta i deras potatisland. När Anna skulle laga mat till arbetsgänget upptäckte hon till sin förskräckelse att hon inte kommit ihåg att lägga sillen i vatten för att laka ur saltet. Någon alternativ anrättning hade hon inte heller. Följden blev att vi blev serverade kokt potatis och stekt SALT! sill. Resten av den dagen blev en törstens plåga. Någon tillgång till vatten att släcka den med fanns inte heller. 

Jag minns också att en bit in på eftermiddagen kom en granne,  Albert Söderström och berättade andtrutet att broderns hagelbössa var stulen. Endast någon dag tidigare hade en kvinna, Lovisa (Lova) Nordlund, blivit skadad genom ett hagelskott när hon i kvällsskymningen skulle besöka utedasset. Alberts berättelse om stölden bidrog till skottdramats upplösning. Så småningom kunde man nämligen binda en pojke i skottdramats närhet till gärningen. Det visade sig då att han som en impulshandling, då ingen var inne vid tillfället, tagit med sig bössan (som var laddad!!!). När han senare samma kväll skulle prova den var det olyckliga misstaget ett faktum. Några hagel i Lovisas (Lovas) ben plockade läkaren i Trehörningsjö ut. Händelsen väckte dock stor uppståndelse i bygden. Det kan också nämnas att en son till denna Lova Nordlund var polisman Erik Nordlund som utredde händelsen.

Av Jöran Lundberg - Tisdag 29 jan 22:26

Att leva längre.

Jag återkommer till punkt 9 i Levalängreprogrammet. Det som handlar om sociala kontakter. Sådana kontakter kan ske på många olika sätt. En social gemenskap som kan vara särdeles betydelsefull är den som finns i en församling. Att odla, berika och expandera något som många har gemensamt skapar den atmosfär som utvecklar den enskilda individen såväl som kollektivet. Även om det inte existerar någon given mall för förfaringssättet finns det ändå i en sådan gemenskap stark grogrund för berikande sociala kontakter. Detta oavsett var man befinner sig i livet. Oavsett social status m.m

Exempelvis kommer undertecknad bloggskrivare tillsammans med ett par goda vänner medverka i kommande söndagsgudstjänst med sång och musik som vi själva åstadkommit. Således idel egenproducerat. Säkert kommer det att vara en ingång till social hälsa för både oss som förmedlare såväl som alla de som får ta del av det vi vill ge dem.

Av Jöran Lundberg - Måndag 28 jan 22:14

Kvällsstunden

När jag skriver den här bloggen har det varit "kvällsstund" rätt länge. Då passar det väl bra att citera något ur just Kvällsstunden, en tidning som jag läser regelbundet.'

 

Med ett leende:


Två män träffas i skogen.

"Är du också jägare?".

"Nej jag samlar fjärilar".

"Oj det måste ta en evighet innan ni fått ihop till en middag".


"Varför går du och knäpper med fingrarna?"

"Det håller tigrarna borta."

"Men här finns ju inga tigrar."

"Nej, just det".


Den äldre damen till den lille pojken: "Vilken fin katt du har".

"Ja, igår tog den första priset på en fågelutställning-"

"Hur kommer det sig. Det är ju en katt."

"Den åt upp vinnaren."


En sångare sjöng på ett äldreboende:

"Hej då och jag hoppas verkligen att ni blir bättre."

"Tack detsamma var svaret."


Presentation

Fråga mig

14 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2019
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ injail med Blogkeen
Följ injail med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se