injail

Alla inlägg den 1 mars 2015

Av Jöran Lundberg - 1 mars 2015 22:41

Något om vår hjärna.

Jag har ju alltid varit full av beundran av vår hjärnas funktion och kapacitet.Därför kommer jag nu och då tillbaks detta intressanta ämne

Visst är det märkligt att hela det mänskliga sinnet – medvetandet, jaget, den fria viljan och alla känslor – styrs av en grå och skrynklig geléklump omsluten av  ett skal av benvävnad som kallas kranium. Hjärnforskare har länge förstått att neuronernas (nervcellernas) ”spikfrekvens” till stor del avgör vem du är (och vad du tycker, känner och gör). Men tack vare nya rön inom neuroplasticitet (hjärnans förmåga att anpassa sig till förändringar) och neurogenes (hjärnans förmåga att föryngra sig) – och med hjälp av nya metoder för hjärnröntgen – lär vi oss hela tiden mer om hjärnan. Vi vet till exempel att den vid en hjärnskada har förmågan att omorganisera sig så att oskadade delar av hjärnan tar över vissa funktioner. Vi vet också att...

  • Även om den mest intensiva inlärningen (och förändringarna i hjärnan) sker redan i fosterstadiet och i den tidiga barndomen, fortsätter hjärnan att förändras under hela vårt vuxna liv.
  • Upprepad hjärnaktivitet (tankeverksamhet, känslor eller agerande) stärker de nervbanor som är kopplade till den aktuella aktiviteten.
  • Genom upprepad aktivitet möjliggörs s.k ”pruning” (”beskärning” av onödiga nervkopplingar). På så sätt kan hjärnan hantera mellan fyra och tio tankar samtidigt.
  • Neuronnät som inte används så ofta leds om för att stärka andra nät som används flitigare.
  • Även den vuxna hjärnan kan bilda nya neuroner och göra nya kopplingar.
  • Förändringar i hjärnan kan vara både adaptiva och maladaptiva. Dåliga egenskaper eller vanor tar över om de upprepade gånger utövas på bekostnad av goda egenskaper och vanor.
  • Med ovanstående konstateranden förstärks min uppfattning om att (den oskadade) hjärnan under hela livet  är receptiv så till vida att den alltid kan tillgodogöra sig  nya rön och erfarenheter. Så kallad inlärningskapacitet
  • En oskadad hjärna har således samma kapacitet  hela livet under förutsättning att den ständigt  aktiveras. Den mentala träningen och aktiviteten är därför en angelägenhet även för en individ som kommit en bit upp i åren.
  • Detta borde i större utsträckning beaktas vid vården av de äldre.
  • Slutligen konstateras att denna mentala träning får man sig serverad på ett silverfat när man regelbundet läser min blogg.
  • Gonatt och gomorron

 

Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Mars 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards