injail

Alla inlägg under mars 2019

Av Jöran Lundberg - 23 mars 2019 21:13

Jag fick ett brev.

Jag fick ett brev häromdagen från min lillasyster. Vi växte upp tillsammans under mamma Signes omvårdnad. Och pappa Esras överinseende. Jag var rätt många år äldre än henne men vi kunde båda ta till oss av den fina familjegemenskap som rådde. Det var en tid för länge sen. Nu är vi båda pensionärer och till åren kommen, men med olika erfarenhet av livet. I hennes brev framskymtade det, och om man även läste mellan raderna, en liten undran om framtida dagar. Då hon även såg fram emot den stundande sommaren och ett visst jubileum.

Det ledde mina tankar in på en åldrings möjlighet att räkna med framtiden. Den krassa verkligheten är ju att vid nära nittio års ålder har framtiden krymt rätt väsentligt. Framtiden är så att säga bakom. Men så tänker jag att alla, vare sig man är ung eller gammal, inte har någon hundraprocentig garanti för ett varaktigt liv. Det ligger i en Mästares händer. Om man ser de kommande osedda dagarna ur det perspektivet finns det bara ett sätt att leva på. ATT LEVA I NUET. Att ta varje ny dag som en bonus. En skimrande möjlighet att gör någonting bra av.

Samtidigt har jag alltid levat med den devisen att: Den som har planer för framtiden håller sig ung. Det kan finnas en omåttlig stimulans, även för en åldring, att tänka så. Det tränger nämligen undan de negativa tankar om livet som någonting svunnet. Det triggar en till att ta nya friska tag till ett meningsfullt och aktivt liv. Naturligtvis blir det under de förutsättningar som hälsan och livsförmågan medger. Men det är så förunderligt att det kan bli meningsfullt även under sådana förhållanden. Några diktrader får fullborda.


Dunkelhet, Möjlighet.


Inför kommande dunkla och osedda år. Hur många slag än livsklockan slår

Vi måste ta vara på dagen.

Ty vid vår sida en nemesis står, om hjälper oss även om dagen är svår.

Som av tiden betagen.


Då måste man vara en sann optimist. Om tillvaron än är tråkig och trist.

Man bör livet bejaka.

Ty någonting gott är stadfäst och visst. Allting ordnar sig nog till sist

och man lyckan får smaka.





Av Jöran Lundberg - 22 mars 2019 21:23

Vårdagjämning.

Nu är dagarna längre än nätterna och solen kommer upp tidigare och tidigare. Men än kan vi få ett eller annat bakslag vad det gäller snö och kyla. Men  nu är solen uppe när jag kliver ur sängen. Detta trots att jag är uppe rätt tidigt (6.30). På de större vägarna  har snön smält bort vilket betyder att det är lättare att ta sig fram. Men än får vi nog räkna med att köra med vinterdäcken på. Men jag tycker det är hoppfullt ändå.


Vorn vônn.


Nu ha vintern vöre rakt langen stann, dä ä sä man otröjen bli.

Men vorn han köm liksöm efterhann. Sä smårningöm fo va väl  si. 


Men vintern kan no kömma söm ättepå å vise sitt rätte ja

då blire ne baksla, kan je förtå då kallnättern ställ säg på ra.


Men vorn de blire i alle fall, hörr va än grôbbel å resoner.

öm än dagarn å nättern bli nalta kall bli solskenstimmern fler.


Dä ä söm gôrnstet då dagarna längte å sola ä oppe nan stann.

För at sömmarn va gå ju å längte te grörnskan å värmen. MINSANN.


För dä va fögan ha bra här i norla ä sömmardagarnas längd

Å de bäste söm finns häppå jorla dä ä sömmardagarnas mängd.


Jäg längt del dess de börje å grörnske å pärfösern stick opp båle fara

Sä de bäste söm jäg skulle örnske ä at sömmarn allten skull vara.



Av Jöran Lundberg - 21 mars 2019 22:23

Några visdoms ord.

I kväll hittade jag av en slump några visdomsord jag vill delge er.

Ghandi har sagt:


Din tro formar dina tankar

Dina tankar formar dina ord

Dina ord formar dina handlingar

Dina handlingar formar dina vanor

Dina vanor formar dina värden

Dina värden formar ditt framtid.

Av Jöran Lundberg - 20 mars 2019 23:07

Ett besked.

En verksam dag det varit i dag, en dag som nu gått till ända.

Med många viktiga sysslor har jag, varit till nytta kanhända.


Det går så fort när man fyller sin tid, med allt som nyttigt är.

Djup tillfredsställelse har man därvid, när allting sker utan besvär.


Så får man väl fortsätta vara, ett med de sysslor som är runtomkring.

Att inte de tillgängliga krafterna spara, när man verkar med så viktiga ting.


I Morfei armar jag snarligen vilar, med innerlig ro för min själ.

Till Insomnias rike jag snarligen ilar, att få njuta mitt saliga väl.


Denna kortfattade kommuniké, får vara nog för i kväll.

Det är det ljuva besked jag vill ge, er från mitt torftiga tjäll.

Av Jöran Lundberg - 19 mars 2019 20:51

Ord och uttryck på mål.

Det var nu rätt lännge sedan jag ägnade mig åt Björnamåle i min blogg Dags att reparera dettta.


Dä va i jarns jäg hagge jaschla jäg skull ha däri hagan.

sä då gvile jäg mäg i jaftarns.

I veckenn söm va jarte jäg en Fingal. Han vä stutmagan.

Han söm farikring å ä övarallt å ingenstarns.


Dä ä bå kviförsamt å ommafallt i tin

för å fo na jort å stôke ônna.

dä ä nästan sä man velle grirn

för man fo janke på söm sônna.


n´Hagvard köfte sprellans nytt e ackere

söm han häkte bakal häst´n

men sen geck allting  bortisne

dä ble kaffeven borti rest´n


Sä nu fo ja no slut å gôrme på

vä nä dänn Björnamåle

för åt fanners kan e gå

å samma sak vä´n hårle


Dotera kömme hem häromdagen

hon hadde vöre at Stockholm n´tid

då vara rektet tjock öm magan.

Dä hettes att hon va gravid.




Av Jöran Lundberg - 18 mars 2019 21:40

Syssla.

När jag öppnade ytterdörren i morse var det drivor av snö utanför. Under natten hade det kommit nära 30 centimeter så det var bara att ta sig an röjningen. Vilken lycka då att ha snöslungan att ta till. Med den till hjälp hade jag röjt undan all snö från gårdsplan och tillika gången upp till entrén före klockan 8. Då kunde jag ta en paus för en välbehövlig frukost. Under hela dagen dalade det lite flingor vilket gjorde det nödvändigt att snöslunga ytterligare en vända. Nu verkar det på väderprognosen som det skall bli en period med uppehållsväder. Det är verkligen nödvändigt eftersom vi fått alldeles tillräckligt av den vita varan. Så här långt fram i mars tycker jag det är dags att det är slut med snöandet. I stället är det väl dags för lite vårväder med plusgrader. Vid det här laget har det nog kommit lika mycket snö som förra vintern. -Den som var känd som en riktig snövinter.

Trots att MODO vann över Västervik med 5 - 1 har de ingen chans att ta sig till SHL-kvalet. Det fordrades att resultaten i två andra matcher skulle gå MODO-s väg vilket de inte gjorde. Därmed har laget bara en betydelselös match mot Leksand. Men eftersom dom är lite av MODO-s ärkefiender vill de naturligtvis segra över dem. Den går på onsdag. Således blir det ett farväl till den gångna säsongen. Det betyder också att de bloggdiggare som inte är intresserade av ishockey nu kan pusta ut.

I dag har jag haft lite trubbel med Websidan så en stund var det uppenbar risk för att det inte skulle bli något bloggskrivande. Men det löste sig till sist. 

Av Jöran Lundberg - 17 mars 2019 21:27

Breiviksyndromet.

Det har alltid funnits ondska i Världen. Människor med förvridna åsikter om vad som är tillåtet och inte. Till den skaran hör ett antal terrorister som med sina galna idéer är beredda till förödande illgärningar. På senare tid har skaran av sådana särlingar ökat markant. Orsaken till den ökningen är mycket svår att slutgiltigt ha någon uppfattning om. En  del menar att den ökande mediebevakningen har stort ansvar därvidlag. Det är i det sammanhanget som det så kallade Breiviksyndromet kommer in i bilden. Genom att världen runt in i minsta detalj referera smaskiga detaljer vid olika vansinnesdåd inspirerar man personer med liknande lidelser. Breiviks vansinnesdåd på Utöya fick en global uppmärksamhet, där man beskrev dådet detaljrikt utan att närmare nämna dess konsekvenser. Risken finns att det taggar liknande galningar till liknande illdåd. Attacken på Drottninggatan verkar också ha varit inspirationskälla till attentatet mot två moskéer i Nya Zeeland.

Det verkar ha blossat upp en debatt om medias förhållningssätt gent emot terroristhandlingar. Därvid uppstår ett dilemma. Medias plikt att referera händelser av sådan art står i konflikt med riskfaktorn. Vad jag kan förstå finns heller ingen strikt fastställd norm därvidlag. Men onekligen är det så att allt för detaljrika och onyanserade skildringar kan inspirera galningar världen över till liknande dåd. Att just uppmärksamheten är en del av den utlösande faktorn.

Någon tillförlitlig mekanism till skydd för sådana illgärningar finns heller inte. Det är även relativt lätt för gärningsmännen att komma över vapen och ammunition. Det tyder tyvärr på att vi kommer drabbas  av liknande händelser i framtiden. Tråkigt nog.

Av Jöran Lundberg - 16 mars 2019 22:22

Och MODO illa ute.

Sverige hade guldläge i damernas skidskyttestafett när Hanna Öberg gick ut på sista sträckan. Dessvärre sköt hon bort sig och Norge kunde gå förbi och erövra guldet. Dock blev det en hedervärd silvermedalj för de svenska tjejerna. Herrarna slutade på sjunde plats, också det efter skralt skytte också det i slutet av tävlingen.

MODO lyckades inte besegra Västerås i kvällens match. Vid oavgjort i full tid satte Västeråsarna sätt dit segerpucken i förlängningen. MODO har små chanser att ta si över strecket. Två matcher är det kvar av kvalet.

Om jag till slut skall kosta på mig att kommentera vädret har det snöat mest hela dagen, inte några stora mängder men har "seka på" som vi säger på mål.

Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Mars 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards