injail

Alla inlägg under februari 2019

Av Jöran Lundberg - 11 februari 2019 21:33

(Väder)rapport från Tallbacken.

Efter en period med ihållande kyla verkar det nu gå mot mildare väder. I januari och första delen av februari har det varit ganska jämnt kallt. Mellan 10 till 15 minus. Men jag har hela tiden påstått att det varit rätt normalt för årstiden. Nu verkar det komma några dagar med mildväder. Ända från Spanien kommer de vindar som skall värma oss här i kyliga norden. För vår del har det aviserats ända upp till 7 grader plus, vilket är rätt ovanligt den här årstiden. I dag har vi upplevt en riktigt fin dag med strålande sol som ger oss en försmak om vad som skall komma. Nu märks det definitivt att solen är ovan horisonten allt längre. Vid stigande ålder längtar man än mer till våren och sommaren. Därför är man glad och positiv att erfara förändringar som inger förhoppningar om kommande ljusa tider.

Av Jöran Lundberg - 10 februari 2019 18:49

Saker du måste veta om kaffe.

7. Doften får dig pigg.

Bara gnom att känna doften av kaffe kan få dig pigg. En grupp forskare har kommit fram till att enbart inhalering av kaffearomen kan ändra aktiviteten i hjärnan och ta bort sömnbrist. Och när du sedan dricker kaffet når koffeinet ditt blod extra snabbt.

8. Getter upptäckte kaffet

Legenden säger att getherdar i Etiopien på 900-talet märkte effekten av koffein på sina getter, som verkade "dansa" efter att ha ätit kaffebär. En lokal munk gjorde då en drink av kaffebär och fann att det höll honom vaken hela natten, den första koppen kaffe hade fötts.

9. Koffeinet filtreras bort.

De vanligaste metoden för att ta bort koffein från kaffe är vattenutvinning där hett vatten läcker ut koffeinet. Vätskan går genom ett filter som tar bort koffeinet,och sen får absorberas av bönorna igen för smaken och oljorna.

10. Det är främst två sorters kommersiellt odlat kaffe som står för världshandeln, Arabica, som bidrar med högre priser och står för 70 % av världsproduktionen, och Robusta - som främst används i blandningar för snabbkaffe. Robusta är mer bitter och har dubbelt så mycket koffein. Inom varje underart finns också en mängd varianter av orter och korsningar.

11. Vädret avgör priset.

Den mest inflytelserika faktorn som avgör priset på kaffet i hela världen är vädret i Brasilien. Dåligt väder som torka och frost kan indikera en framtida brist på kaffe och gör att priserna höjs.

12. Brasilien störst i världen.

Brasilien producerar 40 % av världens kaffe, vilket är dubbelt så mycket som andra- och tredje platshållarna Colombia och Vietnam. Hawaii är enda staten  USA som rent kommersiellt odlar kaffe, Kona heter kaffet. Eftersom kaffe växer bäst i klimat längs ekvatorn är det gynnsamt i Hawaii. 

13. Kaffe var mat ifrån början.

Kaffebär mixades förr med fett for att skapa ett energirikt mellanmål. Det konsumerades också som ett vin när det gjordes av fruktköttet och hette då qahwah, som kommer från Jemen och betyder vin.

14. Mest oxidanter.

Enligt en forskningsstudie är kaffe den ledande källan till antioxidanter i USA. Amerikanerna konsumerar i genomsnitt 1299 mg av antioxidanter från kaffe varje dag. Te är en avlägsen tvåa med 294 mg av antioxidanter.

15. Först att bli frystorkat.

Kaffe var det första livsmedel att bli frystorkat. Processen för frystorkning - färskvaror  placeras i en tork - startade under andra världskriget för att kunna bevara livsmedel.

16. Överdosera kaffe. 

Man kan överdosera kaffe. Toxicitet från en koffeinöverdos kan ge symptom som rastlöshet och illamående till oregelbundna, snabba hjärtslag och kramper. Men för att riskera en dödlig dos måste man dricka över 100 koppar inom en kort tidsperiod.

17. Olagligt kaffe.

Det har funnits fem försök att förbjud kaffe genom historien. Bland annat 1511 i Mecka där ledarna trodde att kaffet stimulerade till radikalt tänkande, under samma århundrade i Italien eftersom prästerna rodde att kaffe var sataniskt Den Ottomanska ledaren Murad IV tog det längst när han införde straff för kaffedrickare 1623; misshandel och att bli kastad i havet.

18. Elefantdynga nästa.

Lite mer än tjugo elefanter i norra Thailand matas med kaffebönor som produceras på närliggande odlingar, sedan plockar bönderna ut bönorna från elefanternas dynga. Kaffet kalla "Black Ivory" (svart elfenben) och sägs ha jordaktig och mjuk smak.

19. Största handelsvaran.

Kaffet är världens andra största handelsvara. På första plats kommer olja. Det finns i dag ungefär 25 miljoner bönder i mer än 50 länder som är involverade i att producera kaffe.

Av Jöran Lundberg - 9 februari 2019 21:54

Gudarnas dryck.

Undertecknad bloggskrivare är en notorisk kaffekonsument. Efter nästan varje måltid brygger jag mig en liten kopp kaffe. Det har föranlett mig att forska lite om kaffet. I en en serie bloggar kommer jag därför nämna något om kuriosa kring denna dryck.

Kaffet är så populärt så att det med fog kan kallas Sveriges nationaldryck. Vi är jämte  Finländarna de som per capita dricker mest kaffe. Men långt ifrån alla vet att kaffet kommer från ett bär, varit vin från början och kan bota sjukdomar. Fakta omkring detta bär är så omfattande att jag delar upp det på flera avsnitt.


1. Koffeinfritt kaffe finns inte.

Forskare har kommit fram till att konsumtion av 5 - 10 koppar koffeinfritt kaffe ger samma nivå av koffein som en eller två koppar vanligt kaffe.

2. Ljusare kaffe är starkare.

Mörkrostat kaffe har mindre koffein än ljusrostat. Även om smaken ofta är starkare bränner rostningen faktiskt bort en del av koffeinet.

3. Skyddar mot sjukdomar.

Forskning har visat att äldre patienter med höga nivåer av koffein i blodet har mindre riska att få Alzheimers, att koffein har positiva effekter på diabetes och Parkinsons, och skyddar mot hudcancer hos kvinnor. Kaffe kan också förbättra konditionen och minska risken för dödsfall.

4: Kaffet är bär.

Kaffebönorna som vi känner till dem är egentligen frön i ett körsbärsliknande bär som växer på buskar. Varje kaffebär innehåller två frön. Det kallas bönor på grund av dess likhet med just bönor.

5. Espresso mindre koffein.

En italiensk espresso betyder "när någonting tvingas ut". Detta eftersom kaffet tillagas genom att man tvingar kokande  vatten genom pressat kaffe. Och även om espresson har mer koffein per volym än vanligt kaffe, innehåller en kopp em tredjedel mindre koffein än en vanlig kopp kaffe eftersom det dricks i mindre kvantiteter.

6. Mjölk tar bort koffein.

Kaffe med tillsatt grädde svalnar 20 % långsammare än vanligt svart kaffe. Och när du tillsätter mjölk försvagar den effekten av koffein. Våra kroppar tar upp kaffe mycket långsammare när det innehåller mjölk vilket minskar koffeineffekten

Av Jöran Lundberg - 8 februari 2019 23:54

MODO-rapport.

I föregående blogg var jag i Cyberrymden och nu är jag tillbaka i verkligheten som inneburit att jag följt en MODO-match som i kväll  spelades i Fjällräven Center mot bottenlaget Vita Hästen. Men de vita hästarna visade sig var rätt svårslagna och vid full tid var det oavgjort 2-2 vilket resultat stod sig även vid förlängningsperiodens slut. Därefter vidtog straffläggning som hemmalaget MODO kunde vinna efter en hedervärd insats av Hanses i målet. Två välbehövliga poäng inhöstades således. Allt tyder på att MODO kommer att spela Playoff som i mars går mellan lag 3 till 8 i tabellen.

Av Jöran Lundberg - 7 februari 2019 21:49

Attack i cyberrymden.

Datorerna håller på att bli vårt nästa slagfält och i cyberrymden (internet) pågår upprustningen för fullt. 'Sverige är ett av världen mest uppkopplade länder och därmed ett lätt mål för en it-attack. Det finns redan stater som som har förmåga att till exempel stänga av vårt elnät och därmed lamslå hela samhället.

Cyberkrigföring brukar nämligen beskrivas som ett krig med inriktning mot ett lands it-system. Genom att slå ut bank och finanssystem, elnät, vattenförsörjning eller telekommunikationer går det att lamslå ett helt samhälle utan att man behöver skicka en enda soldat eller lossa ett enda skott. Risken för sådana attacker ökar också ju mer beroende av it ett land är. Sverige, som nyligen kom på första plats i en global it-ranking är därför också en av de mest sårbara.Det är den här utvecklingen som gör att ett helt nytt konfliktområde mellan länder snabbt håller på att växa fram På samma sätt som vi i början av 1900-talet fick ett flygvapen får vi nu ett cybervapen.

Det är därför mycket brådskande att utveckla system som har möjlighet att avvärja sådana attacker. Men det är ingen enkel uppgift eftersom illvilliga personer (och stater) ofta är steget före i att ändå kunna hacka sig in.En metod kunde vara att utveckla ett kodsystem som frekvent och mycket ofta förändrades och endast kan hanteras av invigda personer.

Av Jöran Lundberg - 6 februari 2019 20:44

Semla.

Häromdagen kalasade vi på en smarrig semla från Edmarks bageri i Ö-vik. Det föranleder mig att spåna lite omkring detta fenomen.

Förr i tiden kallades Semlan för Fettisdagsbulle och var aktuell endast i och omkring fettisdagen. Numera är den officiella semmelpremiären på annan dag jul.

Hetvägg kallar man det gamla sättet att äta Semla på, i ett fat fyllt av varm mjölk.

I början av 1900-talet började man att  äta semlan som vi gör idag, med handen.

Mandel i bullen började man med på 1700-talet. Mandeln maldes och blandades med grädde och inkråmet från bullen.

Från Danmark och Tyskland kommer troligen seden  med fastlagsbullar.Den spreds till Sverige på 1600-talet.

Fastlagsbulle, så heter den i södra delarna av Sverige.

Fettisdagen infaller tisdagen efter fastlagssöndagen och 47 dagar före påsk. Infaller i år den 5 mars.

Av Jöran Lundberg - 5 februari 2019 21:00

Nu är det slut på gamla tider.

Nu har vi på Tallbacken gått in i en förändrad medievärld. Vi har nämligen sagt upp Örnsköldsviks Allehanda som papperstidning. Detta eftersom den inte läses längre. Dels kommer den rätt sent på dagen då, framförallt jag, redan har läst den som E-tidning. Det är bara att konstatera att vi numer lever i en digitaliserad värld.

Men visst är det med vemod man säger farväl till något som har hängt med genom hela livet. ÖA var den första dagliga tidning man kom i kontakt med så fort man blev gammal nog att ta del av dess innehåll. Den var så att säga en del av tillvaron i vårt hem. På den tiden förmedlade den en uppsjö av lokala- såväl som riksnyheter. Då kändes den mycket närmare den läsekrets den hade till uppgift att serva.

Personligen hade jag under en tid en speciell relation till tidningen. Under rätt många år frilansade jag åt tidningen. Det var i regel under veckosluten som tidningen var intresserade av det material som externa medarbetare kunde producera. Under den tiden var Erik Anund Hallin VD på tidningen (och i mediekoncernen). Han och jag hade ett fast och tryggt vänskapsförhållande. Nu och då kunde jag gå upp på hans kontor för ett givande möte. Han hade en enorm erfarenhet om kommunen Örnsköldsvik och bygden runt omkring. På den tiden hade OA också en fast politisk prägel som var en tillgång. Tidningen (och Erik Anund) hade då också en god ekonomi som tog sig uttryck i en enorm generositet vad det gällde både spaltinnehållet såväl  som annonsutrymmet.

Numera är det upp och ner i medievärlden. Jag läste för en tid sedan att mediekoncernen var på ruinens brant och riskerade att gå i konkurs. Detta trots en hårt nedbantad journalistkår. Ett trettiotal publikationer ingår för närvarande i Mittmedias portfölj. Men tyvärr är det så att vi måste acceptera förändringarna. Ingenting är numera som förr. Det är också så att trots de snabba förändringarna blir anklagade för att inte nog intensivt hänga med i den värld som kallas digital.

Av Jöran Lundberg - 4 februari 2019 21:57

Annorlunda uppfattning.

Enligt FN-s klimatpanel styrdes klimatet av naturliga processer fram till mitten av 1800-talet, medan det därefter i tilltagande grad är människans fossilförbränning som styr. Men då jordens klimat förändrats mer under tidigare perioder. är det ett egendomligt påstående. Åtskilliga forskare har föreslagit olika naturliga förklaringar  till varför temperaturen ökat. Mer än 200 vetenskapliga arbeten har publicerat som lett till slutsatsen att variationer i solaktiviteten har större betydelse än variationer i luftens koldioxidhalt. En möjlighet som föreslagits är att solaktiviteten påverkar molnbildningen och därmed till högre temperatur.

Historien bekräftar också sambandet mellan antal solfläckar och temperatur. Lägst aktivitet finner vid "Lilla istiden" och högst under den medeltida värmeperioden och under 1900-talet. 1900-talets uppvärmning skulle således kunna förklaras som en följd av ökad solaktivitet efter Lilla istiden som sträckte sig till slutet av 1800-talet. Det var heller ingen riktig istid utan snarare en i raden av kallare perioder. Det är således den kalla perioden vi nu håller på att lämna. Kanske har vi redan lagt den bakom oss  Ingen signifikant uppvärmning har skett de senaste 18 åren. 

Det är först vid mitten av 1990-talet som forskarna börjat förstå att klimatet sedan istiden för 11.500 år sedan inte alls varit så stabil som forskarna trott Vissa populära opinionsbildare brukar dock hävda att denna period var en tid av optimalt och stabilt klimat.

Mellan 7.000 och 3.000 före Kristus inföll det Postglaciala optimet. Då var det varmare än nu. Årsmedeltemperaturen  i Kina liksom i Europa var två grader högre än dagens. Efter en följd av flera varmare och kallare växlingar inträffade "Medeltida värmeperioden", cirka 800-1300. Den har blivit kontroversiell i klimathotsdebatten. Uppvärmningen sedan mitten av 1800-talet är cirka 1 grader Celsius och vi vet inte ens hur mycket av den som beror på ökade växthusgaser. Andra faktorer än CO2 har sannolikt större betydelse för förändringar i klimatet. Ytterst är det nog solen, vår primära värmekälla, som i stor utsträckning påverkar och styr vårt klimat.

Detta enligt Sigvard Eriksson

Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18
19 20 21 22 23 24
25 26 27 28
<<< Februari 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards