injail

Alla inlägg under augusti 2014

Av Jöran Lundberg - 7 augusti 2014 21:56

Ett bygge

 Altanbygget vid vår stuga i Hemsjön har varit stoff i ett antal av mina uppsatser den senaste tiden. Vid tillfälle skall jag också dlege er bilder från bygget men tyvärr har jag alltid glämt min kamera. Jag lovar bättring på den fronten. I ävrigt har det inte hänt så mycket på Tallbacken som föranleder några komentarer.

Kan möjligen avslöja att jag plockat en del hallon som blir bra att finna någon gång framöver. Trots det soliga och torra vädret har det ändå mognat en hel del bär till gagn för en idog  bärplockare.

Gonatt och gomorron

Av Jöran Lundberg - 5 augusti 2014 22:23

Augustiskymning.


Det skymmer så sakta i Augusti

kvällen glider långsamt in

Det är en  tid som var just i

den stämning som fyllde mitt sinn.                                  

 

Mitt i det skimrande ljuset

en dager som knappt skönjas kan.

Stillad från sorlet och bruset

en känsla av vemod jag fann.

 

Kanhända står tiden stilla

för att förnimma en värld

där ingenting kan förvilla

en vandrare hän på sin färd.

 

Fri såsom fågel på vinge

Skall jag mig svinga lätt

För att till sist må mig bringe

en livslinje tummad och mätt

 

 

Av Jöran Lundberg - 4 augusti 2014 22:22

Ett projekt.

Altanbygget vid vår stuga i Hemsjön går in i sin slutfas. I dag har vi tramsporterat det trallvirke som skall utgöra material till altanens golv. Vi har satsat på att lägga ett lite kraftigare virke som har dimensionen 28 x 120 mm. Eftersom det erfordras 30 kvadratmeter blev det en rätt stor virkeshög. Thorleif fraktade över det med båten så det gick ju rätt smidigt ändå.

Efter att altangolvet är ditskruvat återstår endast att åstadkomma ett lämpligt räcke samt en ny brotrapp. Men det är sådant som får fixas efterhand. Sedan återstår ju också något slags invigningsfestlighet.

En gammal man känner sig rätt nöjd efter att ha burit så tungt virke nästan hela dagen. Men det är samtidigt ett utomordentligt bra sätt att träna muskulatur och benstomme. De säger ju att effektivaste sättet att förhindra urkalkning i skelettet är att nu  och då låta det belastas. Om man dessutom håller nuskulaturen i trim är det ett gylleme komplement. Efter att ha varit så aktiv hela dagen är det heller inte något problem med nattsömnen.

Utomhus börjar det nu skymma alltmer vilket är det första tecknet på att det börjar lida mot sensommar. Att redan nu börja tänka på hösten är väl rätt förmätet eftersom man alltid skall leva i nuet. Varje tid har sin charm och sin möjlighet

Gonatt och gomorron.

Av Jöran Lundberg - 2 augusti 2014 23:00

Mognadens tid.

När sommarmånaden Juli skiftat till Augusti möter man den tid då naturens resurser i form av frukt och bär  mer och mer bringas till sin mognad. Den lilla jordgubbsodling som jag skött och ansat med största omsorg börjar nu ge resultat i form av röda frukter  som jag plockar varje dag. Jordgubben är nämligen inget bär, utan en stenfrukt. Det blir så pass mycket så att vi även kan spara en hel del av skörden för kommande behov. Det börjar också att mogna på vinbärsbuskarna. Busken med röda vinbär som planterades någon gång på sextiotalet har nu växt sig mer än manshög och är helt översållad av mognande bär. Där kan man verkligen tala om riklig skörd.

Även blåbärsriset börjar översållas av mogna bär. Jag besökte i dag mitt favorittillhåll när det gäller blåbärsplockning och det var helt blåttblått av bär. Blåbär har ju den egenskapen att de blir bara saftigare ju längre tiden går och de utvecklar sin mognad. De kan plockas under hela hösttiden ända till att det blir frost. Blåbärsplockning är rätt tålamodskrävande, särskilt om man plockar dem för hand utan att använda plockare. Fördelen med handplockade bär att de är så mycket lättare att rensa. Det enda äppelträd vi har här på Tallbacken är i år översållat av frukt. Om alla sitter kvar till dess de har vuxit sig stora och mognat så får vi en riklig skörd även där. Någon stor skörd av hjortron bli det inte i år. Det är troligen så att den kalla tiden vid midsommar inverkade menligt på blomningen  och därmed reducerade skörden till ett minimum.

I en människas liv finns det också en mognandets tid. Allt eftersom livet fortskrider och insikten ökar uppträder ofta individen mera moget. Den erfarenhet som samlas under ett liv medverkar till att bygga upp en erfarenhetsbank som rätt utnyttjad är till stort gagn för varje människa och dess omgivning. Det är tyvärr inte alla gånger som mogenhet parad med god erfarenhet värderas så högt som den egentligen förtjänar. Äldre personers insikter  betraktas många gånger med ett löjets skimmer. Detta är inte någon alldeles ny företeelse utan så har det varit i generationer tillbaka. Jag tror att om man i samhällsdebatten till exempel toge mer hänsyn till äldres tankar skulle många viktiga beslut bli annorlunda.

Med det har undertecknad bloggskrivare ett viktigt beslut att ta. Nämligen att avsluta skrivandet och övergå till en mera rogivande tillvaro i form av nattsömn.

Gonatt och Gomorron.

Av Jöran Lundberg - 1 augusti 2014 22:43

Frininga

N´Erke hadde vorte förtjusst tin jänte. Dä varna Sara däri Bitterfalle. Ja, hon bodde där å tjent pige hos´n storbonn. Bitterfalle dä varn grannby dell          Storklokken där ´n Erke bodde. Han hadde e litet torp.  Dä varnt na langt mella byarn, öm man tog cykeln könne man fara dit pån tie minuter, en kvart. Dam hadde träffes na ganger på nan bjuningsdans däri bögdegårn. Dam hadde danse na dansa å liksöm titte på varann. Nu van Erke alldels ampen höör han skull kömma säg dell å frie della Sara. Skulln kanske skrive nä kort della. Men hörr skulln formulere.

”Tager du denna Erke Lundström till din äkta man att älska honom i nöd och lust?” Nä dä vorte alldeles för högtidligt. ”Vell du hame sä fo du tame?” Dä va ju kort och bra men öm dä dögde dä varn inte kär dellå förstå. ”Din för evigt” eller ”Ska vä säcka ihop?”. Öm du haen pössa å ja haen pössa, å vä sla ihop pössara då blire en pössa å då kan vä liksöm pössa på tesammans!” Nää, ja ä no ingen kortskrivar int.

Neste gang dam va på dans´n däri bögdegårn sä tog en Erke mod dell säg å sa på nä hän vise. Vell du bli frua min sä fo du svara ja å vell du int sä fo du svara nej. Jäg svara jaa sa na Sara å hjärte höppe dell ti bröste pån Erke. På dä vise vorte ne bestämt!.

Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2
3
4 5
6
7 8
9
10
11 12
13
14 15
16
17
18
19
20 21 22 23 24
25 26
27
28
29
30 31
<<< Augusti 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards