injail

Alla inlägg under maj 2017

Av Jöran Lundberg - 16 maj 2017 19:23

Lägesrapport.

KäraHustrun och jag är några dagar i Uppsala för att hälsa på våra barnbarn. Vi bor hos Per-Olof (Sivs bror) och han fru Gunilla. Resan ner gick alldeles utmärkt och vi trivs jättebra här. Om allt går efter beräkning kommer vi åter till hemorten fredag kväll. sänder om möjligt ytterligare information om någon dag.

ANNONS
Av Jöran Lundberg - 14 maj 2017 22:23

Käbbel.

Följde partiledardebatten i Tv i kväll. Trots att programledarna strävat efter att spetsa till debatten genom olika dueller blev det enligt mitt tycke endast rappakalja. De olika blockens ståndpunkter var redan från början förutsägbara och dessutom tämligen låsta. Det var i många fall rena ordklyverier. Det ena blocket kan till exempel påstå att arbetslösheten sjunker medan motstående block med emfas hävdar att den stiger. Och båda sidor kan faktiskt ha rätt. Detta beroende på olika sätt att räkna. (med eller utan nysvenskar). Sverige befinner sig just nu i en markant högkonjunktur med god efterfrågan på varor och tjänster, speciellt från utlandet. Detta gör det naturligt nog lättare att genomföra kostsamma reformer. Personligen skulle jag vara mer intresserad av att genomföra en lite stramare ekonomisk politik och i stället försöka skapa en buffert för framtiden.

Ett ämne som verkar vara kärt att debattera det är ”vinster i välfärden”. När privata vårdgivare med samma summa i potten förmår skapa  både nöjda, välvårdade ”kunder”, personal som trivs och överskott ses det som något oseriöst. Ett överskott som i många fall används till förbättringar i verksamheten. Samtidigt måste man, hävdar jag, ha respekt för de olika sidornas ståndpunkter.

Nu finns det uppenbar risk för att bloggskrivandet  kan bli hackigt lite framöver. KäraHustrun och jag ämnar resa bort några dagar och det beror på om jag kan finna en användbar dator. Om inte får ni väl botanisera bland gamla bloggar för att om möjligt finna något guldkorn. Lycka till!

ANNONS
Av Jöran Lundberg - 13 maj 2017 23:42

Midnattsblogg.

En som i kväll eventuellt har planer på att vänta ut min blogg får verkligen lita på sitt tålamod. På grund att KäraHustrun och jag har varit till Fjällräven Center och bevistat Äldregalan. Det är en årlig tillställning som ingår i äldreveckan och som samlar ett par tusen personer, främst pensionärer.

Huvudaktörena i kväll var också till åren kommen men inte gamla. Det var nämligen en trio med Siv Malmkvist, Ann-Lois Hansson och Lillbabs. Trots att de alla nu är kring åttistrecket agerade de hur ungdomligt och proffsigt som helst. I avslutningsrundan sjöng de en medley på gamla evergreens som varade nog i en dryg halvtimme. Allt flöt helt perfekt för samtliga, även inräknat det medföljande kompet. Fastän det blev in på småtimmarna innan bussen anlände åter till Långviksmon var det ändå en väl använd kväll.

Dags att säga Gonatt och gomorron.

Av Jöran Lundberg - 12 maj 2017 22:27

Vårdfilosofi.

I skuggan av den turbulens som just nu råder omkring vårdinsatserna i vår region kan man undra hur det var förr. Knappast bättre. Oftast var det någon mer eller mindre självlärd ”kuckelgubbe” som hade läkekonsten som extraknäck. Ibland lyckades man något så när och ibland lyckades man inte alls. En sådan självlärd doktor var ”Israel i Ovansjö. Förr i tiden gick det många historier om hans skicklighet. Vad jag fått mig berättats någon gång var han både medicinsk kunnig  men gjorde även kirurgiska ingrepp.

Från tiden som liten grabb i början av 1930-talet minns jag att det i Trehörningsjö fanns en läkare som hette De-roone uttalat Derång. Alla prisade honom den tiden för hans skicklighet. Av namnet att döma kan man tänka sig att han kom utomlands ifrån, möjligen från Tyskland. Hur han hamnat i våra trakter har jag inte en aning om. Möjligen kan det ha varit en ren slump. God nytta gjorde han troligtvis i en tid då många gick en för tidig död till mötes. I Mattarbodum till exempel skördade tuberkulosen många offer i början av förra seklet. I var och varannan familj dog ett eller flera barn en för tidig död på grund av smittan. Några generationer tillbaka var också olika epidemier ett gissel. Det har skymtat fram vid bedriven släktforskning att mellan 1870 till 1890 dog många barn och ungdomar i sådana smittsamma farsoter. I kyrkans ”dödsbok” visar att det vissa år var en oerhört stor dödlighet bland barn.

Förr i tiden fanns det också så kallade homeopater och andra sorts botare som for omkring i byarna och erbjöd sina tjänster. Om dessa ämnar jag skriva något om i någon kommande blogg.

Av Jöran Lundberg - 11 maj 2017 22:15

Jämmerlikt inte jämlikt.

Följde sjukvårdsdebatten från Sollefteå i TV2 i kväll. Dessvärre tycker jag att den inte gav särskilt mycket. De båda sidornas ståndpunkter var tämligen låsta. Någon öppning åt något håll verkade heller inte finnas. I övrigt var det inte någon tvekan om var sympatierna fanns hos den månghövdade publiken. Dessa var naturligt nog för ett fullvärdigt fungerande sjukhus i Sollefteå. En grov miss var enligt min mening när man jämförde förutsättningarna för vården i Kalmar med den i Västernorrland. Det måste rimligen vara rätt stor skillnad både geografiskt och strukturellt.

Landstingsrådet Erik Lövgren hänvisade gång på gång på den betydelse som 33 vårdcentraler har för länet. Vad han inte nämnde var hur illa dessa vårdcentraler fungerar i dag. Av dessa 33 är det väl bara en handfull som har full bemanning nämligen de som bedrivs i privat regi. Någon vilja att eventuellt finna andra lösningar för vårdbehovet i länets inland verkade heller inte finnas. Något som man inte ens velat förutsättningslöst utreda.

Personligen hävdar jag fortfarande som min åsikt att huvudorsaken till alla dessa förändringar är att rädda Sundsvall som specialistsjukhus. Att envist värna de många kompetenser som bara kostar oerhört mycket pengar. Som dessutom skulle kunna bedrivas åtskilliga millioner billigare om man i stället sökte ett konstruktivt samarbete med Umeå och Gävle. Anläggningar med mycket bättre specialister och som dessutom lider av en överkapacitet.

Om lite drygt ett år är det val igen och det blir intressant at följa utgången. Inför det valet är det många kandidater som tvekar att axla den svåra uppgiften med den hårda mobbningskultur som infunnit sig den senaste tiden.

Av Jöran Lundberg - 10 maj 2017 21:45

Kontraster.

Sverige är kontrasternas land vad det gäller klimatet. Medan det i Riksgränsen är 2 meter snö är det en underbart grönskande bokskog i Skåne. Här på Tallbacken är det någonstans mitt emellan. Men våren har kommit av sig i sin utveckling mot sommar. Kyligt väder har vi haft den senaste tiden. I dag fick vi plötsligt uppleva ett häftigt snöfall då det kom 5 centimeter nysnö på knappt en timme. Det kändes inte normalt. Givetvis var jag ute med min kamera och dokumenterade den snö som föll i Maj.


 

Majsnö är fåragö, sägs det

Plötsligt var gräsmattan vit

    

Utsikten från mitt fönster. 

Av Jöran Lundberg - 9 maj 2017 22:19

Ohappanes.

Ohappanes kömme jäg in på måle

Dä va oherrarns svårt å kômma båle

Säj jäg va tjvunget lätt´e bara gå

För Iblann äre söm dä far´ågåle

dä känns nästan söm´en håle.

Töcke kan je väl förstå.

 

Måle ä säg likt i alle tider

Dä kan man fäll begrip omsider

Å liksöm acceptere

Öm dä än i krappen svider

dä bli fäll bätter va de lider

att måle tolerere.

 

Somta kan ju anschönsch vara

Töcke fo man gilla bara

Älla hörre var´e dänne?

Vä töffel jetta svara

Å alle fråger fo förklara

Se´pass kan vä väl känne.

 

Av Jöran Lundberg - 8 maj 2017 22:10

Om vädret.

I skrivande stund är det inte adekvat att nämna om den globala uppvärmningen. Vi upplever den kallaste majmånad på år och dag med frostnätter långt ner i landet. Häromdagen var vår gräsmatta åter vit av snö. Dessutom låg den kvar ett antal dagar. I natt blir det nog rejält med minusgrader. En extra basa i värmepannan för att kompensera för utomhustemperaturen.

Nu är det väl så att en kylig majmånad ofta bådar en varm och solig sommar, så vi får väl hoppas att denna spådom blir verklighet. I övrigt går livet på Tallbacken i sina vanliga hjulspår. Tämligen lugnt och avslappnat. Lite vedhantering som terapiarbete av och till.

Denna blogg skriver jag i all hast i pausen mellan andra och tredje perioden i VM-matchen mellan Tre kronor och USA. En tämligen jämn tillställning än så länge. 3-3. See you lejter Alligejter.

Presentation

Fråga mig

14 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15
16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Maj 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ injail med Blogkeen
Följ injail med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se