injail

Alla inlägg under april 2017

Av Jöran Lundberg - 22 april 2017 22:29

Misjonrnshuse!

Många minnen är naturligtvis förknippade med Missionhuset som hade en central plats i byn. Det som hände där var på den tiden en angelägenhet för alla i bygden, stora som små. Den händelse jag skildrar i nedanstående prosadikt timade långt innan jag var född varför jag fått den återberättad. Så här kunde det gå till när man, som brukligt var, idkade så kallat ”bänkfiske”.

 

Väckelsemöte

N´Arvid kömme på väckelsemöte.

Däri Missionshuse.

”Môx at däg pajk”.  Sä jäg fo plass´n på sistbänken.

 

Predikant´n hette Esloff.

Han predike ôm dä himmelska tåget.

Ôm hur vektet dä va å faljvä.

 

Ti ättermöte kömmen dell´n Arvid.

Å han fråge: Ska ni inte stiga ombord på det himmelska tåget?

Nj´aä, sa´n Arvid,  jäg jett hem å mjalke kräka.

Men jäg kan ju ta hjulingen å kömma trampenes ätter.

Av Jöran Lundberg - 21 april 2017 22:18

Trampa, trampa.

I kvällens rapportsändning visade de ett inslag  om hur nyttigt det är att cykla. Till exempel genom att cykla till jobbet begränsade man risken för cancer med upp till 50 %. Man kan då fråga sig om man som undertecknad bloggskrivare  inte har något jobb att cykla till och dessutom har en skruttig cykel härstammande från historisk dåtid. Då verkar det som att man har rätt små utsikter att begränsa risken för denna förödande sjukdom.

Jag tror att en sund livsstil som främjar trivseln i tillvaron kombinerad med ett rörelsemönster som innehåller någon form av motion, av vad slag det vara må, är nyttig. Vad jag menar är att hela människan måste vara med i ett sådant livsmönster. Både kropp, själ och ande. Att känna tillfredsställelse med det man fyller sin tid med är sannolikt viktigare än enbart höja sin kondition genom en plågsam flåstillvaro.

I mitt umgänge med andra har jag därför koncentrerat mig på att i första hand få igång mina medmänniskors skrattmuskler. Jag vet nämligen att har man dem i funktion så mår också den övriga kroppen bra. Det är nästan mirakulöst men när jag mött en person och genom min närvaro fått denne att skratta hjärtligt känner också jag hur all muskulatur i min kropp blir starkare.

Något som också bidrar till en trivsam tillvaro är att ha en god nattsömn. Vilan är nämligen den märkliga anordning som är en förutsättning för ett fungerande liv.

Gonatt och gomorron.

Av Jöran Lundberg - 20 april 2017 21:57

P.G

Jag har följt med i de två dokumentära TV-programmen som  handlat om P G Gyllenhammar och hans inflytande över Volvokoncernen. Mycket intressanta program som behandlade spelet bakom olika skeden i förtagets utveckling. Tydligen en mycket pragmatisk företagsledare, samtidigt som han också värnade om en dräglig arbetsmiljö för sina anställda. Men trots hans starka ställning som VD fick han inte alla gånger igenom sina förslag  hos styrelsen och aktieägarna. Vilket resulterade i att han i början av nittitalet lämnade Volvo under stor dramatik. Vi vet ju i dag hur det sedan gick. Om inte kineserna gått in och köpt företaget hade det sannolikt gått samma väg som SAAB.

I det sammanhanget är det frestande att spekulera om hur det blivit om han fått igenom en del av sina djärva planer. Norgeaffären till exempel. Hans idé var att  i utbyte mot  delägarskap i oljeutvinningen bygga en helt ny Volvofabrik i Norge. Just då var det ett uppenbart risktagande. Med facit i handen kan man dock säga att det hade varit en strålande affär för Volvo, men även för Sverige och Norge. Sannolikt hade man då med inkomsterna från oljan kunnat föra Volvo stärkt ur nittitalets krisartade lågkonjunktur.

Iden bakom Volvo/Renault-affären var att stärka de båda företagens ställning som stor biltillverkare i Europa och världen. Dessvärre verkade det som två företagskulturer krockade med varandra varför fusionen stötte på stora problem. Jag tror dock att med PG-s envishet och skicklighet det kunnat vara möjligt att ro i land affären. Hur det sedan hade fungerat i praktiken är skrivet i stjärnorna eftersom starka krafter bidrog till att spoliera hela projektet.

Till sist: PG hade inte några vackra ord att säga om Sören Gylls insats i Volvo, snarare fula!

Av Jöran Lundberg - 19 april 2017 23:09

Banksäkerheten

Jag skrev för en tid sedan om farhågorna inför det kontantlösa samhället. Jag påstod då att penningtransaktionerna blir mer och mer beroende av att bankernas datasystem fungerar med full säkerhet. Dessa farhågor besannades i ett inslag i kvällens rapport. Säkerhetsexperter på finansinspektionen beskrev då hur brottssyndikat världen över ständigt arbetar med att hacka sig igenom bankernas säkerhetssystem. Denna verksamhet beskrevs också som tämligen framgångsrik. I rapportinslaget vägrade bankerna att berätta något om det rådande läget.

I stället som förr i tiden räkna missfärgade sedlar efter ett bankrån kan man i dag sitta i ombonade datacentraler och bedriva sin brottsliga verksamhet. Med ett antal knapptryckningar kan man angripa sårbara banksystem världen över. Dessutom är det troligen inga småsummor det handlar om. Deras verksamhet omfattar också olika företag, stora som små. För en tid sedan hörde jag berättas om sådan incident som var nära att drabba ett lokalt företag. Den kunde dock avvärjas i sista stund. Jämsides med de stora finns det också ”småskuttar” som på olika sätt försöker lura av privatpersoner deras slantar.

Utvecklingen går i den riktningen att ibland funderar man om man verkligen kan sova gott om nätterna något som till dags dato fungerat väl här på Tallbacken. Trots detta önskar jag  i alla fall: Gonatt och gomorron!

Av Jöran Lundberg - 18 april 2017 22:25

Inte ens fel att två träta.

Vår S-märkte statsminister Stefan Löfven, har gjort ett kort besök i sin hemkommun Sollefteå. Vårt husorgan  har då passat på att göra en intervju med honom. Av artikeln framgår det att han mycket väl känner till den turbulens som varit kring vårdfrågorna i Västernorrland. Men talar i samma andetag om hur misskött ekonomi hans partikamrater fick överta efter den borgerliga alliansen. Även om han beklagar konsekvenserna av den tuffa nedrustningen av vården i cirkulärorterna. O dessutom har speciell medömkan för de kvinnor som har långa och besvärliga transporter vid akutvård och förlossningar, försvarar han de åtgärder som vidtagits.

Stefan Löfven vågar heller inte ge sig in i bråket inom partiet. Om man skall döma efter hans knapphändiga kommentarer ställer han sig inte på de förorättades sida. Man har ju också vägrat att centralt  utreda frågans stadgemässiga status. Därmed kommer den troligen att hänga som ett öppet sår över valrörelsen 2018.

Jag anser vårdfrågorna så viktiga att de skulle i än större utsträckning behandlas över blockgränserna. Att man gemensamt skulle sträva efter om möjligt bringa reda i den trassliga härvan. Men därtill är väl skiljaktigheterna alltför stora och vittomfattande. Sorgligt nog.

Av Jöran Lundberg - 17 april 2017 22:24

Universialmediciner.

När jag var barn fanns det ett antal flaskor i handeln med namn efter berömda doktorer. Burows lösning var ett av dessa medel som kunde användas till lite av varje. Det applicerades på insektsbett och svullnader av olika slag, inte bara på människor utan också på diverse husdjur som behövde en lättare behandling. Detta välbeprövade fluidum var uppkallat efter en professor från Königsberg, Karl Heinrich Burow (1809-1874) och bestod av aluminiumacetat upplöst i vatten.

Ett annat hjälpmedel mot smärtor och allehanda svaghetstillstånd av fysisk eller psykisk art var Hoffmanns droppar, också det uppkallat efter en tysk professor vid namn Friedrich Hoffmann (1660-1742). Det hjälpte bland annat mot magknip och som barn fick man några droppar på en sockerbit. Dropparnas undergörande verkan på olika sjukdomstillstånd får kanske tillskrivas den enkla men effektiva sammansättningen: 75%  90-procentig alkohol och 25% eter. Volymsprocenten alkohol blir då 66% och man kan förstå att dropparna inte längre finns tillgängliga.

I Sverige kan man inte heller köpa Sloan’s liniment, ett medel som uppkallats efter den amerikanske entreprenören (med självpåtagen doktorstitel) Earl Sloan som började marknadsföra ett medel som hans far hade använt som självlärd barfotaveterinär.  Applicerat på hästar bidrog det till att lösa upp spända muskler med mera och på människor visade det sig ha en liknande effekt. Vad jag minns hade vi en flaska Sloan’s liniment hemma.

En visa om detta liniment framfördes på sin tid av Helmer Bryds Eminent Five Quartet med det traditionella svenska uttal av doktorns namn som låter båda vokalerna höras (Slo-an). Ett par av stroferna lyder så här:

Den berömde Dr. Sloan’s Liniment
ett bra patent som gör Dig ”hot”
Det tarvas endast en liten skvätt
ur sköna bruna flaskan med Sloan’s porträtt.

Vi har provat Hoffmanns droppar och fisklevertran
och vi kan doktor Dabes’ sortiment
och ”Kruschen” är inget mot ruschen och stinget
i Dr. Sloan’s Liniment.

Av Jöran Lundberg - 16 april 2017 22:10

Påskdagen 2017.

Denna påskdag har varit idealisk för alla kategorier påskfirare. För de som traktat efter rekreation med diverse sportaktiviteter har denna dag haft helt idealiska förhållanden med solsken och lämplig temperatur. För de som i stället uppmärksammat denna dags betydelse i dess bibliska bemärkelse har det heller inte fattats något. Många kyrkor har varit öppna för gudstjänstbesökare. KäraHustrun och jag var till Björna kyrka där våran nye präst Aina Winek Albertsson (ursprungligen från Polen) ledde påskmässan. Med sin underbara sång och sitt sätt att vara blev det en mäktig upplevelse.

Under eftermiddagen gjorde vi tillsammans med två av våra barnbarn, Ida och Johan, ett besök på restaurangen ”Mamma Mia” där vi åt gott och mådde gott. Det blev sena kvällen innan vi kom tillbaka till Tallbacken. Lite ”oeldat” kändes det varför jag skriver den här bloggen under tiden det blir varmare i huset. Men klockan är ju bara strax efter 22. Således ”bara barnet”

Trots det vågar jag önska ett fortsatt fint påskfirande samt Gonatt och Gomorron!

Av Jöran Lundberg - 15 april 2017 22:28

Ord och uttryck.

N´Fabian va nalta viräxt å säg.

Lislatt´n dä är´e sekasamt e göra.

N´Melker va sä ovölen å säg. Å dyngsam.

Ä du gôvet pajk, int ska du gära på ne dann vise in´t.

Slattmaskin hadde kömme i olag, De bara tjörvese.

N`värmstrern ufför hars´n ä sôbben iblann.

N´Fingal kördde sä stôttingen sto än opp.

Dä va tjäglern fulli darje.

N´Eval va int sä odålen vä myrslatt´n. Dä ble myttje stärfor.

N´svammelkus dä van. Han sladdrerepå rakt jämt.

Dä geck söm knövlet förn. Söm en lus på´n tjerestick.

N´Nicke å n´Erke damm tjävles nästan för jämnan.

Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
<<< April 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards