injail

Alla inlägg under augusti 2018

Av Jöran Lundberg - 24 augusti 2018 20:52

Blåbärsplockning.

I morgon skall jag tillsammans me en god vän och blåbärsentusiast fara ut för att se om det gåt att hitta blåbär. Det har ju som alla vet vid det här laget inte varit så gott om den varan i våra skogar i år. Detta beroende på den regnfattiga sommarn. Därför skall det bli spännande att testa. Jag har rekognoserat ett ställe där det har varit skuggigt och fuktigt. Hoppas därför att det skall finnas en hyfsad tillgång. Mogna bör de vara vid det här laget och de behåller ju sin saftighet ända till dess de fryser. Åtekommer således i motgon med en rapport om hur det har lyckats,

I dag har det vait regn mest hela dagen men enligt väderspåmännen skall det bli uppehåll i morgon. Således upplagt för en spännande dag. Eftersom jag skall börja dagen tidigt tänker jag inta sängläge med det snaraste.

Gonatt och gomorron!

Av Jöran Lundberg - 23 augusti 2018 20:02

Studiedag i Långnoret.

I dag var vi ett gäng som studerade gamla bosättningar knuten till Långnoret som liggger cirka 8 km. sydost om Längviksmon. Ursprungligen ha det funnits tre olika établerade  små byar; nedre och övre Långnoret samt ett enstaka torp nere vid Låångmyren. Vid det nedre var det två familjebildningar nämligen  Johannes Vikman och Jonas Erson/Lundkvist. Vid övre Långnoret var det tidvis tre (ev. fyra) familjer som bodde. En etblering låg i Björna socken, den som ägdes av Pelle (Pete) Sjöström. Något som var vanligt i senare delen av 1800-hundratalet var att det föddes många barn i varje familj. Så ock i Långnoret.

Initiativet till studien har tagits av en studiecirkel i Svedje vars huvuduppgift är just kartläggning av forntida bosättningar i trakten. Bosättningar som nu i stort sett är  avfolkade. Vi hade många intressanya diskussioner om levnadsförhållandena förr i tiden utifrån framtagna dokument. Så givande att vi beslöt att träffas ytterligare en gång när vi eventuellt gjort ytterligare efterforskningar. Med i samlingen var bland annat Sonja Stridsman som cirkelledare och min granne Strure Vikman och en bror till honom. De är födda i Långnoret. Det kan finnas anledning att i en senare blogg redovisa ytterligare uppgifter.

Av Jöran Lundberg - 22 augusti 2018 21:39

En ny match.

I kväll är det match mot Björklöven. En ny kraftmätning, nu mot ett allsvanskt lag. Det lag som MODO skall möta i första seriematchen. Jag har möjlighet att följa drabbningen på TV. Klockan 19.00 börjar det hela och således kommer jag tillbaka till bloggen när det är överstökat.

Efter att ha sett matchen kan man vara konstatera att MODO ver det förlorande laget.

Björklöven vann med 3 -0, Tämligen rättvist också eftersom MODO inte hade någon lyckad afton

Av Jöran Lundberg - 21 augusti 2018 19:45

Datastrul.

Det har varit lite trassel med datorn en tid- Dessbättre har jag fått det mesta åtgärdat så att det funkar rätt bra. Men det är ju alltid lite påfrestande när det krånglar iblnd.Som tur är fick jag hjälp av en kunnig person som också var villig att ställa allting tillrätta. Dataproblemen var delvis självförvållade eftersom jag inte var medveten om att minneskapaciteten var på upphällningne.

Troots att man har sysslat ned datorer i snart 50 år behärskar man inte allt. Det är viktigt att hela tiden vara öppen för nya utmaningar och lärdomar. Samt att alltid var ytterst uppmärksam. Jag hoppas att det skall fungera bra i fortsättningen. Så att det kan bli en blogg då och då.

Gonatt och gomorron!

Av Jöran Lundberg - 20 augusti 2018 21:51

Datorn åtgärdad.

Med hjälp av en expert har jag nu fått datorn åtgärdad. Eftersom det var en hårddisk som "slammat igen" behövdes en del rensningsåtgärder.

Det var en tid sedan jag komenterade vädret vilket jag brukar göra med jämna mellanrum skriver jag några rader om detta. Augusti har hittills visat sig från sin bästa sida vad gäller väderleken. Det har varit rätt soligt med en del behövligt regn. Rätt så varmt väder för årstiden.

Okej, hej, hej!

Av Jöran Lundberg - 19 augusti 2018 20:53

Datafel

På grund av datafel får jag inte till en normal blogg. Skall försök åtgätda felet med det snaraste.

Av Jöran Lundberg - 18 augusti 2018 21:34

Ett teaterstycke.

Entrén var dramatiskt unik

Med förunderlig charm din mimik

du gjorde succé direkt

och när du fällde din första replik

du fyllde salongen av ditt primalskrik

som från himlen en fläkt.

 

Så började livets teater en gång

Det stycke som varade levnaden lång

Med första akten

Ömsom var dräkten tämligen trång

Ömsom fylldes teatern med sång

Bara att hålla takten.

 

Dagar och år på scenen du stod

du sökte klara var tidsperiod

med den rätta tekniken.

Du visade verkligt hjältemod

när du memorerade var episod

för att roa publiken.

 

 

I sista akten ridån sänkes ner

på livslångt drama slutet du ser

något av värde försvunnit.

Det är ett mäktigt crescendo som sker

ty allt av verklighet finns inte mer

till livets final du hunnit.

 

 

 

 

Av Jöran Lundberg - 17 augusti 2018 22:39

Vad äter vi?

I både Rapport och Aktuellt var det i dag rätt långa inslag om vår kosthållning. Det handlade kort sagt om mixen mellan kolhydrater och olika fetter. Under en rätt lång tid har det lancerats något som sammanfattats med bokstäverna LCHF. Lowcalori end high fet. Det innebär att man i sin kosthållning skall begränsa intaget av kolhydrater (bär, grönsaker och dylikt) till förmån för ett rikligare intag av fetter (bacon, fläskkött, grädde och liknande). Förespråkare för en sådan kost menar att kolhydraterna omvandlar kroppen till fetter som bidrar till ohälsosam upplagring av sådana. Vad jag kan förstå omfattas en sådan kosthållning av en rätt stor del av vårt lands befolkning.

I dagens mediainslag hänvisade man till en studie som gjorts i USA som påvisar att Kolhydrater tvärtom hjälper människorna till ett längre liv. Sådana som i sin kost hade övervägande del kolhydrater i form av olika grönsaker, bär och frukter, levde väsentligt längre. Helt i motsats till divergerande uppfattningar. I inslaget hade man starka bevis för att en sådan kost också var naturligare och mera anpassad till vår dagliga kosthållning.

Skall man kanske äta som vanligt?

Så står man där som en åsna mellan två hötappar. Skall man äta si eller så? Tydligen bär det av till det ena eller andra diket. Då blir, tycker jag, den enkla slutsatsen: Ät som vanligt! En rejäl och gott tillagad husmanskost som är rikt varierad tycker jag är ett sätt att ”hålla sig på vägen”. Särskilt vid en så hög ålder som undertecknad bloggskrivare har är det nog inte värt att göra så stora förändringar.

Däremot är det nog också viktigt att avsätta en period varje natt till god sömn. varför jag skyndsammast avslutar denna övning för en stund i guden insomnias armar.

Gonatt och gomorron!

Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Augusti 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards