injail

Alla inlägg under mars 2012

Av Jöran Lundberg - 12 mars 2012 22:50

MODO torskade mot Skellefteå i andra matchen i slutspelet. De är tyvärr ett nummer för liten i kampen om semifinalplatsen. Men, hoppet är ju det sista som överger en så......

Därför tänker jag i stället ägna mig lite åt Björnamåle.

Å då tänk je sä hänne: Öm a Viktoria ha fott többlinga, vicken å dam ha då fott ärve krona. Skä  dam dele på härligheta eller skä n´dan (ella n´dännar) söm kömme först fo nä. Men då svara dam söm dam allten ha gjort då dam int begrip na. Detta är en hypotetisk fråga. Nu bleve ju bara en sä dä bli välna Tyra, nä ja mene na Estställe i ställe sm köm dellå ärve.

Ja köm å tänke pa n´dän söm sa: Jag talade väldigt tidigt, jag talade redan i moderlivet. Vi var trillingar och då lär jag ha yttrat till han som kom först: ”Raska på brorsan, vi är förföljda.” Dä va ganska intellegent sagt.

Så går livet vidare här på Tallbacken mitt i allt blåsväder som vi haft det senaset dygnet. Ha det bra.


Hej, hej, leverpastej.


Jöran.

Av Jöran Lundberg - 11 mars 2012 17:39

Årets Vinteryra i Långviksmon var en dundrande succé. Så nära 1200 skotrar var parkerade på området vilket gör den till Sveriges största skoterträff den här vintern. De parkeringsplatser för bilar de iordningställt räckte inte till på långa vägar utan praktiskt taget alla platser som gicka att uppbringa i hela samhället var anlitade. Vädret var helt perfekt, några plusgrader och till att börja med också strålande sol. Arrangemangen flöt perfekt och praktiskt taget alla trivdes alldeles utmärkt. En blomma tillarrangörerna.

Det är fantastiskt roligt att det blir lyckat när man ändå gör sig besväret att anordna någonting ute på ”vichan”. Nu finns Långviksmon på kartan i skoterkretsar.

MODO contra Skellefteå blev en mycket sevärd tillställning. Många ishockeyexperter menar att det var den allra bästa drabbningen under hela säsongen. MODO förlorade med minsta möjliga marginal 3-2. Det kan bi en riktigt spännande turnering. Jag hoppas att allamina bloggdiggare hänger med mig i fortsättningen.


Jag lagade en rätt utav strömming igår,

på den jag helt förträffligt mår

ty den var god så det förslår,

trots den dos dioxiner jag får


Hejdå.  Jöran.


Av Jöran Lundberg - 10 mars 2012 10:05

En underbar vinterdag med strålande sol och några plusgrader. Perfekt väder för det stora evenemanget vid
Mopärlan Långviksmon. Dessutom väldigt fint skoterföre vilket borgar för att det kommer väldigt många skoteråkare. Kanske uppåt tusen skotrar, vad vet man. Vi ksa väl gå ner och kolla in händelsen, käraHustrun och jag. Våran Thor-Leif är engegerad för att tillhandahålla ljudanläggningen. I övrigt är det et omväxlande program..

I eftermiddag spelar MODO sin första match mot Skellefteå i slutspelet. Det skall bli intressant att se hur det går. Det är ju i bäst av sju matcher så förhoppningsvis skall de väl orka ta någon seger.

Återkommer väl senare med rapportering om hur dessa händelser har avlöpt.


En gammal kokbok jag har i min hand, där finns ett recept på lantliga isterband, lagade en gång i Jenungaland.


Hejdå. Jöran,

Av Jöran Lundberg - 8 mars 2012 18:28

Jag såg  minnensa television på TV och då  drog jag mig till minnes lite TV-historia från förr i tiden. Första gången jag såg en TV-sändning var 1956 när vi gjorde en resa till Tyskland. Då var vi in på ett Café och där hade de en TV uppsatt
med något sorts program. 1959 när vi byggt eget hus och gift oss skaffade vi rätt snart en TV som vi placerade i den gemensamma gillestugan i källaren. Då var det sändningar bara någon timme på kvällen och jag minns att onsdagarna var TV-fria. Då var det ingen utsändning. Det är ändå mer än femtio år sedan och det har hänt mycket på tv-området. Både programmässigt och rent tekniskt. Nu projiceras bilden på stora LED-skärmar med knivskarp kontrast.

En stor förändring är också att medierna har kommit in i mobiltelefonerna. Nu har man samma, om inte större utbud, i i-phones och androider. För många äldre är det svårt  att hänga med i alla svängar. Att ständigt lära sig nya tekniska innovationer kan för många kännas lite jobbigt även om  jag förespråkar det livslånga lärandet. Det blir ofta slumpmässigt vad äldre vill ta till sig. En del är inne på Facebook trettio gånger per dag medan andra skyr det som pesten. Trots svårigheterna med ständigt nya prylar är det väl ändå att bara ”gilla läget” eftersom man inte kan påverka skeendet. Jag tror att alla mina bloggdiggare är väl medvetna om detta, då jag förnimmer att många är inne och regelbundet  läser vad jag skriver. Väl bekomme.


I denna situation är det en god intention, att fullfölja en god tradition och ge rätt definition av den traktion som ger både sekapulation och abolition (samt konkretition) för en rutten melon att anta den ton  som tillsammans med en lagrad Baron, har god konklussion och kan ses som en god födoämneskomposition.


Hejdå. Jöran.


OPPS! Ordet Sekapulation kommer inte in i SAOL förrän i början av 2020 eftersom
det är ett nytt ord som jag hittat på och som betyder viss frihet. OPPS!



Av Jöran Lundberg - 7 mars 2012 20:24

MODO till slutspel efter mycken möda. De vann visserligen sista matchen mot Linköping men endast efter straffar. Det skulle ha inneburit att om Växjö hade vunnit mot Luleå hade MODO inte kommit till slutspel. Dessbättre vann Luleå  och i och med det  kom MODO över strecket. Nu får de möta Skellefteå i kvartsfinalen vilket kan bli en svår uppgift för dem. I grundserien vann Skellefteå alla matcherna vilket inte är så starka odds inför förtsättningen. Men det ska spelas i bäst av sju matcher så allt kan hända.

OLD-fejs har varit i farten både i går kväll i Movattnet och i dag i Flärke på en dagträff. I Movattnet var det väldigt god stämning och publiken stortrivdes. I Flärke var det lite trögare med en publik som var mera avvaktande. Men jag tror ändå att det var uppskattat.

Just nu rustas det för fullt för ”Vinteryran” här i Långviksmon. Det är en gigantisk träff med skotern i centrum. I fjol var det cirka femhundra skoteråkare som mött upp och de räknar med ännu flera i år. Jag hoppas bara att vädrets makter är oss nådiga. Då blir det säkert ett bra arrangemang.

Med det sätter jag stopp för min blogg och önskar er all lycka.


När korven blir lagad på kulinariskt vis blir det en nyttig och smaklig spis.


Hejdå. Jöran.

Av Jöran Lundberg - 5 mars 2012 22:34

Den här bloggen tänker jag ägna  åt mitt favoritämne, nämligen berättelser från Långviksmon förr i tiden. När jag växte upp som småtting på tretti och förtitalen fanns det något som hette Långviksmons ångsågsförening UPA. De hade i slutet av tiotalet anlagt en såganläggning nere vid Storsjön där idag badet är etablerat. Vad UPA stod för visste jag inte då, jag trodde nämligen att det betydde ”Utan pengar alltjämt”. Utan personligt ansvar var det ju.

Han som var sågställare och boss för anläggningen hette Harry Persson men gick vanligen under namnet ”VinnHarry eftersom han gick lite snett. Hjälpsågare och ”kantare” var Gottfrid Lundberg en kusin till min pappa Esra. Han justerade det sågade virket till rätt dimension i ett så kallat ”kantverk” bestående av två trissor paralellt med varandra. På så vis justerades bredden på virket. Det spill som då uppstod benämndes ”ribb” och blev till ved. Ofta var man som lillpojk nere vid sågen och tog reda på ribben för att tillgodose vårt vedbehov eftersom man fick tareda på detta spillvirke gratis.

Någon gång in på femtitalet ansågs det inte lönsamt att använda sågen så den fick förfalla och så småningom revs den. I dag står bara den gamla sågramen kvar som ett monumet över en svunnen epok. Det var ju ändå den första ansatsen till industrialisering i Långviksmon. Det är med ett visst vemod jag tänker tillbaka på den tiden som ändå var en epok som för alltid försvunnit. Men tiden rinner vidare och leds in i nya fåror i ett skeende som vi inte alltid kan styra.


Strömning

Vi leds av tidens ström i fåror vi ej sett

En Nemesis av skeenden som tiden oss berett.

i trolldom och mystik.

Och  det som format hädansvunna tider,

får sin slutliga förklaring vad det lider

med outgrundlig fantastik


Hejdå. Jöran.





Av Jöran Lundberg - 4 mars 2012 22:20

Äntligen en bulletin från Tallbacken. Det har varit lite uppehåll i skrivandet några dagar. Torsdag hade OLD-fejs två spelningar. Först var vi i församlingshemmet Svenska kyrkan i Örnsköldavik. Sedan på kvällen medverkade vi i en trivselafton också för svenska kyrkan i Movattnets bygdegård. Det var nog väldigt nyttigt för oss att spela så pass intensivt även om det var rätt jobbigt.

Gotlänningarna har rest hem till sin sköna ö efter en intensiv vecka här i Långviksmon. Men de begåvades med härligt vinterväder med god tillgång på snö. De flesta aktiviteter hann de genomföra, så de hade nog en hyfsad sportlovsvecka.

Nu har livet återgått till sin jämna lunk igen här på Tallbacken. Jag kan tala om att snö rasade från taket häromdagen och fyllde den ränna jag skottat upp till entren. Den fylldes helt plötsligt med två meter hårt sammanpackad snö. Det tog åtskilliga timmar innan jag hade rensat uppfarten igen. Det är tur att man glömmer snön så fort den har tinat bort. De stora snöhögarna kan ta rätt låmg tid ändå innan de har tinat undan vilket gör att man kanske inte gklömmer den i brådrasket.

Förhoppningsvis skall jag väl kanske vara lite flitigare bloggskrivare framöver, men om det blir lite luckor då och då det får ni stå ut med.


Nocktürn

När natten nalkas och dag framskriden är

Jag sussar gott och somnar utan stort besvär.

I min sköna snarkofag.

Jag samlar krafter för  morgondagens gny

Som ger den mått och mening men icke helt föty

ger rön av mångahanda slag.

 

Filét cabare, va e de? Jofläsk som skurits på sne med en gratäng breve.


Hejdå. Jöran.

Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7 8
9
10 11
12 13
14
15 16
17
18
19 20 21 22
23
24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Mars 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards