injail

Direktlänk till inlägg 4 december 2013

Ett digert julbord.

Av Jöran Lundberg - 4 december 2013 23:26

Konsten att äta sig igenom ett julbord.

Första anblicken av ett rikt och konstnärligt uppdukat julbord är känslan av frosseri. Den mängd av olika rätter som står uppdukat kan bli en frestelse att ta för sig stora mängder av allt. Då gäller det att tänka på två viktiga saker, kanske tre. Ta god tid på dig då du äter, stressa inte. Ta inte för mycket på tallriken och välj ut de maträtter som du vet är i överensstämmelse med din smak. Och samtidigt hoppas på att kocken lyckats väl vid tillagandet.

Jag brukar börja med fiskrätterna. Inlagd sill och strömming är mina favoriter, liksom den rökta och gravade laxen. Men jag tar minimala mängder av detta på tallriken och kompletterar med en ägghalva och en varm nykokt potatis. Äter varsamt och med eftertanke. Ofta blir det väldigt tyst när alla är sysslesatta med födointaget. Finns det möjlighet att växla ett ord eller två med din bordsgranne mellan omgångarna är det en fördel. (Inte säkert att det går).

Nästa moment i proceduren är att hämta och inta de rätter som kocken har lagt upp på sidan med läckerheter av kött och chark. Här gäller det också att gå ytterst försiktigt tillväga. Små mängder av favoritsmakerna upplagda snyggt på tallriken hjälper dig att hålla aptiten vid liv. Personligen tycker jag mycket om väl rökta läckerheter av oilika slag. En god rökt korvskiva är ett måste. Något annat som också är obligatoriskt är givetvis julskinkan. Jag har en egenhet att vilja kombinera den goda senapen med en klick äppelmos vilket gör att den slinker ner nära nog av sig själv.

Så är det rätterna som kallas ”småvarma”. Dessa som jag tycker skall vara ”helvarma”.  Serveras det lutfisk blir det naturligtvis en sådan portion. Detta på grund av att kombinationen fisk, en fin vitsås (med smörklick) mängder av kryddpeppar och lite salt och någon potatis garanterat frambringar känslan av att vara tillbaka till min barndoms julfirande. Den känsla av nostalgi som gör tillvaron underbar. Övriga rätterna i sammanhanget Köttbullar, Prinskorv och Jansson intas och räknas som bonus i mån av utrymme.

Ris á la Malta avslutar i regel måltiden vilket kan vara helt Okej. Sedan är det ostbrickan. Jag brukar ibland göra så att till den avslutnde kaffetåren har jag lagt en bit ädelost på en digestiv och njuter av de smått divergerande smakerna som en grand finale på en förhoppningsvis fin gourmetisk upplevelse. Är man då inte övermätt känner man hur välbefinnandet sluter sig som en varm ullig stola omkring ens lekamen.

Alla mina kära bloggdiggare kommer naturligtvis att göra samma grandiosa upplevelse.

Hejdå.

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jöran Lundberg - 24 april 2022 22:05

Det är med stor sorg som vi måste meddela att vår älskade Jöran Lundberg har avlidit. Jöran levde livet in i det sista men efter en kortare tids sjukdom somnade Jöran in morgonen den 11 april.   Jöran har under många år haft stor glädje att få sk...

Av Jöran Lundberg - 24 mars 2022 22:30

Dagny Carlsson.       Min bloggcollega Dagny Carlsson har avlidit 109   år.   Hon blev en kändis genom sina framtrådande i   TV,     ...

Av Jöran Lundberg - 23 mars 2022 20:11

Aska.     När livets eld ned till aska brunnit.   Vår arbetsdag till afton hunnit.   Då är det dags att saldot räkna ner.   När livets kraft med tiden runnit.   Vi frågar oss var våra dagar svunnit.   Det är blott aska som ...

Av Jöran Lundberg - 22 mars 2022 21:54

  Slutspel.     Nu är det avgjort vilka lag som möts i   slutspelet.   HV möter Västervik. MODO möter   Kristianstad. Karlskoga möter Mora   Björklöven möter Västerås.   Kvartsfinalen spelas i bäst av sju matcher   ...

Av Jöran Lundberg - 21 mars 2022 20:45

Se framåt     Se framåt vad som än händer   Se framåt hur livet än länder   Se framåt i olyckans gränder   Se framåt vid lyckans stränder   Se framåt ta en dag i sänder   Se framåt och livsmodet återvänder     Se fram...

Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23
24
25
26
27 28 29
30
31
<<< December 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards