injail

Senaste inläggen

Av Jöran Lundberg - Fredag 12 april 22:13

Krafs.


Fast inget märkligt händer,

det går en dag i sänder

till ingen nytta länder

den på något vis vis.


I nån av dessa dagar

då jag friden jagar

råder tidens lagar

ändå på något vis.


Då den till ingen nytta är

jag endast ett begär

den skall ej vara till bevär

på något enda vis.


Så  uti denna vers

med ord i kors och tvärs

der blit en svettig pers

på alla sätt och vis

 

Då denna torra poesi

riskerar snart att bli

en dikt med ingen mening i

på något konstigtvisANNONS
Av Jöran Lundberg - Torsdag 11 april 22:06

En tydlig förändringsprocess.

I dag meddelades att Nyamko Sabuni ställer upp som kandidat till partiledarposten för Liberalerna. I och för sig ett intressant namn eftersom hon säger att hon vill samla de liberala krafter som redan finns i Sverige. Men även för att, om hon väljes, det blir ytterligare ett parti med en kvinnlig ordförande. Med det skulle könsfördelningen bli än mer jämbördig.

Historiskt sett är det inte många årtionden sedan det var otänkbart att en kvinna skulle leda ett politiskt parti. Av tradition var det förbehållet männen. Sett i nutidens perspektiv kan det synas vara en oförsvarbar diskriminering av kvinnan. Man kan misstänka att man därigenom försummat den potential av kvinnokraft som alltid funnits i mer än hälften av landets befolkning. De senaste årens erfarenheter har visat att utvecklingen har varit till gagn för ett nytt och modernare sätt att tänka politiskt. Inte därför att de varit kvinnor utan därför att de visat stor handlingskraft och kompetens.

Jag tillhör de som tycker det är tillfredsställande att "mankvinnaperspektivet" fått träda tillbaka. Och tyngdpunkten läggs på de personliga egenskaper som behövs för att sammanjämka alla krafter som finns i ett idéburet parti. Som till exempel Liberalerna. Det skall naturligtvis bli intressant att följa turerna fram till ett partiledarval.

ANNONS
Av Jöran Lundberg - Onsdag 10 april 21:06

En god konversation.

Varannan onsdag är det en samling för daglediga i Missionskyrkan. Det är kommunens omsorgsförvaltning  genom "Träffpunkten" som står för initiativet. Det är ett tiotal (mest pensionärer) som träffs regelbundet. I dag var det mest resonemang omkring olika frågor. Då kom vi också in på dialekter och dess betydelse för språkets utveckling. Hur det i olika dialekter finns ord och uttryck som mycket väl kunde ha platsat i riksspråket. Dialekterna är för det mesta inspirerade av den lokala befolkningen. Redan i mitten av 1800-talet konstaterades det i en doktorsavhandling att i de byar som var mest isolerade från omvärlden utvecklades de mest genuina dialekterna. Avhandlingen kartlade det dialektala språket i området Nolaskogs. Det fastslogs att i de inre delarna av Anundsjö och Björna socknar talade folket mer utpräglad dialekt än vid kusten. Det antogs bero på att kustborna inte var lika isolerade från språkliga influenser. Genom sjöfart och annat fick de språkligt inflytande från ett större geografiskt område.

Som jag inledningsvis antydde finns det många geniala ord och ordvändningar i våra dialekter. Exempelvis är ordet "gatt" mycket användbart. Motsvarande i rikssvenskan skulle kunna bli: "jag var tvungen (till att)". Andra exempel är: Köl = Hyvelspån, Rack = Räckte, Bam = Rotändan (på en stock), Bös = Burdus, Dôrsk = Moloken, Frö = Förfrysa sig osv. osv.

De allra flesta som läser min blogg har  nog upptäckt att jag är en hängiven ambassadör för dialekterna vart än de finns i vårt avlånga land. Därför avslutar med en liten historia på mål. Pojken som blev skickad på affären för att handla fick frågan när han kom hem: "Rack pärninga? Ja dam rack".

Av Jöran Lundberg - Tisdag 9 april 22:01

Årstidsväxlingar.

Jag tycker det är bra som vi har här på våra breddgrader med olika årstider som löser av varandra. Dels har varje enskild årstid sin särprägel men också sin charm. Det finns då hela tiden något man kan känna tillfredsställelse över. Så har senvintern och våren sin prägel som gör det gott att leva. Då får man välkomna de allt fler soltimmar som ger en signal om den sommar som kommer så småningom. Det känns skönt när den värmande solen smeker de vita vidderna. Men till en riktig nordisk vår hör även de dagar då snålblåsten viner med tillhörande snödrev och miserabel temperatur.

Då man är tvingad att svepa jackan och halsduken allt tätare om sig när man går den dagliga promenaden ner till samhället. Ty till en riktig vår hör det ombytliga vädertyperna som gör varje vårdag till en spännande upplevelse.

En nyskriven dikt beskriver dess beskaffenhet.


Vårens ego 

Våren tvekar med en lynnnighet,

vinter är det än en liten tid.

En brottningskamp är den okynnighet

som väderguden visar oss därvid.


Det ger oss prov på vårens rätta lynne

då vädret växlar. Dag till dag.

Ty denna årstid har ett eget kynne,

som också har ett visst behag.


Vi vet att har vi bara tålamod.

Kommer sommarns dar så småningom.

Och har vi blott en vilja god.

Så får vi njuta av dess rikedom.


Det visar oss att varje årstid

exponerar just sin rätta charm

så varje gång vi lever uti vårtid

vi fylls utav en ljuvlig känsla varm.

Av Jöran Lundberg - Måndag 8 april 22:04

Slutrapport.

Nu är det klart vilka lag från kvalet som MODO kommer att tampas med under kommande allsvenska säsong.

Leksand har förut kvalificerat sig yill spel i SHL. I kväll blev det klart att Oskarshamn blir SHL-lag och Timrå spelar allsvenskt spel. Det kommer att innebära att det blir ytterligare derbymatchar. Derabbningarna mellan MODO och Timrä brukar vara spännande och intressanta matcher. Allsvenskt spelar också Mora som slogs ut av Leksand. Därmed slutrapporterat för säsongen.

Det kan ju bli intressnt om man är så pigg och alert att man kan följa kommande matcher. Mendet kan kanske bli för mig som i nedanstående anekdot:


Fotografen från lokaltidningen är utsänd för att ta en bild av en herre som skulle fylla nittio.

Innan han går säger han: "Jag hoppas verkligen kunna komma tillbaka och ta en bild när ni fyller hundra"-

90-åringen svarar direkt: "Ja det skall nog gå bra. Ni ser ju rätt  så frisk och kry ut".

Av Jöran Lundberg - Söndag 7 april 20:28

Och till styrka.

Hur vi uppträder i vårt sociala liv kan göra skillnad. Sprider vi bara negativa tankar och ord omkring oss skapar vi lätt en atmosfär som inte är någon människa till uppbyggelse. Eller gör någon glad. Sådana människor får också en stämpel på sig att alltid vara negativa och tråkiga. Vilket kan leda till att många undviker att umgås med dem.

Sprider vi däremot en positiv och lättsam anda omkring oss blir livet genast ljusare. Otaliga gånger har jag i mina inlägg framhållit skrattets betydelse som ett verksamt och kontaktskapande verktyg. Det är någon som har sagt att det inte finns något man skall ta så allvarligt på som en uppmuntrande berättelse. Eller en rolig historia. Hur vi umgås med våra medmänniskor är således viktigare än vi tror. En nyskriven dikt får vägleda.


Bara en liten tanke.


När vi möter en vän på färden

som irrat omkring i världen.

Bör vi mötas med värdighet.

En liten tanke som bär den

mot högre och renare värden.

som är fylld av omtänksamhet.


Kanhända har sorg honom slagit.

Modlöshet hans livsmod tagit.

Allt har förändrat hans liv.

Kanske någon med falskhet bedragit

I förtvivlans träsk honom dragit,

med sårande dunkla motiv.


Då kan några stillsamma  ord till tröst

stärka ett sargat och plågat bröst

Rädda från hopplöshet.

Kanhända då sker något mirakulöst

som förändrar ett liv så kärlekslöst

från misär till kärlekens fullkomlighet.
Av Jöran Lundberg - Lördag 6 april 21:07

Vid fritidshuset.

I dag har jag varit upp till vårt fritidshus vid Hemsjön. Jag fick åka med Thor-Leif på hans skoter. Det är en bra skoterled från Gide som går alldeles utanför vår tomt. Det var en härlig upplevelse att åter få njuta av denna härliga miljö. Det tarvades en stunds eldning för att få upp rumstemperatur. Men efter ett par timmar var det riktigt dräglig innetemperatur.

Thor-Leif hade "skaffning" med sig så vi åt en supergod lunch. Jag sysslade emellanåt med att bära in lite ved från vedboden. Vår gamla "Klafverström", vedspisen, fick en rejäl polering med bland annat spissvärta så den blev riktig vacker. Den är bra både till matlagning och uppvärmning av stugan.

En härlig utflykt blev det och jag bifogar några nytagna bilder.


Några nytagna bilder. Nedan en vy från altanen.


 

Med skoterns hjälp tog vi oss lätt till stugan. 


 

När vårsolen skiner är det skönt ute på altanen som vätter mot söder 

Sten och Sture väntar på vår och sommar.

Elden i den öppna spisen är  både för trivsel och värme.  

 

Vedspisen, blank och fin.Av Jöran Lundberg - Fredag 5 april 22:08

Ett vårtecken.

Ett vårtecken är den amaryllis som blommar i mitt fönster just nu. Amaryllisen förknippar man ofta med jul, men är egentligen en vårblomma.


 


En blomma som pryder mitt fönster.

Presentation

Fråga mig

14 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2019
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ injail med Blogkeen
Följ injail med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se