injail

Direktlänk till inlägg 4 december 2013

Ett digert julbord.

Av Jöran Lundberg - 4 december 2013 23:26

Konsten att äta sig igenom ett julbord.

Första anblicken av ett rikt och konstnärligt uppdukat julbord är känslan av frosseri. Den mängd av olika rätter som står uppdukat kan bli en frestelse att ta för sig stora mängder av allt. Då gäller det att tänka på två viktiga saker, kanske tre. Ta god tid på dig då du äter, stressa inte. Ta inte för mycket på tallriken och välj ut de maträtter som du vet är i överensstämmelse med din smak. Och samtidigt hoppas på att kocken lyckats väl vid tillagandet.

Jag brukar börja med fiskrätterna. Inlagd sill och strömming är mina favoriter, liksom den rökta och gravade laxen. Men jag tar minimala mängder av detta på tallriken och kompletterar med en ägghalva och en varm nykokt potatis. Äter varsamt och med eftertanke. Ofta blir det väldigt tyst när alla är sysslesatta med födointaget. Finns det möjlighet att växla ett ord eller två med din bordsgranne mellan omgångarna är det en fördel. (Inte säkert att det går).

Nästa moment i proceduren är att hämta och inta de rätter som kocken har lagt upp på sidan med läckerheter av kött och chark. Här gäller det också att gå ytterst försiktigt tillväga. Små mängder av favoritsmakerna upplagda snyggt på tallriken hjälper dig att hålla aptiten vid liv. Personligen tycker jag mycket om väl rökta läckerheter av oilika slag. En god rökt korvskiva är ett måste. Något annat som också är obligatoriskt är givetvis julskinkan. Jag har en egenhet att vilja kombinera den goda senapen med en klick äppelmos vilket gör att den slinker ner nära nog av sig själv.

Så är det rätterna som kallas ”småvarma”. Dessa som jag tycker skall vara ”helvarma”.  Serveras det lutfisk blir det naturligtvis en sådan portion. Detta på grund av att kombinationen fisk, en fin vitsås (med smörklick) mängder av kryddpeppar och lite salt och någon potatis garanterat frambringar känslan av att vara tillbaka till min barndoms julfirande. Den känsla av nostalgi som gör tillvaron underbar. Övriga rätterna i sammanhanget Köttbullar, Prinskorv och Jansson intas och räknas som bonus i mån av utrymme.

Ris á la Malta avslutar i regel måltiden vilket kan vara helt Okej. Sedan är det ostbrickan. Jag brukar ibland göra så att till den avslutnde kaffetåren har jag lagt en bit ädelost på en digestiv och njuter av de smått divergerande smakerna som en grand finale på en förhoppningsvis fin gourmetisk upplevelse. Är man då inte övermätt känner man hur välbefinnandet sluter sig som en varm ullig stola omkring ens lekamen.

Alla mina kära bloggdiggare kommer naturligtvis att göra samma grandiosa upplevelse.

Hejdå.

 

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jöran Lundberg - Tisdag 16 juli 21:58

Blommor och pinnbröd. Visar er några bilder från i dag.   Blommorna på Tallbacken står i sitt fulla flor.     Fyra femtedelar av familjen Holmberg. I vanliga fall hemmahörande i Visby.         Goda granna pinnbröd gräddades på ...

Av Jöran Lundberg - Måndag 15 juli 21:31

Regn, sol och värme. Just i skrivande stund är det regnigt väder över Tallbacken. Ett behövligt regn för böndernas skörd, men också för markernas bär. Jag har i möjligaste mån försökt analysera hur det blir med tillgång på olika bärsorter. Hallonen...

Av Jöran Lundberg - Söndag 14 juli 23:40

Något innerligt. Jag var på gudstjänst i Missionskyrkan i dag. Då sjöng vi psalmen 201. I femte versen kan man säga skildras också en vänskap. Jag citerar femte versen:   Då må förblekna sommarns glans och vissna allt fåfängligt. min vän är m...

Av Jöran Lundberg - Lördag 13 juli 21:59

Verkliga vänner, Fortsättning. Att äga förmåga att skänka verklig omtanke om sina medmänniskor är ofta en del av ens egen tillvaro. Med god vilja kan den dock utvecklas och förmeras till nytta både för den egna personligheten, men i ännu större uts...

Av Jöran Lundberg - Lördag 13 juli 10:31

En kärleksfull relation. Min nittioårsdag blev en manifestation av vad verklig vänskap betyder. De många som ville vara med och på olika sätt fördjupa de vänskapliga relationer jag har till alla i min bekantskapskrets. Inte bara de som kunde närvar...

Presentation

Fråga mig

14 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23
24
25
26
27 28 29
30
31
<<< December 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ injail med Blogkeen
Följ injail med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se