injail

Alla inlägg den 31 juli 2019

Av Jöran Lundberg - 31 juli 2019 22:07

Låt landsbygden dö.

Den demokratiska grundprincipen bygger på att i ett kollektiv genom att samverka  med gemensamma resurser till det gemensammas bästa man kan åstadkomma en dräglig tillvaro för alla. Och därvid skapa ett visst mått av välfärd och ordning. Det är det vi kallar samhällsservice. Alla samhällsbildningar såväl som den enskilda människan är således i visst mått beroende av den för sin tillvaro. Det är i första hand de basala enheter som är livsnödvändiga för en tillfredsställande infrastruktur. Det är exempelvis vägar, kommunikation, tillgång till friskt vatten, livsmedelsförsörjning, en god boendemiljö m.m Men även skola, barn- och äldreomsorg, kulturellt liv, tillgång till meningsfull fritid et.cetera. 

Eftersom denna samhällsservice är så oerhört viktig för en människas tillvaro kan den också användas som styrmedel i samhället. Vill man av någon anledning ingripa, eller förändra, i en för medborgarna viktig levnadsmiljö är det ett effektivt sätt att demolera eller begränsa en fungerande samhällsservice. Det är det jag menar idag sker på landsbygden. Genom att ta bort eller begränsa viktiga samhällsfunktioner blir det på sikt omöjligt att leva kvar. Förutsättningarna för ett fungerande arbets- och familjeliv rycks undan med ödesdigra konsekvenser för en ort.

Att analysera de bakomvarande krafterna är oerhört svårt. Mestadels är de intentionerna dolda av helt ovidkommande orsaker. Svaga politiker i händerna på ett otal starka tjänsteandar kan lätt orsaka en destruktiv utveckling för mer glesbebyggda områden. Jag är ängslig för att det är just det som sker i dag i Örnsköldsviks kommun.

Under ett antal år har det etablerats och genomförts ett antal så kallade "glesbygdsprojekt" som bedrivits en tid och sedan bara dött ut. Utan någon märkbar effekt. Orsaken till detta menar jag är "missanpassning". Det har varit allt för långt ifrån företagandets bistra verklighet. Men tillfredsställt både projektarbetare, projektledare och ansvarig politiker. Dock till intet förpliktande.

Därför är min slutsats den samma som den alltid har varit: DET ÄR SOM DET ÄR OCH BLIR SOM DET BLIR.

Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Juli 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards