injail

Alla inlägg under juni 2021

Av Jöran Lundberg - 12 juni 2021 22:07

Men ändå ovanlig.

Det började som en vanlig lördag. Men så var jag inbjuden till Jollen där min gode vän Assar Hörnell hade ordnat en utställning om postens utveckling i vår bygd. En mycket sevärd komposition med instruktiva bilder och en mycket välskriven text. Den kommer att sitta uppe en tid för att många fler skall ha möjlighet at ta del av innehållet.

Dessutom träffade jag ett par andra goda vänner. Det blev till ett kärt sammanträffande. Mötet kom att föranleda ett mycket intressant samtal som nog kanske pågått än om vi inte blivit påminda om att lokalen skulle städas och stängas för dagen. Det blev även ett exempel den fina sociala gemenskap som pandemin hindrat oss från en längre tid. Underbart fint var det i alla fall.

 

Idag söndag är det första gången sedan pandemin utbröt som vi kan samlas i vår kyrka till livegudstjänst. Men samtidigt har de digitaliserade möten som spelats in och sänts givit oss många erfarenheter. Det kanske är en del av de nya vägar vi fortsättningsvis kan använda för att föra ut vårt budskap.

Av Jöran Lundberg - 11 juni 2021 21:38

Från Morkullevägen.

 

Väderläget. 

De första veckorna i juni har bjudit på varmt och soligt väder. Det har varit så att man nästan storknat ibland. Nu i skrivande stund har det valnat betydligt och för i morgon har meteorologerna lovat ganska rikligt med regn vilket är bra med tanke hur torrt det är i markerna. Dock verkar det som att regnet kommer att driva över förhållandevis snabbt. När regnet är över blir det varmare igen men inte lika intensivt som tidigare. Den varma perioden har varit gynnsamt för olika bärsorters blomning men nu fordras dt rätt mycket regn vid kartsättningen. Jag hoppas att vädergudarna står oss bi.

 

Pandemiläget.

Smittspridningen fortsätter nedåt i de allra flesta regionerna runt om i Sverige. Det medverkar till att man succesivt kan lätta på de olika restriktionerna. Vaccinationsinsatserna fortgår också i oförminskad takt och det bidrar också till ett gynnsammare läge. Men FHM vill inte göra avkall på de grundläggande förhållningsreglerna så det gäller fortfarande att hålla avstånd och endast umgås i en begränsad krets.

Nu drar EM i fotboll igång runt om i Europa så det skall bli spännande att se dess inverkan på eventuell smittspridning. Jag tycker att det blir ett äventyr att att samla så stora skaror på arenorna  utan att riskera Coronautbrott.

 

Utställning på Jollen.

I morgon lördag skall Assar Hörnell anordna en utställning om postens utveckling i våra bygder. Han har under en ganska lång tid forskat om just detta och vill redovisa det på detta sätt. Eftersom jag har medverkat i projektet ville han att jag kulle komma dit en stund, Vi får väl se vad det kan bli

Av Jöran Lundberg - 10 juni 2021 22:34

Med gubbröran i Hemsjön.

 

Det visades idag att det var vissa svårigheter att hitta vägen till vårt fritidshus i Hemsjön. Det är väl  i viss mån ett gott tecken så till vid att det då även kan vara svårt för sådana som har ont uppsåt med sitt besök.

Medan flertalet tog sig raka spåret upp till sjön var det någon som var riktigt ute och irrade. Samtidigt ett exempel på att ett litet misstag kan få stora konsekvenser. Under färden tog han en sidoväg som huvudled varför han efter cirka två mil kom fram i Mattarbodum där han insåg att något var galet. Nåväl lotsades han rätt så småningom och träffen var fulltalig.

 

Som vanligt när vi gubbar träffas hade vi mycket att prata om. Det blev således mycket surr omkring kaffekoppen och kanelbullen. Det var heller inte så gassande varmt eftersom det blåste en svalkande sjöbris. Den bidrog också till att hålla myggen på avstånd. Jag tycker det blev en lyckad dag.

Av Jöran Lundberg - 9 juni 2021 21:54

Gängkriminalitet.

 

Att visa personer i vårt samhälle har sysslat med mer eller mindre olagliga handlingar är minsann ingen ny företeelse. Det har således alltid funnits sådana som opererat utanför lagen. En förändring som jag tycker har skett är att polisen numera inte arbetar nära de personer de skall verka bland. För ett antal år sedan fanns det lokala polismän som som hade personlig kännedom om de flesta som var bosatta inom deras område. Nu dominerar anonymiteten vilket förvårar arbetet.

 

Ett förhållande som inte är populärt att torgföra är det faktum att vi under senare år importerat en viss kriminalitet. den så kallade gängkriminaliteten. En effekt av den allt mer dominerande globaliseringen. Det är ibland stora karteller som utövar grov brottslighet oftast byggd på handel mer tung narkotika där stora penningsummor är i omlopp.

 

Polisen i Sverige har inte heller de redskap som fordras för att komma åt denna verksamhet. Den politiska styrningen hänger inte med i den illavarslande utvecklingen. Vi här i Sverige är också i viss mån tagna på sängen inför den ökade råheten. Att människor skjuts till döds på öppen gata mitt på dagen och bland folksamlingar är inte något vi är vana vid. Den framgång som bevisats i arbetet de senaste dagarna är ett litet steg i rätt riktning. Men måste följas av många fler.

 

 

Av Jöran Lundberg - 8 juni 2021 22:09

i Hemsjön.

 

Jag har bjudit in Gubbröran till en träff vid mitt fritidshus vid Hemsjön. Idag var jag upp och gjorde visa förberedelser. Även om vi nu alla har fått våra två sprutor vaccin kommer vi att träffas utomhus och med vissa avståndstaganden. Det var först tänkt att vi skulle träffas vid skvaltkvarnen i Lockstatorp men på grund av vissa omständigheter var det inte så lämpligt just nu.

 

Det verkar ska bli varmt och soligt väder så jag hoppas att den gängse sjöbrisen kommer att blåsa bort de flesta myggorna. I morgon skall jag tillsammans med Sture Vikman sätta upp en skylt som pekar ut vägen. Det är en stor del av gubbarna som aldrig förut varit upp till sjön. Det är i vis mån ett spännande projekt.

 

I morgon skall församlingens besöksteam vara på Björnaborg för första gången sedan pandemin bröt ut. Även det kommer troligen att hållas utomhus.

Av Jöran Lundberg - 7 juni 2021 21:58

En härlig tid.

Jag följde väderrapporten i kväll som fortfarande lovade varmt och soligt väder över vårt område. Avslutningsvis visades den så kallade solfilmen som visar solens upp och nedgång. Det märks mycket tydligt att vi närmat oss sommarsolståndet då det är som allra ljusast under året. Den tid som är så ljuvlig att än en gång få uppleva.

Det är också den tid då vi borde ta tillvara varje sekund och verkligen leva i nuet. Men det är lätt at vi slösat bort vår tid på intigheter som inte egentligen tillför oss någon positivt.

Vid fritidshuset i Hemsjön lade jag märke till fågelmamman som nu har en kull ungar i holken intill. Jag vet inte om hon har så mycket tid över för att reflektera på sommartiden. Men det förlänger troligen hennes möjligheter att mata sina ungar som är så beroende av hennas omsorg.

En underbart fin tid ät det i alla fall.

 

Av Jöran Lundberg - 6 juni 2021 22:23

To the bitter end.

Nu har jag följt ishockeyn till slutet. Idag spelades de återstående matcherna i VM.

USA vann över Tyskland i bronsmatchen och slutade på tredje plats med Tyskland som fyra. I finalen mellan Finland och Canada var det oavgjort 2-2 i full tid. Men Canada lyckades slå in segermålet en god bit in i förlängningen och blev därmed guldmedaljörer. Finland fick således nöja sig med silver efter ett mycket väl genomfört spel igenom hela turneringen,

 

Tack för den här säsongen!

 

Av Jöran Lundberg - 5 juni 2021 21:14

Sanden kvar på vägar och gator.

Vanligen brukar jag varje dag vara ute och gå med min Bisse. Det är ett smart sätt att få lämplig motion och att träna mina benmuskler.

Men på de gator som Örnsköldsviks kommun ansvarar för ligger sanden från halkbekämpningen i vintras fortfarande kvar. Detta gör att det blir både tungt och knastrigt när jag med min cykelspark skall plöja genom de sandiga gatorna. På de allmänna vägarna och vid hyreshusen är sanden borttagen så där går det bra.

Jag kan inte se någon annan nytta än att kommunen i sniket besparingssyfte tänker låta sanden ligga kvar till nästa vinter. De måste ha räknat ut att om det då blir halt väglag så är ju gatorna redan sandade. Så att någon ny sand inte behöver spridas. Men om det kommer att funka återstår att se.

Under mina motionsrundor undviker jag i möjligaste mån de sandiga stråken. men helt går det inte.

Jag har räknat ut att rundor upp till cirka tre kilometer är en lämplig sträcka anpassad för min åldriga lekamen. Jag upplever nämligen att allt för ansträngande motion inte heller är bra. En lagom mix mellan motion och vila är nog det bästa för min del.

Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24
25
26
27
28 29 30
<<< Juni 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards