injail

Senaste inläggen

Av Jöran Lundberg - 14 september 2021 18:32

I dessa sena tider.

 

Historiskt perspektiv.

 

1. Förbränningsmotorn.

 

Under artonhundratalets senare del konstruerades några av de första förbränningsmotorerna av tysken Nikolaus Otto. Den tillverkades i större skala  Modifierades och sattes in i de första bilarna. I den processen medverkade också tyskarna Daimler och Benz. De startade tillverkning under namnet Mercedes.

Efterhand som tekniken och tillverkningen förfinades kom allt fler tillverkare med nya bilmärken av olika konstruktion.. I Amerika var till exempel Henry Ford en tidig pionjär på området.

 

 

2. Eventuell miljöpåverkan.

 

De första bilarna med förbränningsmotor var sannerligen inga miljömönster. Energin man tog ut ur  bränslet som oftast var  bensin, var nere på endast 11 %. Resten bestod av värme och synnerligen orena avgaser.

 

Ingen tillverkare av de första bilarna hade den minsta aning om dess påverkan på miljön. I enlighet med den anda som den pågående industrialiseringen hade var det helt andra villkor som dominerade. Utveckling och framåtskridande var ledstjärnan.

 

3. Förbränningsmotorn i himlen in

 

Nu är förbränningsmotorn på väg att fasas ut, Detta trots att den nu är kanske hundra gånger renare än de första exemplaren. En väl så grannlaga process anser jag. Bilburen kommunikation kommer att vara nödvändig även framdeles varför bilar anpassade till andra drivmedel måste kunna tillverkas till rimligt pris. Sett ur ett globalt miljöperspektiv blir den uppgiften närmast övermäktig. Även om en utsläppsneutral bilpark i Sverige utgör något man skall sträva

efter löser det inte världens miljöproblem. Endast en omfattande samverkan kan åstadkomma en förändring.

 

Andra energislag?

 

Eldrivna bilar utvecklas i snabb takt i Sverige. För personbilar kan det vara ett gångbart alternativ. Detta under förutsättning att de kan erbjudas till rimligt pris och att de kan laddas snabbt och enkelt. För trafik med långtradare kan det bli mer komplicerat. Idag finns det inga funktionella lösningar  på den uppgiften.

Vätgas har dykt upp som ett möjligt alternativ. Men också kring det drivmedlet finns många frågetecken. Därför kan det ta lång tid av utveckling innan det kan implementeras på den gängse biltrafiken.

Så förbränningsmotorn kommer nog att bli kvar i många länders bilpark ännu en lång tid framöver. Tyvärr.

Av Jöran Lundberg - 13 september 2021 12:23

Fotointresse.

 

Något om mim egen fotohistoria.

 

Mitt intresse för fotografering började nog rätt tidigt i mitt liv.

Redan i min ungdom hemma i barndomshemmet hade vi en enkel lådkamera med vanlig svartvit film. Vem som ägde den kom jag inte ihåg. Möjligen kunde det ha varit Anny Hägglund från Långvattnet som tjänade som piga en tid hos oss.

 

Fösta egna kameran

 

När jag gjorde min värnpliktstjänstgöring i Boden 49--50 köpte jag min första egna kamera. Det var en så kallad bälgkamera som gick att fälla ihop. Jag tror den finns kvar än idag. Det var fortfarande i formatet 6x9 cm. Och i svartvitt.

 

I senare delen av förra seklet skaffade jag min första Nikonkamera. Då hade även färgfilmen kommit i bruk. När bilderna framkallades kom de i formatet 10x15 cm. Den använde jag en bit in på detta sekel. Under den eran frilansade jag åt ÖA och fotograferade mycket för dem. Ofta åkte jag med filmerna ner till tidningen och framställde bilderna själv i deras

framkallningsmaskin. Från den kom bilderna kopierade och klara.

 

Nästa steg.

 

Så kom då den digitala tekniken. Filmrullen försvann och bilderna överfördes från kameran till en dator på vars bildskärm fotona kunde behandlas. Dels skrivas ut på en skrivare och dels föras vidare via internet. Det har bidragit till att jag nu har tusentals bilder lagrade på ett litet minne.

Parallellt med mitt fotande har jag även filmat sedan i början av 1960-talet varför det i mina arkiv ligger många rullar film.

Av Jöran Lundberg - 12 september 2021 17:53

Något om vilodagen.

 

Jag erinrar mig en gammal sån vi sjöng i Missionshuset förr i tiden. Jag vet inte om den är lika aktuell idag.

De första två verserna lyder så här

 

Sabbatsdag hur skön du är. Skänkt av gud jag har dig kär.

Kom o kom att än en gång, samla oss till bön och sång.

 

Efter arbetsveckans strid får vi sitta ner i frid.

Vid vår faders rika bord, lyssnande till nådens ord.

 

Helgfrid

 

Numer är det en helt annan syn på vilodagen. Förr var det övervägande fysiskt arbete som tärde på krafterna på ett helt annat sätt än idag. Nu är man andligt och mentalt mera uttröttad. Det kanske inte upplevs lika påtagligt trots att det nog tär på kroppskrafterna i lika hög grad som fordom. Det är nog därför det numer är å många som "går in i väggen" med så kallad stressrelaterad utmattningssyndrom.

För många antal år sedan var det fullt accepterat att från klockan 18 på lördag kväll till 18 söndag kväll utförde bara de nödvändigaste sysslorna. Trots att de flesta idag har arbetsfria lördagar är det som att allting skall fixas under söndagen.

Jag minns att när vi hade traktorkörslor åt jordbrukarna runt om i bygden var det ingen traktor igång före söndagskvällen.

Jag tror att det vore nyttigt att i någon mån återställa den forna synen på vilodagen

 

 

Av Jöran Lundberg - 11 september 2021 10:45

om våra ord.

 

Ett inlägg om vårt språk.

 

Har förmodligen behandlat det här temat förut i något tidigare inlägg. Jag tycker det ändå är så pass intressant att det försvarar en plats i dagens.

 

Språket = En kombination av ord.

 

De tusentals olika språk som finns runt om i världen bygger i stort sett på samma förutsättning. Nämligen en kombination av bokstäver och i några fall av speciella tecken.

 

Historiskt sett bestod de första trevande försöken att förmedla sina tankar i skrift av en rad olika tecken. Det var Kilskriften och sedan hieroglyferna och en rad andra tecken som till exempel hos Kineserna och Japanerna med flera. Hos oss här i Norden dominerade runorna med dess alfabet tills vi så småningom kom att gå över till det så kallade Arabiska. Sedan dess består således allt litterärt skapande av en kombination ac dessa tecken. En svindlande tanke.

 

Jag hittade i mitt digra arkiv en dikt som i viss mån berör detta tema. Den heter

 

En räcka av ord

 

I bland kan man skriva om alls ingenting,

helt utan den minsta mening.

Endast staplade ord runtomkring.

som bildar en konstig förening.

 

Ett verk som är utan mening och mål,

kan man med möda författa.

Men frågan är om det verkligen tål,

att uppnå de mål som är satta.

 

Således är det en räcka av ord,

som i sig inte har något värde.

Som kan misstänkas vara ett mord,

på ett bra innehåll från de lärde.

 

Då kommer osökt den frågan.

Hur kan det då vara fatt?

Har man ej den rätta förmågan

att nå de mål man har satt?

 

Om man således har en god ambition

att skriva en vettig vers.

Kan följden bli en konstruktion,

av en nog så svettig pärs.

 

Så till slut blir sannolikt kontentan

av denna ordkonstruktion.

Att man avsäger sig all förväntan

på en mening med full perfektion.

 

 

Ty om man fortsätter arr skriva,

någonting helt osannolikt.

Kan man anklagas för att bedriva,

något konstigt som inget är likt.

 

Är så ettrig och envis,

att man bedriver sin dikyning ändå.

Kan det vara ett kraftigt bevis,

på en galenskap svår att förstå.

 

De bör man nog sluta att dikta,

Då en så svag komposition

fär läsarnas livsmod att svikts,

inför denna infama ordkonstruktion,

Av Jöran Lundberg - 10 september 2021 20:17

Kort medelande.

 

Ishokey.

 

MODO tillbaka på banan.

 

Modo lyckades vinna sin match i SCA-cupen i eftermiddag. Detta genom att besegra Sundsvall Hockey med 6-1. Därmed har laget bevisat att de har möjlighet att pricka målburen. Sundsvall tog ledningen i första perioden med ett mål.

Efter att ha gjort två mål vid numerärt överläge i andra perioden tog MODO över, vände och vann matchen. Det är bara att hoppas att det är ett trendbrott som kommer att bestå.

Av Jöran Lundberg - 10 september 2021 10:31

men på Björnamål.

 

Den här händelsen timade långt innan kineserna hade framställt Coronaviruset, som sedan blev ett evigt gissel för hela världen.

 

Gate 24 på Arlanda.

 

Jag hade nog varit på ett av min besök hos mina släktingar i Skåne och var på hemväg. När jag anlände till gaten som skulle ta mig hem till Gaidajo international airport  lade jag omedelbart märke till två genuina Nolaskogsare. De var skrudade i ordentliga Hally-Hensen-munderingar. På fötterna hade de varmbonade termostövlar för vinterbruk i Norrland. Jag kände mig redan som hemma.

De närmade sig det upplag av bananer som SAS bjöd på vid den tiden då den ena sade till den andre: "Vä töffel jetta ha ass n´banarn". "Ja öm du gilla töcke apgodis sä".

Tänk va mitt hemlands tungomål låter trevligt! Tänkte jag.

Av Jöran Lundberg - 9 september 2021 13:06

Ditten å datten.

 

Datastrul.

låt mig först kommentera det uteblivna inlägget i går kväll. Beroende på den så kallade mänskliga faktorn kom jag inte till avslut med texten vilket jag beklagar.  Undertecknad bloggskrivare kan bara uttrycka en förhoppning om att det inte skall vara något frekvent. Och att ni som läser inläggen inte blev alltför skärrade.

 

Väderläget.

I går var det en riktigt fin höstdag med rätt hyfsad temperatur. lite sol av och till.

Nu har väderspåmännen aviserat något av varannandagsväder med ömsom sol och ömsom regnskurar. Vi kan bara hoppas på att resten av September blir lika fin.

 

Oroligheter

Den senaste tiden har den grova brottsligheten eskalerat i vårt samhälle. Vid flera tillfällen de senaste åren ha det rapporterats om incidenter med skottlossning och sprängningar som dödat ett flertal personer. Även helt oskyldiga har fallit offer från förlupna kulor i samband med denna kriminalitet.

Det är olika rivaliserande grupper som kopplad till gängkriminalitet har konfronterats med varandra. Trots ökade polisinsatser har man inte lyckats stävja detta svåra missförhållande. Roten til det onda är den ökande narkotikahandeln. Den har genom nya sätt att distribuera drogerna.

Den senaste incidenten med det kaosartade slagsmålet mellan två familjekonstellationer i Lund är bara en i den långa raden om uppgörelser. Jag såg ett inslag i Rapport om hur polisen endast med  svårighet kan ingripa i en sådan uppgörelse.

Det kan vara svårt att analysera och komma tillrätta med orsakerna till dessa missförhållanden eftersom det finns en mängd underliggande orsaker. Möjligen kan jag försöka att i något kommande inlägg analysera och kommentera dessa.

 

Ishockeyn

Nu till något mera jordnära. Den förut aviserade SCA-cupen har nu dragit igång som en del av försäsongsträningen. MODO startade med en sammandrabbning med derbylaget Björklöven. Dessvärre förlorade MODO matchen med 1-4 trots stundtals riktigt bra lir. Laget har i de fyra matcher de spelat visat en formidabel oförmåga att göra mål på sina chanser. Detta är enligt mitt tycke orsaken till att de förlorat alla sina fyra matcher under försäsongen. 

Av Jöran Lundberg - 7 september 2021 20:44

Morkullevägen.

 

Väderläget.

 

Fortfarande håller september sin position som en hyfsat varm höstmånad. Vad jag kan förtå har vi ännu inte haft ngon frost att tala om. Nu har det även talats om varm luft som skall strömma upp emot oss. Det är rester av det tropiska ovädret IDA som delvis orsakat detta väderläge. Naturligtvis gläder jag mig åt varje dag med gynnnsamt väder.

 

Pandemin.

När nu allt fler har vaccinerats mot Covid 19 minskar smittspridningen och är nu på rätt låga nivåer. Detta gör att FHM nu har aviserat ytterligare lättnader i begränsande restriktioner. Till i slutet av den här månden kommer i stort sett alla sådana att upphöra. Det betyder tt nu kommer publiken tillbaka i alla arenaidrotter i obegränsat antal.  Detta  är mycket positivt för ishockeyn till exempel.

Det betyder givetvis inte att vi är av med pandemin, den kommmer vi nog få lev med ännu ett antal år. Men den är så att säga mer hanterbar.

 

Dagsläget.

 

Dagarna går i en synnerligen jämn lunk. Jag försöker i möjligaste mån hålla mig aktiv, både fysiskt och mentalt/socialt. I dag var jag, tillsammans med mina lägenhetsgrannar till Missionskyrkan i Hemling på en träff för pensionärer. En mycket väledigerad tillställning med en synnerligen god grönsakssoppa. Det var även bra uppslutming vid sammankomsten.

 

Ishocjey.

 

I morgon kväll startar SCA-cupen med första matchen. MODO spelar då mot Björklöven. Turneringen håller på tills på söndag. Matcherba sänds på C-more så när om på första omgången. Det betraktas som ett genrep inför serien som snart drar igång. Troligen kommer turneringen refereras nu och då på min blogg. Till mina bloggdiggares ömsom glädje och ömsom ledsnad. Helt beroende avvilket intresse man har för sporten.

 

 

Ny hörsel.

 

Kan i förbifarten nämna att mina nya hörhjälpmedel fungerar mycket bra. Jag kan nu säga att min hörselnedsättning är åtgärdad. Som jag nog nämnt tidigare är det också en funltion kopplad till min mobiltelefon.

 

Björnjakt.

 

Årets björnjakt för Västernorrland är avslutad då de tilldelade 70 björnanrna är skjutna. Om jag har fattat rätt så skjöts en av de sista nte så långt frän mitt fritidshus i Hemsjön

Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2022
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards