injail

Alla inlägg under juli 2020

Av Jöran Lundberg - 15 juli 2020 20:54

Det är arbetstillfällen.

Tillsammans med vägverkets etablering i Långviksmon hade också tillkomsten av Nordbetong (nuvarande Strängbetong) avgörande betydelse för samhällets utveckling. På senare år har även snickeriet (Scandinavian Wall grop) medverkat till att skapa arbete. Dessutom finns ett antal andra företag som på sitt sätt bidrar till bygdens utveckling. Det kan inte nog poängteras hur betydelsefullt det är med företag som ger sysselsättning för människorna på landsbygden. Det gör att man kan utnämna Srorsjöbygden som mycket framgångsrik vad gäller företagande. Området är även viktigt för arbetsinpendling.


Under den pågående krisen med Covid 19 har industrierna i samhället inte störts nämnvärt. Arbetssituationen har varit så att man inte behövt minska arbetsstyrka utan man i stället har nyanställt. Gynnsam orderingång har gjort att de kunnat fortsätta som vanligt, utan större störningar. Strängbetong bygger just nu om sin fabrik för att få större produktionsyta, Detta sker genom att norra utlastningen görs om till att användas för produktionen och att all utlastning sker söderut där man väsentligt har utökat området för för hantering av färdiga produkter. Där ligger till exempel ett antal hundra tusen betongslipers i väntan på uttransport.


    

De två första bilderna visar området för upplag av färdiga produkter. 

  


 

Norra utlastningen byggs om för produktion.

Av Jöran Lundberg - 14 juli 2020 21:46

I slutet av gatan.

Den fastighet jag visar i dagens inlägg finns längst upp på Orrvägen och etablerades först av Sven Andersson. Endast en boende.


 

Av Jöran Lundberg - 13 juli 2020 21:07

Nummer elva.

Huset byggdes ursprungligen av en egenföretagare, då det även byggdes garage i huset. I en senare tidpunkt har ytterligare garagebyggnad tillkommit. Huset är i dag bebodd av de ursprungliga ägarna.


 

Av Jöran Lundberg - 12 juli 2020 21:46

Nu ett år äldre.

Det som egentligen hänt i dag är att jag blivit ett år äldre. Därtill har dagen, med det ojämna talet 91 rönt en lämplig uppmärksamhet. Att bli äldre är egentligen inte så svårt, detta eftersom fenomenet drabbar alla människor. Konsten ligger i att samtidigt  inte bli gammal. Att så långt upp i livet söka hålla sig ungdomlig i tanke och leverne.


Samtidigt har jag alltid hyllat principen om "livslångt lärande". Något som triggar en att så långt det är möjligt vara nyfiken och fantasirik. Det tillsammans med fysisk aktivitet medverkar till att ge livet den "kick" som gör att man håller sig ung långt upp i åren. Det gör också att man omedvetet kan behärska de olika krämpor som infinner sig med stigande ålder. så: Lev väl, lev ung.


Av Jöran Lundberg - 11 juli 2020 21:29

Fastighet Orrvägen 9.

Byggdes som bostad av en anställd på Strängbetong. Fastigheten är väl underhållen och bebos i dag.


 

Av Jöran Lundberg - 10 juli 2020 20:42

Orrvägen 7.

Fastigheten byggdes ursprungligen som bostad till en arbetare vid Nordbetong (numera Strängbetong). Är väl underhållen och bebodd.


 

Av Jöran Lundberg - 9 juli 2020 21:31

Sågbadet Långviksmon.

Under juli månad anordnas det träffar varje torsdag nere vid stranden i Långviksmon. Vi samlas vid grillkåtan eldar en liten brasa och fikar tillsammans. Det är möten där det inte finns något i förväg uppgjort program utan allting sker spontant.


Träffarna är öppna för alla i samhället som vill komma och fikat är kostnadsfritt eftersom församlingen bjuder på detta. Det vore önskvärt om flera från bygden ville komma. Eftersom vi sitter under tak vid grillkåtan och vid en värmande eld är man heller inte så beroende av vädret. Det vore verkligen önskvärt om ännu flera kommer till nästa träff.


I övrigt går livet i välkända spår här på Tallbacken

Av Jöran Lundberg - 8 juli 2020 21:02

Vägverkets etablering.

När vägverket etablerade sig i Långviksmon hade det, tillsammans med Nordbetongs tillblivelse, stor betydelse för samhällets utveckling. Det renderade till en formidabel byggboom när de flesta vägarbetarna flyttade hit och byggde sig bostäder. Det bidrog också till den stora framtidstro som präglade människorna den tiden.


I dag är det inte så stor verksamhet kvar i SVEVIAS regi. Eftersom det numera delvis som vilket entreprenadföretag som helst läggs mycket av verksamheten på underentreprenörer. Det har till exempel bidragit till att en stor del av anläggningen hyrs ut till Postnord som centrum för områdets lantbrevbäring. Inga ytor är således outnyttjade.


 

Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Juli 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards