injail

Senaste inläggen

Av Jöran Lundberg - Söndag 26 maj 23:09

Nu är det avgjort.

Det finländska ishockeylaget lyckades vinna semifinalen mot Ryssland. Man kan säga; Mot alla odds. Därmed ställdes de i kväll mot Kanada som var klara guldfavoriter efter att ha genomfört en fantastisk turnering. Men de hade då inte räknat med den finländska sisun.

Efter första perioden låg Finnarna under med 1-0 och var tidvis helt utspelade. Det var i stort sett spel mot ett mål och det var den finländska målvakten som höll dem kvar i matchen. Andra perioden lyckades Finland kvittera till 1-1. I den tredje perioden kom finnarna tillbaka som ett nytt lag och efter mycken dramatik vann de finalen med 2 mål. Slutresultatet 3-1 till Finand.

Därmed var det tredje guldet i Finlands historia bärgat. Sammansättningen av spelare i det finländska laget var annorlunda jämfört med de andra lagen i VM-et. De hade jämförelsevis få spelare värvade från NHL. Laget bestod nästan uteslutande av spelare från den egna serien. Bland annat den blott artonårige Kaapo Kakko som visade sig vara en unik talang.

Med det avslutande finländska guldfirandet sätter jag punkt för ishockeyn för den här säsongen

ANNONS
Av Jöran Lundberg - Lördag 25 maj 21:53

Livet och tiden står inte stilla.

Så har än en vecka nått sitt slut och vilodagen väntar. Det ger mig anledning att fundera över vart den egentligen har tagit vägen. Vad har jag gjort av mitt liv? Den inbjuder till en viss rannsakan. Vi får således många dagars rad att förvalta och göra något värdefullt av. Som pärlor i ett radband att ständigt räkna ned. Det är således upp till var och en av oss att göra det bästa av dem. Naturligtvis efter bästa förmåga.

Jag fann en dikt som förstärker ovanstående tankar


Helgsmål.

Det lider mot kväll. Dagen är till ända.

I mitt enkla tjäll skall natten snarligt lända.


Helgdagsbön med stilla frid och ro, ett budskap till oss har.

Den ger oss bergfast tro på framtid ren och klar.


Men ofta jag funderat på meningen med livet.

Hur allting har fungerat, det liv som är oss givet.


Det finns så många svar på frågorna jag har.

Så mot natten, stilla klar en mångfald tankar far.


Det är som aftondimma när verket når sitt slut.

då i nattens tysta timma jag fridfullt vilar ut.


Dock, något som är givet och ständigt går igen.

Det är att detta livet är mycket skört, min vän.


Tag då väl tillvara den tid som du har fått.

Så i den morgon klara, ditt verk betecknas gott

ANNONS
Av Jöran Lundberg - Fredag 24 maj 21:47

Änglavakt.

Under mitt långa liv har jag varit med om många drastiska händelser som, om det velat sig riktigt illa, kunde ha kostat mig livet. Men som genom ett under har jag alltid undkommit med livet i behåll och dessutom många gånger oskadd. Man talar ibland om änglavakt och det hör onekligen till de livets mysterier som inte har någon enkel förklaring. Den händelse som jag vill berätta om i mitt inlägg hände redan på trettiotalet. Jag var väl inte mer än fyra fem år.

Vi hade den tiden en granne som hette Olov Danielsson Han skulle den aktuella dan utföra någon transport med sin häst som han spänt för en tvåhjulig kärra. En så kallad "oppvinkkärra". När han hade stannat utanför vårt hus bönade och bad min bror Gunnar och jag att vi skulle få följa med och åka i kärran. Det var väl bara att lyfta i småpojkarna. Men just när han lyft mig och satt mig i kärran blev hästen skrämd  och satte iväg i sken. Med en hisklig fart rusade han iväg med den förskräckta lillgrabben i kärran. Med ett väldigt dunder och dån från de järnskodda kärrhjulen. Det gick någorlunda bra så länge hästen höll sig på vägen. Men så vek den av och skenade i väg till vägrenen och då stjälpte hela ekipaget och jag ramlade ur och for som ett nystan in bland buskar och snår. När det äntligen fick stopp på hästen var det bara skrot kvar av kärran. Det var då som änglarna grep in. När jag yr och omtumlad reste mig från min "landningsplats" var jag helt oskadd. Inte ett ben var brutet, inte en skråma fanns. Jag hade inte ens hunnit bli riktigt rädd. Men händelsen satte djupa spår i mitt minnes arkiv så till vid att jag kan nu, mer än 85 år senare, erinra mig händelsen som om den timat i går.

 

Av Jöran Lundberg - Torsdag 23 maj 22:40

Sverige utslagen.

Tre kronor förlorade sin match mot Finland och är därmed utslagen ur turneringen. Det stod 4-4 vid full tid men Finland lyckades göra mål i förlängningen. Det är således Finland som spelar semifinal. Ytterligare lag som är semifinalklara är Ryssland, Tjeckien och Kanada. Det verkar som att Tjeckien ställs mot Kanada och Finland mot Ryssland i semin. En svår uppgift för vårt kära Finland.

Av Jöran Lundberg - Torsdag 23 maj 20:05

Nyttig nederbörd.

Ett välbehövligt regn har strilat ner under mest hela dagen. Dessvärre har det i samband med regnet blivit betydligt svalare. Det förstärker den olustkänsla som infinner sig vid utevistelse. Därför har det bliv en så kallad Köjdag i stugvärmen. Men jag har inte varit sysslolös. Det finns alltid något även inomhus.

Min gamle lumparkompis Åke Byström från Sörflärke i Anundsjö ringde och vi samtalade en väldigt lång stund. Trots att det är sjuttio är sedan vi gjorde rekryten på garnisonsbrandkåren i Boden tillsammans finns det alltid minnen och upplevelser att dissekera. Vi har konstaterat att av de forna cirka trettio kompisarna är det inte så många som är kvar i livet. Åke är en fena på att hålla koll. Det kanske verkar knasigt men det är alltid roligt att prata om händelser från  förr i tiden.

En inlaga skriven i all hast i väntan på kvartsfinal i ishockey.

Av Jöran Lundberg - Onsdag 22 maj 20:15

Mål på mål

Det har varit en viss koncentration på ishockeymål och mitt hemlands tungomål har fått stå tillbaka rätt så väsentligt. Jag upplever detta som något otillfredsställande. Därför anstränger jag mig lite extra i kväll för att eventuellt åstadkomma något "målinriktat".


N´dose snus

N´Halvard hadde vöre på Koppra å köft snusn.

Fyre doser utta Junglövs ettan köften.

Nu la´n in en stoern prilla av kardusn.

Searn utta himlarns massa snusaromer göften.


N´Fingal, kompisen harns, kömme cyklanes förbi,

på sin jämarns gammeldags velosoped.

Å stanne då han bestekompisen feck si

annars trampen vä n´väldans hisklans speed.


Då han såg hörrn Halvard såt å rarles sä burdus,

vä môrn sin full tån väldans stoern  prilla.

Sä gatt´n Fingal fråge ôm han hadd nån snus?

För snus´n dä va nanting söm han gilla.


N´Halvard han va int alls sä farbersam.

Han ga en Fingal  bårti dosa sins innehall.

Sä all den snusning kömme säg på skam

för all´n ti framöver å uti evighet´n all

Av Jöran Lundberg - Tisdag 21 maj 23:25

Gratulationer.

I dag har vårt yngsta barnbarn fyllt 18 år. Det betyder att alla nu är myndiga och redo att ta ansvar för sin egen framtid. Det är bara önska att den blir lyckosam. Vi firade Johan som han heter genom en trevlig stund på restaurang Mamma Mia. Med god mat och fin samvaro. Födelsedagen infaller så lämpligt att han även har möjlighet att rösta i EU-valet.

Kom lämpligt hem till Tallbacken för att följa Tre Kronors VM-match mot Ryssland. En match där de tidvis var utspelade. Mot slutet av matchen kunde Sverige frisera till siffrorna lite som slutligen blev 4-7 till Ryssland, Det betyder att svenskarna blev trea i grupp B och ställs mor Finland i kvartsfinalen. En nog så svår uppgift.

Av Jöran Lundberg - Måndag 20 maj 22:58

Men ett möte.

Man kan i viss mån betrakta den behandling som mina gamla tuggorgan blev föremål för i dag som ett genuint hantverk. Detta eftersom varje dental existens i min mun ägnades en genomgripande omdaning medelst diverse därtill anpassade redskap. Redskap som jag erfor hanterades med verklig skicklighet. Med van hand snickrade Ann Britt bort diverse "skrot" som samlats runt mina hårt kämpande tuggverktyg. Därmed bringande en förändring i min tandstatus som kan beskrivas som genomgripande. Det gör att de med glatt mod kan fortsätta sitt dagliga malande som har så stor betydelse för min överlevnad. Jag föll plack till marken för hennes suveräna arbete. Det betydde dessutom att jag som för var "stenrik" numera är hänvisad till en mera avskrapad livsföring.

Under mitt långa liv har jag konfronterats med otaligt många olika tandläkare. Ända sedan jag som åtta tioåring blev föremål för tandläkare Lundgrens hårdhänta behandling i Trehörningsjö på trettiotalet.  Alla har de haft ett gemensamt. Det har alltid varit en sköterska som haft ett medansvar vid behandlingen. Tills nu! I dag erfor jag nämligen att den tiden är definitivt förbi. Nu har en dator övertagit den rollen. Under hela den undersökning som föregick behandlingen talade hon till en dator. Jag kan bara tro att varje gång datorn fick uppmaningen REGISTRERA hamnade uppgifterna i något diarium som bevaras för framtiden.

Vi människor blir således mer och mer digitaliserade. Det dröjer nog inte lång tid innan man förser varje individ med ett datachipp där all behövlig information för respektive objekt samlas. Det blir något i stil med flygplanens svarta lådor. Det kan till exempel vara av stort värde vid en eventuell olycka. Likasom de moderna bilarna är beroende (och styrda) av datorer kommer vi framdeles kopplas till en dator varvid man på någon sekund får all behövlig information vid tillfället. Men jag tror att likasom man inte sätter in datorer i gamla skrotbilar kommer heller inte min gamla skraltiga lekamen bli föremål för någon omfattande datorisering. Och väl är väl det.

Presentation

Fråga mig

14 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3 4 5
6
7 8 9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2019
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ injail med Blogkeen
Följ injail med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se