injail

Senaste inläggen

Av Jöran Lundberg - Måndag 18 mars 21:40

Syssla.

När jag öppnade ytterdörren i morse var det drivor av snö utanför. Under natten hade det kommit nära 30 centimeter så det var bara att ta sig an röjningen. Vilken lycka då att ha snöslungan att ta till. Med den till hjälp hade jag röjt undan all snö från gårdsplan och tillika gången upp till entrén före klockan 8. Då kunde jag ta en paus för en välbehövlig frukost. Under hela dagen dalade det lite flingor vilket gjorde det nödvändigt att snöslunga ytterligare en vända. Nu verkar det på väderprognosen som det skall bli en period med uppehållsväder. Det är verkligen nödvändigt eftersom vi fått alldeles tillräckligt av den vita varan. Så här långt fram i mars tycker jag det är dags att det är slut med snöandet. I stället är det väl dags för lite vårväder med plusgrader. Vid det här laget har det nog kommit lika mycket snö som förra vintern. -Den som var känd som en riktig snövinter.

Trots att MODO vann över Västervik med 5 - 1 har de ingen chans att ta sig till SHL-kvalet. Det fordrades att resultaten i två andra matcher skulle gå MODO-s väg vilket de inte gjorde. Därmed har laget bara en betydelselös match mot Leksand. Men eftersom dom är lite av MODO-s ärkefiender vill de naturligtvis segra över dem. Den går på onsdag. Således blir det ett farväl till den gångna säsongen. Det betyder också att de bloggdiggare som inte är intresserade av ishockey nu kan pusta ut.

I dag har jag haft lite trubbel med Websidan så en stund var det uppenbar risk för att det inte skulle bli något bloggskrivande. Men det löste sig till sist. 

ANNONS
Av Jöran Lundberg - Söndag 17 mars 21:27

Breiviksyndromet.

Det har alltid funnits ondska i Världen. Människor med förvridna åsikter om vad som är tillåtet och inte. Till den skaran hör ett antal terrorister som med sina galna idéer är beredda till förödande illgärningar. På senare tid har skaran av sådana särlingar ökat markant. Orsaken till den ökningen är mycket svår att slutgiltigt ha någon uppfattning om. En  del menar att den ökande mediebevakningen har stort ansvar därvidlag. Det är i det sammanhanget som det så kallade Breiviksyndromet kommer in i bilden. Genom att världen runt in i minsta detalj referera smaskiga detaljer vid olika vansinnesdåd inspirerar man personer med liknande lidelser. Breiviks vansinnesdåd på Utöya fick en global uppmärksamhet, där man beskrev dådet detaljrikt utan att närmare nämna dess konsekvenser. Risken finns att det taggar liknande galningar till liknande illdåd. Attacken på Drottninggatan verkar också ha varit inspirationskälla till attentatet mot två moskéer i Nya Zeeland.

Det verkar ha blossat upp en debatt om medias förhållningssätt gent emot terroristhandlingar. Därvid uppstår ett dilemma. Medias plikt att referera händelser av sådan art står i konflikt med riskfaktorn. Vad jag kan förstå finns heller ingen strikt fastställd norm därvidlag. Men onekligen är det så att allt för detaljrika och onyanserade skildringar kan inspirera galningar världen över till liknande dåd. Att just uppmärksamheten är en del av den utlösande faktorn.

Någon tillförlitlig mekanism till skydd för sådana illgärningar finns heller inte. Det är även relativt lätt för gärningsmännen att komma över vapen och ammunition. Det tyder tyvärr på att vi kommer drabbas  av liknande händelser i framtiden. Tråkigt nog.

ANNONS
Av Jöran Lundberg - Lördag 16 mars 22:22

Och MODO illa ute.

Sverige hade guldläge i damernas skidskyttestafett när Hanna Öberg gick ut på sista sträckan. Dessvärre sköt hon bort sig och Norge kunde gå förbi och erövra guldet. Dock blev det en hedervärd silvermedalj för de svenska tjejerna. Herrarna slutade på sjunde plats, också det efter skralt skytte också det i slutet av tävlingen.

MODO lyckades inte besegra Västerås i kvällens match. Vid oavgjort i full tid satte Västeråsarna sätt dit segerpucken i förlängningen. MODO har små chanser att ta si över strecket. Två matcher är det kvar av kvalet.

Om jag till slut skall kosta på mig att kommentera vädret har det snöat mest hela dagen, inte några stora mängder men har "seka på" som vi säger på mål.

Av Jöran Lundberg - Fredag 15 mars 21:40

Det lider mot kväll


Det lider mot kväll, dagen nått sitt slut

natten framskriden tid att vila ut

känna frid och ro

Mycken omsorg bär den, uti sysslans tid

tidsförrådet fyllts av idel verksam id.

Arbete och strid.  


Tidens kvarnar mala monotont

när himlasäden krossas, det gör ont.

som något sår

Ser sanden uti livets timglas rinna

de många möjligheterna försvinna,

i dunkla spår.
Av Jöran Lundberg - Torsdag 14 mars 22:01

Väderleksrapport.

Av och till brukar jag vanligtvis kommentera väderläget. Dels för en del bloggdiggare som med förkärlek ägnar sig åt att titta uti vädret. Dels för min egen del som en viss dokumentation för framtiden.

Mars har varit annorlunda i förhållande till Februari som var relativt snöfattig. När vi närmar oss mitten av månaden Mars kan vi konstatera att den hittills bjudit på en par riktiga urar. Den senaste kom under gårdagsdygnet och levererade sådär en cirka 15 centimeter snö. Idag var det rätt milt och närmade sig plusgrader varför det i stort sett övergick i regn.

Enligt Yr-s långtidsprognos kommer det fortsättningsvis att vara mildväder. Det är därför troligt att det inte kommer så stora mängder snö. Vi väntar också på att det så småningom skall bli lite vårkänning även här uppe i kalla norden. Det känns riktigt skönt. Ett poem om Mars avslutar


Mars månad.


Mars en mellanmånad är

med den vi väntar en vår

vi lägger bakom oss vinterns besvär

ty snart är det solen  som rår.


Men än kan den bjuda på någon ur

som minner om vinter och snö

minusgrader som temperatur

då vi väntar oss slask och tö.


Då är det bra att ha tålamod

i förvissning om sommar en gång

ty den kommer om viljan är god

med sol och med fågelsång.


Då kommer en tid med förhoppning

om trivsel i solens värmande ljus.

löv spricker ut och blommans knoppning

skänker skönhet och fägring i hem och hus.

Av Jöran Lundberg - Onsdag 13 mars 22:28

Något träget


Det är alltid angeläget

och någonting så träget

att ofta kolla läget

utifrån ursprungsläget

ty något oförväget

kan man kolla tabelläget

och styra stämningsläget

till värsta bottenläget

med bistra kostnadsläget

som beror på marknadsläget

och sysselsättningsläget

för brytande av dödläget

i arbetsmarknadsläget

och konjunkturläget

ty katastrofläget

i södra fiskeläget

beror på inkomstläget

men man jobbar oförväget

att byta underläget

till det sanna överläget

som beror av kostnadsläget

och det vikande börsläget

som gett sig av från ursprungsläget

till rena världsmarknadsläget


Av Jöran Lundberg - Tisdag 12 mars 22:16

GuldHanna


 

Av Jöran Lundberg - Måndag 11 mars 21:45

En traktor från förr.

I tidningen KVÄLLSSTUNDEN, som jag prenumererar på, läste jag om någon som renoverat en gammal Amerikatillverkad traktor av märket FARMALL. Den var från 1938 och sades vara renoverad i originalskick. Men efter vad jag kan se var den utrustad med gummihjul vilket de första Farmalltraktorerna inte var. De hade nära två meter höga järnhjul försedda med ordentliga gripklor, också av järn.

Detta kan jag konstatera efter att i min gröna ungdom på trettiotalet ha umgåtts med en  Farmall. Det var nämligen så att Albin Lundberg i Långviken hade i mitten av det decenniet förvärvat just en sådan. Den var utrustad just med sådana mastodonter till jul. Framtill hade den bara ett hjul vilket bidrog till att den var lätt att svänga runt. Albin for då runt med sin traktor och utförde plöjning och harvning åt jordbrukarna runt Storsjön. Den hade ingen växel för transport utan fick köras i "gångfart" mellan gårdarna. Det var heller inte så bekväm transport då bakhjulens järnklor gjorde färden tämligen skakig. Motorn var på 18 hästkrafter, startades på bensin och kördes sedan på fotogen som var billig på den tiden. Jag tror man kunde köpa den för fem öre litern.

Albin Lundbergs far var Nils Nicke Lundberg, bror till min farfar Johan Lundberg. Nicke Lundberg innehade det jordbruk som Gerhard Sjökvist har i dag. Albin lät sedan bygga det vita hus som är intill. Han drev ett litet snickeri i källaren och försörjde sig också som målare.

Jag har försökt att skanna in en bild på en gammal Farmall traktor men misslyckats i kväll. Kanske kan jag återkomma i en senare inlaga.

Presentation

Fråga mig

14 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25
26
27
28
29
30
<<< April 2019
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ injail med Blogkeen
Följ injail med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se