injail

Senaste inläggen

Av Jöran Lundberg - Onsdag 10 april 21:06

En god konversation.

Varannan onsdag är det en samling för daglediga i Missionskyrkan. Det är kommunens omsorgsförvaltning  genom "Träffpunkten" som står för initiativet. Det är ett tiotal (mest pensionärer) som träffs regelbundet. I dag var det mest resonemang omkring olika frågor. Då kom vi också in på dialekter och dess betydelse för språkets utveckling. Hur det i olika dialekter finns ord och uttryck som mycket väl kunde ha platsat i riksspråket. Dialekterna är för det mesta inspirerade av den lokala befolkningen. Redan i mitten av 1800-talet konstaterades det i en doktorsavhandling att i de byar som var mest isolerade från omvärlden utvecklades de mest genuina dialekterna. Avhandlingen kartlade det dialektala språket i området Nolaskogs. Det fastslogs att i de inre delarna av Anundsjö och Björna socknar talade folket mer utpräglad dialekt än vid kusten. Det antogs bero på att kustborna inte var lika isolerade från språkliga influenser. Genom sjöfart och annat fick de språkligt inflytande från ett större geografiskt område.

Som jag inledningsvis antydde finns det många geniala ord och ordvändningar i våra dialekter. Exempelvis är ordet "gatt" mycket användbart. Motsvarande i rikssvenskan skulle kunna bli: "jag var tvungen (till att)". Andra exempel är: Köl = Hyvelspån, Rack = Räckte, Bam = Rotändan (på en stock), Bös = Burdus, Dôrsk = Moloken, Frö = Förfrysa sig osv. osv.

De allra flesta som läser min blogg har  nog upptäckt att jag är en hängiven ambassadör för dialekterna vart än de finns i vårt avlånga land. Därför avslutar med en liten historia på mål. Pojken som blev skickad på affären för att handla fick frågan när han kom hem: "Rack pärninga? Ja dam rack".

ANNONS
Av Jöran Lundberg - Tisdag 9 april 22:01

Årstidsväxlingar.

Jag tycker det är bra som vi har här på våra breddgrader med olika årstider som löser av varandra. Dels har varje enskild årstid sin särprägel men också sin charm. Det finns då hela tiden något man kan känna tillfredsställelse över. Så har senvintern och våren sin prägel som gör det gott att leva. Då får man välkomna de allt fler soltimmar som ger en signal om den sommar som kommer så småningom. Det känns skönt när den värmande solen smeker de vita vidderna. Men till en riktig nordisk vår hör även de dagar då snålblåsten viner med tillhörande snödrev och miserabel temperatur.

Då man är tvingad att svepa jackan och halsduken allt tätare om sig när man går den dagliga promenaden ner till samhället. Ty till en riktig vår hör det ombytliga vädertyperna som gör varje vårdag till en spännande upplevelse.

En nyskriven dikt beskriver dess beskaffenhet.


Vårens ego 

Våren tvekar med en lynnnighet,

vinter är det än en liten tid.

En brottningskamp är den okynnighet

som väderguden visar oss därvid.


Det ger oss prov på vårens rätta lynne

då vädret växlar. Dag till dag.

Ty denna årstid har ett eget kynne,

som också har ett visst behag.


Vi vet att har vi bara tålamod.

Kommer sommarns dar så småningom.

Och har vi blott en vilja god.

Så får vi njuta av dess rikedom.


Det visar oss att varje årstid

exponerar just sin rätta charm

så varje gång vi lever uti vårtid

vi fylls utav en ljuvlig känsla varm.

ANNONS
Av Jöran Lundberg - Måndag 8 april 22:04

Slutrapport.

Nu är det klart vilka lag från kvalet som MODO kommer att tampas med under kommande allsvenska säsong.

Leksand har förut kvalificerat sig yill spel i SHL. I kväll blev det klart att Oskarshamn blir SHL-lag och Timrå spelar allsvenskt spel. Det kommer att innebära att det blir ytterligare derbymatchar. Derabbningarna mellan MODO och Timrä brukar vara spännande och intressanta matcher. Allsvenskt spelar också Mora som slogs ut av Leksand. Därmed slutrapporterat för säsongen.

Det kan ju bli intressnt om man är så pigg och alert att man kan följa kommande matcher. Mendet kan kanske bli för mig som i nedanstående anekdot:


Fotografen från lokaltidningen är utsänd för att ta en bild av en herre som skulle fylla nittio.

Innan han går säger han: "Jag hoppas verkligen kunna komma tillbaka och ta en bild när ni fyller hundra"-

90-åringen svarar direkt: "Ja det skall nog gå bra. Ni ser ju rätt  så frisk och kry ut".

Av Jöran Lundberg - Söndag 7 april 20:28

Och till styrka.

Hur vi uppträder i vårt sociala liv kan göra skillnad. Sprider vi bara negativa tankar och ord omkring oss skapar vi lätt en atmosfär som inte är någon människa till uppbyggelse. Eller gör någon glad. Sådana människor får också en stämpel på sig att alltid vara negativa och tråkiga. Vilket kan leda till att många undviker att umgås med dem.

Sprider vi däremot en positiv och lättsam anda omkring oss blir livet genast ljusare. Otaliga gånger har jag i mina inlägg framhållit skrattets betydelse som ett verksamt och kontaktskapande verktyg. Det är någon som har sagt att det inte finns något man skall ta så allvarligt på som en uppmuntrande berättelse. Eller en rolig historia. Hur vi umgås med våra medmänniskor är således viktigare än vi tror. En nyskriven dikt får vägleda.


Bara en liten tanke.


När vi möter en vän på färden

som irrat omkring i världen.

Bör vi mötas med värdighet.

En liten tanke som bär den

mot högre och renare värden.

som är fylld av omtänksamhet.


Kanhända har sorg honom slagit.

Modlöshet hans livsmod tagit.

Allt har förändrat hans liv.

Kanske någon med falskhet bedragit

I förtvivlans träsk honom dragit,

med sårande dunkla motiv.


Då kan några stillsamma  ord till tröst

stärka ett sargat och plågat bröst

Rädda från hopplöshet.

Kanhända då sker något mirakulöst

som förändrar ett liv så kärlekslöst

från misär till kärlekens fullkomlighet.
Av Jöran Lundberg - Lördag 6 april 21:07

Vid fritidshuset.

I dag har jag varit upp till vårt fritidshus vid Hemsjön. Jag fick åka med Thor-Leif på hans skoter. Det är en bra skoterled från Gide som går alldeles utanför vår tomt. Det var en härlig upplevelse att åter få njuta av denna härliga miljö. Det tarvades en stunds eldning för att få upp rumstemperatur. Men efter ett par timmar var det riktigt dräglig innetemperatur.

Thor-Leif hade "skaffning" med sig så vi åt en supergod lunch. Jag sysslade emellanåt med att bära in lite ved från vedboden. Vår gamla "Klafverström", vedspisen, fick en rejäl polering med bland annat spissvärta så den blev riktig vacker. Den är bra både till matlagning och uppvärmning av stugan.

En härlig utflykt blev det och jag bifogar några nytagna bilder.


Några nytagna bilder. Nedan en vy från altanen.


 

Med skoterns hjälp tog vi oss lätt till stugan. 


 

När vårsolen skiner är det skönt ute på altanen som vätter mot söder 

Sten och Sture väntar på vår och sommar.

Elden i den öppna spisen är  både för trivsel och värme.  

 

Vedspisen, blank och fin.Av Jöran Lundberg - Fredag 5 april 22:08

Ett vårtecken.

Ett vårtecken är den amaryllis som blommar i mitt fönster just nu. Amaryllisen förknippar man ofta med jul, men är egentligen en vårblomma.


 


En blomma som pryder mitt fönster.

Av Jöran Lundberg - Fredag 5 april 20:59

Läget på Tallbacken.

I dagens ÖA var det inlagt en artikel som handlade om olika bloggare inom kommunen. Att min skrivarmöda inte var ihågkommen är i och för sig inte så alarmerande. Som vanligt var det Jonna Jintons blogg de framhöll som den förnämsta. Den hade också de högsta besökssiffrorna. I övrigt var det en handfull skrivare som var omnämnda. Jag strävar heller inte efter att bli världsledande utan jag skriver dels för att jag tycker det finns ett visst värde rent dokumentärt och dels som en liten utmaning. Även om inte det är miljonskaror som läser den tror jag ändå att det finns några som tycker om den. Det märkte jag inte minst när jag skojade till det och hotade med nedläggning.

April har hittills visat sig från den goda sidan rent vädermässigt. Det är fortfarande minusgrader om nätterna vilket jag tycker är bra. Eftersom det i alla fall ännu inte blir någon riktig vår är det bra att snötäckt är kvar en tid. Inte minst gläder det skoteråkarna. Nu till söndag är det en vecka kvar till Palmsöndag som inleder påskveckan så det troliga är att vi under den helgen har ett intakt snötäcke kvar. Sedan närmar vi oss maj månad och då vill vi att den riktiga våren skall komma.

Av Jöran Lundberg - Torsdag 4 april 22:35

Rim-ligen.

Bloggtorka är  obehagligt.

Brist på idéer helt beklagligt

Saknad saklighet svårbegripligt.

Tråkigt tankesätt svåröverskådligt

Försiktigt friserande förkastligt.


Då blir budskapet beskedligt.

Författandet blir egendomligt

Innehållet verkar otidsenligt.

Bristande samband oundvikligt

Koncentratet helt obeskrivligt.

Otidsenligt ordlekande otröstligt.


Läsarnas kontakt blir då kvasivetenskapligt

Måttet på deras vett blir otidsenligt

Viktigt vetande tämligen topphemligt.

Tankarnas tomhet troligen traggligt.

Viljans verklighet vederstyggligt.

Även oärligt ältande äckligt.
Presentation

Fråga mig

14 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3 4 5
6
7 8 9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2019
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ injail med Blogkeen
Följ injail med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se