injail

Direktlänk till inlägg 10 februari 2019

Kaffe, Fortsättning.

Av Jöran Lundberg - Söndag 10 feb 18:49

Saker du måste veta om kaffe.

7. Doften får dig pigg.

Bara gnom att känna doften av kaffe kan få dig pigg. En grupp forskare har kommit fram till att enbart inhalering av kaffearomen kan ändra aktiviteten i hjärnan och ta bort sömnbrist. Och när du sedan dricker kaffet når koffeinet ditt blod extra snabbt.

8. Getter upptäckte kaffet

Legenden säger att getherdar i Etiopien på 900-talet märkte effekten av koffein på sina getter, som verkade "dansa" efter att ha ätit kaffebär. En lokal munk gjorde då en drink av kaffebär och fann att det höll honom vaken hela natten, den första koppen kaffe hade fötts.

9. Koffeinet filtreras bort.

De vanligaste metoden för att ta bort koffein från kaffe är vattenutvinning där hett vatten läcker ut koffeinet. Vätskan går genom ett filter som tar bort koffeinet,och sen får absorberas av bönorna igen för smaken och oljorna.

10. Det är främst två sorters kommersiellt odlat kaffe som står för världshandeln, Arabica, som bidrar med högre priser och står för 70 % av världsproduktionen, och Robusta - som främst används i blandningar för snabbkaffe. Robusta är mer bitter och har dubbelt så mycket koffein. Inom varje underart finns också en mängd varianter av orter och korsningar.

11. Vädret avgör priset.

Den mest inflytelserika faktorn som avgör priset på kaffet i hela världen är vädret i Brasilien. Dåligt väder som torka och frost kan indikera en framtida brist på kaffe och gör att priserna höjs.

12. Brasilien störst i världen.

Brasilien producerar 40 % av världens kaffe, vilket är dubbelt så mycket som andra- och tredje platshållarna Colombia och Vietnam. Hawaii är enda staten  USA som rent kommersiellt odlar kaffe, Kona heter kaffet. Eftersom kaffe växer bäst i klimat längs ekvatorn är det gynnsamt i Hawaii. 

13. Kaffe var mat ifrån början.

Kaffebär mixades förr med fett for att skapa ett energirikt mellanmål. Det konsumerades också som ett vin när det gjordes av fruktköttet och hette då qahwah, som kommer från Jemen och betyder vin.

14. Mest oxidanter.

Enligt en forskningsstudie är kaffe den ledande källan till antioxidanter i USA. Amerikanerna konsumerar i genomsnitt 1299 mg av antioxidanter från kaffe varje dag. Te är en avlägsen tvåa med 294 mg av antioxidanter.

15. Först att bli frystorkat.

Kaffe var det första livsmedel att bli frystorkat. Processen för frystorkning - färskvaror  placeras i en tork - startade under andra världskriget för att kunna bevara livsmedel.

16. Överdosera kaffe. 

Man kan överdosera kaffe. Toxicitet från en koffeinöverdos kan ge symptom som rastlöshet och illamående till oregelbundna, snabba hjärtslag och kramper. Men för att riskera en dödlig dos måste man dricka över 100 koppar inom en kort tidsperiod.

17. Olagligt kaffe.

Det har funnits fem försök att förbjud kaffe genom historien. Bland annat 1511 i Mecka där ledarna trodde att kaffet stimulerade till radikalt tänkande, under samma århundrade i Italien eftersom prästerna rodde att kaffe var sataniskt Den Ottomanska ledaren Murad IV tog det längst när han införde straff för kaffedrickare 1623; misshandel och att bli kastad i havet.

18. Elefantdynga nästa.

Lite mer än tjugo elefanter i norra Thailand matas med kaffebönor som produceras på närliggande odlingar, sedan plockar bönderna ut bönorna från elefanternas dynga. Kaffet kalla "Black Ivory" (svart elfenben) och sägs ha jordaktig och mjuk smak.

19. Största handelsvaran.

Kaffet är världens andra största handelsvara. På första plats kommer olja. Det finns i dag ungefär 25 miljoner bönder i mer än 50 länder som är involverade i att producera kaffe.

 
ANNONS
 
Mike

Mike

Måndag 11 feb 11:18

Jo,kaffe är gott.
Under mina år i Västerbotten blev det 2-3 liter om dagen,idag kanske 1 liter,men får jag int kaffe blir jag stingslig!

http://www.mikewaxman.se

Jöran Lundberg

Onsdag 20 feb 22:00

Det är inte bara gott det är nyttigt också

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jöran Lundberg - Torsdag 18 juli 21:55

Alf Henriksson   Avstånd Till månen har människor farit och med Mars kan de snart ta i tu. Men aldrig har Himlen varit mer fjärran för oss än nu. Vi har vandrat på månens skära i en sandöken av och an. Till planeterna har vi fått nära men...

Av Jöran Lundberg - Onsdag 17 juli 21:43

Besked utan besked. Den senaste tiden har det brunnit en del fastigheter i Björna som man med fog misstänker är anlagda. Bland annat har ett av samhällets största byggnader som också inrymde ortens Konsumbutik brunnit . Det har skapat en hel del or...

Av Jöran Lundberg - Tisdag 16 juli 21:58

Blommor och pinnbröd. Visar er några bilder från i dag.   Blommorna på Tallbacken står i sitt fulla flor.     Fyra femtedelar av familjen Holmberg. I vanliga fall hemmahörande i Visby.         Goda granna pinnbröd gräddades på ...

Av Jöran Lundberg - Måndag 15 juli 21:31

Regn, sol och värme. Just i skrivande stund är det regnigt väder över Tallbacken. Ett behövligt regn för böndernas skörd, men också för markernas bär. Jag har i möjligaste mån försökt analysera hur det blir med tillgång på olika bärsorter. Hallonen...

Av Jöran Lundberg - Söndag 14 juli 23:40

Något innerligt. Jag var på gudstjänst i Missionskyrkan i dag. Då sjöng vi psalmen 201. I femte versen kan man säga skildras också en vänskap. Jag citerar femte versen:   Då må förblekna sommarns glans och vissna allt fåfängligt. min vän är m...

Presentation

Fråga mig

14 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18
19 20 21 22 23 24
25 26 27 28
<<< Februari 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ injail med Blogkeen
Följ injail med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se