injail

Alla inlägg under juni 2021

Av Jöran Lundberg - 20 juni 2021 20:46

Linas avsked.

Som jag skrev redan igår tog vi avsked av vår pastor Lina Stav. På grund av ogynnsamt väder hölls samlingen i Jollen där vi samlades och kunde hålla behörigt avstånd. Det var ett fint och känslomässigt avsked.

 

Nittonde juni.

Jag missade att nämna att det i går var 62 år sedan Siv och jag blev ett äkta par. Vi hade dubbrelbröllopp eftersom även Gunnar och Gullian gifte sig samtidigt. Jag blev av den anledningen bjuden mer dem där vi firade med ett ordentligt gofika. Det blev både smörgåstårta och prinsesstårta. Jag var även upp till Sivs grav och lade ner en liten ros för att ära hennes minne. De planterade sommarblommorna står nu i sin fulla prakt.

Av Jöran Lundberg - 19 juni 2021 20:30

Söndag  och farväl.

 

Under söndagen har vi en samling vid kyrkan då vi tar farväl av vår pastor Lina Stav som nu slutar sin tjänst i vår församling i Långviksmon/Trehörningsjö. Hon har då tjänstgjort som föreståndare och pastor i cirka tre år. Hon har inte redogjort för något motiv för sitt beslut men tycker väl att hon har nya utmaningar i en eventuell ny tjänst.

Det har varit tre berikande år som Lina varit hos oss. Bland annat har hon aktivt medverkat vid den process det varit att förena de två församlingarna i området. Ett samgående som jag tror kommer att stärka och intensifiera vårt gemensamma arbete för att sprida evangeliet bland ortsborna. Hon har också varit en noggrann och nitisk förkunnare av ordet. Vi  kommer naturligtvis sakna henne och lägger nu all kraft på att få en ny medarbetare till vår verksamhet.

Av Jöran Lundberg - 18 juni 2021 20:44

Från Morkullevägens horisont.

 

Livet i lägenhet.

Jag kan deklarera att boendet i lägenheten nu har funnit sin form. Det är inte så stora ytor men det är precis det jag behöver för ett bekvämt liv. Lägenheten är lättstädad och eftersom jag måna stunder inte har någon syssla som ligger över en kan jag rätt ofta ägna mig åt städning. Eftersom det inte finns någon diskmaskin blir det handdisk som gäller. Därvid har jag konstaterat att jag inte alla gånger är så noggrann som  jag egentligen borde vara. Men det blir allt bättre. Men om jag upplever visa brister i det avseendet drabbar det ju ingen annan än mig själv.

 

Väderläget.

Efter att den digra värmen nu avtagit känns det inte lika kvalmigt. Sedan har vi även fått en hel del regn också som dämpat hettan. Det är också aviserat en hel del regnskurar av och till som givetvis dämpar värmen.

Jag hörde på rapporten i kväll att det är risk för mycket varmt väder i södra delen av landet en värme som vi skall få del av så småningom. Man kan ott konstatera att vi hittills har haft en bra sommar med både sol och värme men även regn i lämplig omfattning. Jag trpr också att det varit gynnsamt för växtligheten.

 

Coronaläget.

I vårt område har under den senaste tiden smittspridningen avtagit. I takt med att allt fler blir vaccinerade kan man lätta på begränsningarna. På sjukhuset har de nu inga patienter som ligger inne på grund av pandemin. Vi har också varit förskonade från utbrott av den så kallade Deltavarianten. Även om man ska fortsätta med att hålla avstånd och vara försiktiga med vissa kontakter är det numera inte lika begränsande för ett normalt liv.

 

EM i fotboll.

Då ajg inte har något annat som ligger över mig brukar jag följa en del matcher. Av naturliga skäl blir det givetvis vid de tillfällen då  vårt landslag agerar. Efter en 1-1-match mot Spanien lyckades de vinna dagens drabbning mot Slovakien. Kan de bara besegra även Polen är de klaar för slutspelet.

 

Dagens lunch.

Idag var jag ner på Millas och åt dagens lunch som bestod av Skinksnitsel Poms och bearnaisesås. Det var nog en uppskattad rätt för det var osedvanligt många gäster. De är så vänliga och omtänksamma så att de serverar mig maten vid bordet. Vi fattigpensionärer, hur förmögna vi än är, får alltid maten till reducerat pris dessutom.

Av Jöran Lundberg - 17 juni 2021 21:56

Misstroendeförklaring.

 

Just nu är det stor turbulens i riksdagen enär det finns uppenbar risk för att den röstar för att avsätta Stefan Löfven och hans regering. Detta efter att SD har hakat på vänsterns misstroendehot.

Vad jag kan förstå är det ett politiskt spel på hög nivå. Efter att V har riktat kritik gällande utredningen om fri hyressättning i nybyggda bostäder. De menar att systemet med fri hyressättning även påverka hyrorna i det äldre bostadsbeståndet. De har då gått så långt som till misstroendehot.

SD-s motiv till åtgärden är däremot inte grundad på ovannämnda eftersom de gillar och kommer att rösta ja till utredningen. Övriga i högerblocket har även deklarerat att de stöder SD-s förslag om misstroendeförklaring. Naturligtvis av samma motiv som SD.

Utan att ha någon åsikt om det politiska spelet kan man tycka att misstroendeprocessen kommer i en ytterst olämplig tid. Det är viktigt tycker jag att samtliga beslutsfattare hjälper till att på ett hyggligt sätt ta oss ur den kris som pandemin orsakat. Därför är det en stilla bön att bedja om att de tar sitt förnuft tillfånga och finner en hygglig lösning på eländet. Men peppar peppar!

Av Jöran Lundberg - 16 juni 2021 22:33

Eller som ett vitt ark.

 

Varje ny dag är att likna vid något oskrivet. Ofta när man på morgonen har den framför sig vet man inte alla gånger vad som kan hända. Det kan i viss mån ge oss en känsla av upprördhet men också verka spännande.

Carpe diem heter det. Fånga dagen. Det gäller hela tiden att ständigt göra något bra av den gryende dagen. Idag till exempel hade jag ett mycket intressant och konstruktivt samtal med mitt äldsta barnbarn Ida som var hemma i Järved på tillfälligt besök. Att se varje dag som en liten uppmaning att göra någon bra är en god föresats,

 

Av Jöran Lundberg - 15 juni 2021 21:54

som inte hör något.

 

Jag har hjälpmedel på båda mina öron eftersom jag är  hörselskadad. Nu har det gått ett antal år sedan jag senast besökte hörcentralen för att  få apparaterna genomgångna och anpassade. Därför har Ulrika en längre tid propsat på att jag skulle få en tid vid hörcentralen på Örnsköldsviks sjukhus för att få hjälp,

Idag gjorde jag slag i saken och kontaktade dem under deras telefontid som är mellan 08.00 och 10.30 Jag kom naturligtvis till en telefonsvarare som erbjöd ett antal alternativa knapptryckningar. Tryck ett, tryck två, tryck tre, osv.

Jag tryckte siffran för bokning och kom då till ytterligare en telefonsvarare som uppmanade mig att säga mitt namn och födelsenummer. Utan vidare upplysning uppmanades jag sedan att lägga på luren. (hur man nu lägger på luren medelst en mobiltelefon). Jag avslutade i alla fall samtalet.  Jag väntade till långt in på dagen på eventuell respons från min insats men förgäves. 

Jag hade hört att man även kunde gå in via internet och boka tid via deras hemsida. Så jag googlade på Hörcentralen vid Örnsköldsviks sjukhus och kom efter diverse krångel fram till en sida där det stod att man skulle kunna boka tid. Men icke sa Nicke. Hur jag än tryckte på rutan som angav att man kunde boka tid hände ingenting. Det var helt dött. Så jag gav upp försöket och tänkte att jag får väl dras med mina gamla hörapparater.

Men så fram på dagen fick jag en uppringning i min mobil som visade sig vara från hörcentralen vid Örnsköldsviks sjukhus. När jag svarade var det en irriterad röst som frågade mig varför jag hade beställt ombokning av tid då jag inte hade någon sådan. Ombokning, sa jag . Har inte beställt någon ombokning. Men däremot vill jag beställa tid för undersökning av mina snart utslitna apparater. Nja, sade damen det gåt inte att beställa tid hos oss. Men däremot kan du ställa dig i kö på vår väntelista. Det går alldeles utmärkt. Men eftersom vi har brist på personal får du beräkna att du kan få vänta till i oktober eller november innan du kan få komma. Va bra sa jag, då får mina utslitna hjälpmedel hänga utanför mina öron ännu en tid.

Tack så mycket!

Men nu är jag i alla fall registrerad hos det illustra sällskapet som är en del av samhällsservicen i Region Västernorrland. En pärla bland Sveriges regioner. Länge leve välfärden. Och mina gamla hörapparater!

Av Jöran Lundberg - 14 juni 2021 19:58

Ditten och datten.

 

Regnväder.

I natt passerar ett lågtryck vårt område och har en hel del regn med sig. Men jag tror att det inte blir så stora mängder som väderspåmännen aviserat. Regnet passerar under natten och drar sedan bort. Men markerna behöver ju bevattning så det är väl bara gynnsamt.

 

Fotboll.

Just nu pågår EM i fotboll för fullt, Sverige skall spela sin första match i kväll mot Spanien i Spanien. Jag tror att det blir en match som Spanien kommer att vinna rätt komfortabelt. Men man vet ju aldrig trots att Sverige har en förlustsvit rent historiskt. Jag följer bara vissa matcher och mest då jag inte har något annat för mig

 

Den ljusa årstiden.

Just nu är det den ljusaste tiden på året och det ger oss anledning att njuta och verkligen leva i nuet. Trots att det är rätt sent när jag skriver detta är det alldeles ljust utanför mitt fönster. Och snart är det midsommar då det vänder.

 

Mitt sociala mönster.

Vid det här laget är jag tämligen trött på att följa alla de restriktioner som följer i spåren av pandemin. Eftersom jag fått mina två sprutor och anses ha ett fullgott skydd kommer jag succesivt att lätta på min karantän och börja umgås med flera av min bekantskapskrets. Detta fasten det ännu förekommer en viss smittspridning.

Av Jöran Lundberg - 13 juni 2021 21:49

Höga kusten.

 

Närheten till det populära turistområdet Höga kusten lockar ibland till vissa aktiviteter även för en avdankad gammal bloggskrivare. Av den anledningen nosade jag lite i ytterkanten av denna fina del av Sverige. Jag lade då märke till att det allaredan var många som spenderade sin tid som turist i denna undersköna natur.

Min lilla biltur nuddade bland annat de landamären där en stor del av årets surströmming får sin superbt fina arom. Det skrevs i vårt husorgan för en tid sedan att det var vissa problem med tillgången på strömming. Men så det låter nästan varje år och ändå brukar det inte vara någon svårighet kunna inhandla de få burkar som konsumeras i min bekantskapskrets varje år.

Jag har nog deklarerat förut att just strömming är den fisk jag gillar allra mest. Strömming i alla dess former tycker jag är bra husmanskost. Till och med saltströmming tillagade min mamma Signe till en god måltid.

 

Höga kusten och dess attraktionskraft på turismen kommer att hålla i sig även i år. Efter förra årets rekordsommar tror jag att området har parkerat sig i många människors hjärtan. Det är ju så rikt på sevärdheter att det kan ta lång tid att riktigt utforska det. Siv och jag tillbringade under många år minst en vecka vid Barsta där vi gjorde härliga promenader på Rotsidan,

Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24
25
26
27
28 29 30
<<< Juni 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards