injail

Alla inlägg under juni 2015

Av Jöran Lundberg - 17 juni 2015 22:45

Äntligen.

Jag erfar att den nye prinsen som fötts skall bli hertig av Ångermanland. I och med detta vill jag utropa detta underbara landskap som eget furstendöme. Med Nikolai den I som regent. Och för ett det skall bli någon sorts ordning i denna region behövs också en statsminister. Helst en med lite livserfarenhet. Dessutom måste personen ha utstrålning och famtasi. Då har man ansett att det finns edaste en som uppfyller dessa krav. Det är en bloggskrivare i Långviksmon  vid namn Jöran Lundberg. Dessvärre står han inte till förfogande för uppgiften aftersom han är fullt upptagen med att att fylla på vedförrådet för kommande eldningssäsonger. Förresten vad lönar det sig att välja en statsminister som en vacker dag kommer att frysa ihjäl på grund av att han inte kunnat ordna tillärckligt med ved för eldningen.

Mig veterligt har Ångermanland aldrig haft någon hertig förut. Så det blir extra högtidligt att konstatera detta. Jag hoppas också att han kommer att hålla på MODO någon gång i framtiden. Per Svartvadet och kompani håller som bäst på med att formera stridskrafterna inför kommande drabbningar. Vi håller tummarna för att de skall lyckas riktigt bra.

I morgo är vi en dag närmare midsommar. Därför kan det vara förståndigt att invänta den dagen meddelst sängläge.

Gonatt och gomorron.

Av Jöran Lundberg - 16 juni 2015 21:27

Rotvälska.

KäraHustrun fick ett magnifikt erbjudande häromdagen. Ett företag som speccialiserat sig på så kallade kosttillskott erbjöd henne att gratis prova ett extrakt baserad på Rosenrot. När jag då läser brevet som medföljer försändelsen förvånas jag över att jag vid min ålder har några som helst fysiska eller mentala funktioner kvar. Rosenroten är nämligen helt nödvändig för att en äldre människa överhuvudtaget skall fungera.

Enligt avnämaren skall man ta rosenrot när man vill ha ut mer av vardagen på ett flertal områden.

1. Man får mer energi och överskott.     

Där nämner det ingenting om vad sorts överskott det rör sig om. Något      ekonomiskt överskott blir det troligen inte eftersom ifrågavarande rot är      svindyr.

2. Bätte koncentration och minne.     

Genom rosenrotens olika innehåll av gynnsamma substanser får man bättre kognitiv funktion och mental prestationsförmåga. Kan det möjligen vara något för en åldrig bloggskrivare som undertecknad?

3. Bättre sömnkvalite!!

För min del  består dygnet i allmänhet av tre lurar på dagen och åtta timmars stärkande  nattsömn. Ingen rosenrot i världen kan rubba detta faktum.

4. Kollossalt bra immunförsvar.     

Undertecknad där förkylning eller vinterkräksjuka inte har rotat sig sedan förra seklet.

5. Bättre hunör och ökad lust.

Om detta har jag svårt för att uttala mig om eftersom det enbart drabbar      andra än mig själv.

Efter mycket rotande i diverse uppslagsverk, wikipedia och dylikt har jag kommit fram till att det går lika bra med en annan rot nämligen moroten. Den är i avsaknad av samma undergörande verkan som rosenroten. Rot som rot. Detta skrivet av en som troligen är rätt ding i roten.

Gonatt och gomorron.

Av Jöran Lundberg - 15 juni 2015 22:30

Sen sommar

Det verkar som om det kanske blir sensommar innan der blir sommar. Sen sommar är det i alla fall. Nu i midsommarveckan har häggen äntligen slagit ut. Syrenerna har inte ens visat sina knoppar ännu. En fördel är väl att det blir inte så ofta man behöver ansa gräasmattan. I dag vr det första gången för i är som jag for över den med min åldriga Stigaklippare. Den är rätt skramlig och nyckfull efter att troget ha tjänat här på Tallbacken cirka femton-tjugo år. Jag har önskemål om att investera i en ny och modern men har ännu inte fått klartecken från ekonomiavdelningen.

Om det skulla varit som i forna tider har nog den här sena våren och sommaren varit anledning till ett så kallat ”svagår” för jordbrukarna. I dagens läge är det lite annorluna eftersom man skördar hela sommaren. Därför kan en  gynnsam sensommar förbättra resultatet.

Det verkar sockså som om vi kan får behållla den här vädertypen ännu någon vecka. Detta innrbär förmodligen att vi kommer att får en kall och regnig midsommar. Men vi får väl nöja oss med det väder som blir och göra det bästa av det.

Till att börja med ämnar jag i första hand uppleva morgondagen och se vad den kan bjuda på. Detta givetvis efter en stärkande nattvila.

Gonatt och gomorron.

Av Jöran Lundberg - 14 juni 2015 22:06

Pastorslöst.

För en tid sedan skrev jag om ett skogsbruk som i framtiden inte är i behov av någon personal i maskinerna. Allt kommer i framtiden att styras via satelliter i rymden. Datastyrda processer kommer  att överta allt från virke i skogen till färdig produkt.

I dag är Långviksmons missionsförsamling på väg in i en liknande utveckling vad som gäller undervisning i form av predikan. Vi praktiserade nämligen en så kallad internetpredikan.  Ljud och bild presenterades för oss via dator.  Allt hämtat direkt från rymden. Jag måste säga att någon höjdare var det definitivt inte. Dels var videoupptagningen undermålig med dålig ljussättning och presentation. Dels var undervisningen tämligen ostrukturerad vilket hade tilll följd att förkunnaren helt förlorade budskapet i sin framställning. Givetvis hade talaren ett mycket eldigt framställningssätt som vittnade om engagemang för uppgiften som därtill ibland till och med svämmade över. Men det var inte sågot som förstärkte helhetsintrycket  När det hela var slut satt man där och frågade sig: ”Va sa han egentligen”?

Det är ett märkligt fenomen men jag minns mer av mötesledaren Lars-Gunnars inledningsrod. Under cirka fem minuter förklarade han tio Guds bud. Lars-Gunnar hann också på dessa minuter följa Elia när han vid sin hädanfärd i en eldsprutande vagn åkte rakt upp i himelen. Detta sedan han överlämnat updraget till sin efterföljare Elisa. Enkelt och stillsamt föklarat utan sågra stora åthävor. Superbt.

Det är rätt intressnt att jag som under min snart åttisexåriga levnad avverkat mer än tjugotalet församlinsanställda pastorer och säkert lyssnat till många hundra olika förkunnares framställningssätt också skall konfronteras med cybarrymden förkunnelse med all dess konstighet. Det gäller minsann att hänga med.

Jag säger som Astrid  Söderlind: Halleluja!!

 

Av Jöran Lundberg - 13 juni 2015 22:23

Tager du?

Dagens TV- och radio-sändningar har dominerats av vigseln mellan Prins Carl-Filip och Sofia. Akten i Storkyrkan var ett tappert försök att modernisera ceremonin en smula. Och jag tycker astt de lyckades i viss mån. Vigselförättarens tal och sångvalet som omramade det hela var fyndiga inslag i en annars rätt stel tillställning. Utgångsmusiken i gospelton gjorde tydligen rätt djupa intryck på de som refererade det hela.

Bröllopåsfesten som pågår när detta skrivs är också vad jag kan tyda en mycket välregisserad tillställning. Att sedan det hela kostar snett under tio mille drabbar väl egentligen ingen fattig

När  bröllopsfesten är över någon gång på morgonkvisten har vi begåvts med en spitter ny prinsessa. Prinsessan Sofia. Jag tror att hon kan blir ett alert och fräscht tillskott i den kungliga familjen. Likasom Silvia blev det. Den Bernadottska dynastin kan säkerligen behöva det. Även om också Carl-Filip har ett gediget och fint uppträdande. Prinsparets ställning i kungahuset är väl i viss mån rätt underordnad men de kan säkert bidra till svenska folkets royalistiska inställning.

Personligen är jag väl ingen utpräglad royalist men jag tror att allt det där tjafset med att välja president är inte något tilltalande alternativ. Tänk er Presidant Stefan Löfven sittande i något surrogat till Vita Huset benämt ”Blågulahuset”. Hans tal till foket = Om jag säger så här, om jag säger så här, om jag säger så här”.  A´propå tal så tycker jag att Carl-Gustav ”ha täje säg söm talare på gmmeldagarn”.

Så går livet vidare i den ljusa sommarnatten under vilken jag ser fram emot att bli vaggad i Morfei armar genom en lång stärkande sömn.

I morgon är en annan dag.

Av Jöran Lundberg - 12 juni 2015 22:19

Språkligheter.

Språkliga konstigheter har alltid fängslat mig. I svenskan har vi således en hel del krumelurer och konstigheter. Som i det här fallet sammansatta och delade ord. Som exempel har någon skrivit följande sedelärande verser.


Att dela på ord.

Att dela på ord tycks för många va kärt

Det märks nutilldags titt och tätt.

Det kan stundom vara en smula prekärt

Då meningen inte blir rätt.


Rök fritt” på en skylt tolkar många helt klart

Som att det får bolmas hej vilt

men med ”Rökfritt” blir budskapet helt uppenbart

till innehållet smått väsensskilt.

 

En ”bardisk” är ofta belamrad med glas

och flaskor och drinkar och så

Ifrån en ”bar disk” kan väl ingenting tas

den finns ju ingenting på

 

Bekantskapsannonsen jag läste igår.

”Jag söker en brun hårig man”.

Besvaras nog av en som intet förstår

För han är ju brunhårig han

 

En ”sjukgymnast” knådar, sliter och drar

Tar hand om de muskler som brast

En sån kompåetens tror jag inte den har

som endast benämns ”sjuk gymnast”.

Av Jöran Lundberg - 11 juni 2015 21:41

En bön för Sverige


Du Gud som ärligt bryr dig varje dag

om alla små och stora riken på vår jord

Du har en diger uppgift det förmodar  jag

din arbetsdag blir lång är jag förspord.

 

Tack  i alla fall för att du skänker

din omsorg och din nåd i rikligt mått

din stjärna också för den arme blänker

du vill vårt sanna väl har jag förstått

.

Om med en enkel bön jag får dig störa

vill jag nämna Sverige som mitt fosterland

Jag önskar att du alla mänskor vill beröra

och skydda dem uti din starka hand.

 

Du har förmågan att förändra  världen

ge mål och mening för var vilsen  själ

Du kan också leda oss på färden

det vet vi när du slösar med ditt sanna väl.

 

Så beder vi att du skall innesluta

med din välsignelse vårt kära fosterland

en hoppets atmosfär vi skall få njuta

sammanbundna med ditt starka band.

 

Med full förtröstan ser  jag tiden an

den framtid som du ger oss alla dar

Med din välsignelse och nåd vi kan

tro att omsorg du om  alla har.

 

Så lägger vi vårt land i dina händer

i tron att du beskydd oss ger

På dig förtröstar vi vad än som händer

och att du alltid till vårt bästa ser. Amen

 

Av Jöran Lundberg - 10 juni 2015 23:04

Yr.no

Jag brukar av och till konsultera norrmännens väderprognos. Mycket därför att jag tror de är skickliga prognismakare eftersom de i vårt västlig grannland är så mycket mer beroende av detsamma.. Om deras långtidsprogneos stämmer någorlund kan det bli rätt hyfsat väder under den kommande midsommarhelgen. Men jag har upptäckt att de mot slutet av varje sådan spådom inte är så tillförlitliga i sitt spående. Därför har jag garderat det hela med en egentillverkad vädervers.

 

När våra fäder

skulle spå väder

gjorde de tumme upp

i alla städer

i alla kläder

satte de allt under lupp

 

om tummen blev våt

av himmelens gråt

då blev det dåligt väder

om solen kom den åt

under pompa och ståt

då bkev det bättre väder.

 

Om på något vis

tummen frös till is

då blev det kallare väder

om det blåste en bris

eller orkanexercis

då blev det blåsigt väder.

 

Så gick det till då

att väder spå

i alla möjliga väder

för en dag eller tvåd

det kunde väl gå

med vädret för våra fäder.

 

 

 

 

 

Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18
19
20
21
22 23 24 25
26
27
28
29 30
<<< Juni 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards