injail

Alla inlägg den 29 juli 2019

Av Jöran Lundberg - 29 juli 2019 20:43

Knepigheter och vanligheter.

Som jag antydde i gårdagens blogg är det alltid en människa bakom varje ordfläta Med dennes eget sätt att tänka och använda språket. Med en förkärlek för vissa ord och ordvändningar kan man så småningom liera sig med den personen. Det gör det lättare att finna de rätta lösningarna. En serie korsord kan tyckas vara väldigt svår men när man kanske misslyckats med en hel rad kan det så småningom visa sig vara hanterbart.

Av erfarenhet vet jag att det är oundvikligt att inte vissa ord, och även kodord, kommer tillbaka med jämna mellanrum. Det är även en del ord som är mer frekventa än andra. Det är ofta rätt korta ord som or och ro. Rav och var. Förkortningar av olika slag är också ideligen återkommande. Ini och uti och liknande ord tas ofta till vid så kallad vokalnöd. Ett namn som därvid är förträffligt år Raoul men även ordet teori. Kodordens gestaltning är även ett intressant område. Man söker gärna efter ord och ordvändningar som är tvetydiga. ''Förmågan att tänka "annorlunda" är bra att behärska.

Korsorden har alla olika svårighetsgrad, vilket jag tycker är en styrka. För den som inte är så driven korsordslösare kan det vara nyttigt att trimma in sig på några enklare flätor. För min del klassar jag många korsord som "fylleriflätor". De är så enkla så att de vållar lite huvudbry. Därför ger jag mig oftast på de lite svårare kryssen som gör att man får tänka till lie extra. Om jag till äventyrs inte lyckats lösa något kryss till sista ordet tycker jag  det inte gör någonting heller. Ett knep jag tar till ibland är att låta det ligga en tid, några timmar eller en dag. Då jag då tar i det på nytt kan det lösa sig.

En liten petitess som ni kanske inte har tänkt på är att det ofta kommer samma bokstav diagonalt gent emot varandra i en ordfläta. Ofta är det vokaler som dominerar det fenomenet. Jag vet inte av vilken anledning fenomenet uppstår. En trolig orsak kan vara det grundläggande spelet mellan vokaler och konsonanter.

Avslutningsvis är korsordslösandet ett suveränt sätt att hålla sig mentalt i form. Om den egna hårddisken inte förmår kläcka fram alla svar är det fullt tillåtet att använda ordbok eller dator. Jag brukar säga att det är ett viktigt sätt att ägna sig åt något ytterst nyttigt nämligen det jag kallar "Livslångt lärande"

Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Juli 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards