injail

Alla inlägg under juli 2014

Av Jöran Lundberg - 12 juli 2014 06:24

Ett Liv.

I dag är det min 31046-tte levnadsdag. Ända sedan jag startade som liten bebis i Långviksmon den 12 juli 1929 har jag sett solen gå upp och gå ned så många gånger. Det ger mig anledning att filosofera över en människas levnad. Vad eller vem är det som bestämmer om en levnad skall vara längre eller kortre tid. Svaret på den frågan får vi nog inte i denna världen men visst är det tillåtet att undra.

Jag har under mitt liv vid ett flertal tillfällen befunnit mig i livshotande situationer men alltid blivit räddat på ett mirakulöst sätt. Det syns nästan som om en människas livslängd är förutbetämd på något sätt. Låt mig berätta en händelse.  1942, jag var tretton år, då fanns det inga lastmaskiner som det finns i dag. En teknik för att fylla ett lastbilsflak med sand var att använda en grusficka. Man använde en skottkärra och meddels en landgång fyllde  grusfickan med sand. När man sedan hämtade gruset backades lastbilen under och genom att öppna luckor rann sanden ner på flaket. Som vältränad trettonåring hade jag till uppgift att fylla grusfickan med sand. En dag när jag manövrerade skottkärran fylld med sand förlorade jag balansen och var på väg att störta  fem meter ner i marken under mig. Då var det som om någon tog tag i skottkärran och höll den fast i ett järngrepp. När jag kom upp på den smala landgngen igen och återfått balansen var det som om den lossnade från den som höll den kvar och allting var som vanligt igen. Händelsen bekom mig inte ett dugg och jag fortsatte tills utrymmet i grusfickan var fyllt. Sedan berättade jag miraklet för mamma Signe och jag minns så väl hennes kommentar. ”Det var nog en ängel som räddade dig från olycka”. Som om det varit den naturligaste sak i världen. Det var nog inte meningen att mitt livskulle ändas så snabbt eller att jag skulle utsättas för skada.

Så nog har man väl orsak att undra en dag som i dag.

Av Jöran Lundberg - 11 juli 2014 07:37

Sommarmorgon.

Det är sommarmorgon och solen strålar från en klarblå himmel. Att vara uppe en tidig morgon är alldeles helt underbart. Jag har varit ute en stund och njutit av den stilla friden. Än är det lite svalare efter natten.

I går kväll anlände familjen Holmberg ifrån Visby och Gotland. De skall vara hos oss ett antal dagar. Sysselsättning för dem ssaknas nog inte eftersom vi har projektet med altanbygget i Hemsjön. Men i dag och i morgon blir det rätt lugnt eftersom det stundar något sorts jubileum som helst skall passera relativt oförmärkt. Ju mindre ståhej dess bättre.

Gomorron.

Av Jöran Lundberg - 9 juli 2014 23:00

A hot summer.

Det varma vädret håller i sig. Med hälp avhögtrycket gassar solenöver osss och spridre värme somstundtals är överväldigande. När jag vaknade i morse var det över 20 grader varmt ute vilket betccknas som tropiskt. Eftersom det inte är någon vind att tala om blir det stundom nästan outhärdligt. Nu är det väl så attman vänjer sig med solen och värmen så smånigom. Dessutom vågar man ju inte klaga nu när det äntligen har blivi tsommarvärme på riktigt

Jag såg drabbningen mellan Brasilien och Tyskland igår kväll så det blev inte tillfälle att skrivan någon blogg. Nu tänker jag möjligen göra en kommentar efter att ha sett första halvlek i kvällens batalj. Därför är det möjligt att jag återkommer.

Första halvlek är spelad av matchen och det är fortfarade 0-0. Båda lagen spelar en väldigt defensiv fotboll med många bakåtpassningar. Det bäddar för något slumpartat mål från endera lagen.  Överlämnar härmed komentarerna till de som har något stärre erfarenhet av sådant.

Därmed gonatt och gomorron.

Av Jöran Lundberg - 7 juli 2014 22:16

En riktig sommardag.

Ni, alla kära bloggdiggare, har nog upplevt detsamma som undertecknad bloggskrivare nämligen en riktigt solig och het sommardag. Det tar en liten tid innan man har vant sig vid värmen. Nu är det väldigt bra att man är ”fruherre” så att man kan disponera sin tid. Så i dag har det blivit mycken skön tillvaro i hammocken. Emellan varven har jag påtat på tomten lite grand. Vattnat jordguppslandet och ett och annat. Jag har faktiskt grejat lite på gårdsplanen med att stöka till efter grävningen av fiberkabeln. Jag lägger på lite stenmjöl och singel där det nu bara är uppgrävd sand. Kanhända blir det snyggare efteråt.

Snart är det väl dags för projekt nr 2 i Hemsjön, nämligen byggande av en ny altan. Jag hoppas få hjälp med detta av hemvändande semseterfirare, men det går ju alltid att förbereda lite. Det renoverade rummet i stugan blev riktigt fint och mysigt och skall väl fylla sin funktion et tag framöver.

Ha det gått i värmen som, av prognosen att döma, skall vara ännu några dagar.

Gonatt och gomorron.

Av Jöran Lundberg - 6 juli 2014 22:34

Söndagskvällstankar.

En sommarvecka ligger framför

Med allt vad det innebär.

Med något som alltid nära berör

Av det som jag ständigt av livet lär.

 

Kanhända blir det härliga dagar

Med ljumma vindar och sol

Dagar som ständigt livet behagar

Doft av kaprifol och viol.

 

 

Den tid som är en del av livet

Jag lever just i dag, när det sker

Det liv sompå framtidens ark blir skrivet

en aning om fata morgana oss ger.

Av Jöran Lundberg - 5 juli 2014 21:45

Älgjägarn.

N´Hubert hadde länge fundere öm han skull försök å vara vä ti  älgjaktn. Nu vare på ne hänn vise at en å ällrern hadde gått å dödd bort ti jaktlage sä dä vorte fäll sömen plass ledi. Sä han hörde vä jaktledarn, n´Fridolf Karlsson, öm han möjligen skull kön fo ta döingens plass. N´Fridolf han löva att han skull höre vä annrern å ätte na daga sä kömmen å sa att han sku fo ta plassn.

Nu vare fragan öm o skaff säg en bösse å fo alle pappera söm behövdes. Hele n´dänn anorninga  geck alless rarätt sä i go ti innan jakttin varn redo för den stora bataljen. Hann hadde dell  å vä skaffe säg en grönern hatt vä nä rötte bann ti. N´Hubert va väldans spänd inför n´dänn procedurn sä han geck söm å langlees å visstint hörr han sku få tin dellå gå.

”Du fo ta Konrads passe ätt söm dää ledit” sa n´Fridolf då dam samlese på mararn. ”Han bruk allten fo skjute nan älg”. Men ätt söm jaktdagarn geck sä int feck n´Hubert skjute na djur int. ”Å ändå ha jeg sötte knäpptöst hele dan”. ”Du gett fo byte pass vän Gustav å du fo ta harnses”. Dan ättepå såt n´Gustav på Huberts passe å då skjöt´n en stoern tjuroxe. Men n´Hubert han feck intjvätt.

”Dä gett vara na på tok” sa jaktledarn då du int fo si nan ålg”. ”Jäg jett offra svågern min n´Valter, han fo sette lava däg nan da”. Sakt å gjort, dån Hubert kömme på passe sä haddn n´svågerAnt söm sällskap. Dä varn finen höstda, lite frostit men vinnstilla å firnt. Dä hadde int gått nan langen stan färrn n´Hubert tog opp en stoern spissbrökakke vä blana på bårti röggsäcken. Åsse sätten igång å tögge harlbröe sä dä bara bröske över hele backen. ”Stöpp.- stöpp, san svågerAnt, int gå ne dänne för säg int. Du skrämme ju ålgen pån kilometers avstann”. Du vet ålgen ha sä braen hörsel vän nä denn stortratta, å då han höre hörr du mörl harlbröe sä gå en en langen krok för däg.

På kväln då´n Fridolf kalle ihop jaktlage sä talan vän Hubert. ”Hörrö Hubert, öm du skä vara vä ti älgjaktn ä du tjvungen te å slute mörle spissbröe på passe. Du förstå du skräm bort älgen på storte ömråde å de gå int för säg. Öm du sku vara vä  fo du välje på  endera jaktn eller spisbröe, jäg si int nan annen rå.”

”Då ta jäg no spissbröe” sa´n Hubert.

Av Jöran Lundberg - 4 juli 2014 23:00

Bollen rullar vidare

När detta skrivs har Tyskland kvalificerat sig till semifinal genom att besegra Frankrike med 1-0. Ytterligare  ett lag skall också gå vidare från den match som börjar 22.00 Den spelas mellan Colombia och Brasilien. En mycket intressant tillställning eftersom det är rvå grannländer som fajtas om segern. Kanhända är det rådligt att hålla en liten slant på hemmanationen Brasilien.

Sorgligt nog kolliderade senaste matchen med Vänsterpartiets framträdande i Almedalen. Därför har jag inte följt det talet så noga. Men det var troligen rätt vänsterinriktat. Likasom Reinfeldts tal lutade sig åt höger. Enda trösten jag har är att tyskland i försa halvlek spelade åt vänster i bildrutan och Frankrike till häger. LikasomFrankrike i  andra spelade åt vänster och tyskland till höger. Om en fotbollsnovis får tillåtelse att kommentera  fajten tycker jag att Frankrike hade nog så goda målchanser som sin motståndare. Skillnaden var egentligen bara den att Hommels nick turligt träffade överliggaren och i gick i mål. Otagbart för målvakten.

Efter första halvlek leder Brasilien  med 1-0 men Colombia är inte utan målchanser. Det lutar i alla fall åt att Brasilien kommer att segra. Men osvuret är bäst.

Av Jöran Lundberg - 3 juli 2014 22:05

Jämställdhet än en gång.

I det gamla bondesamhället där odalbonden i stor utsträckning var självägande var kvinnans ställning fast knuten  till mannen. I både juridisk och praktisk mening var kvinnans  status helt beroende av honom. Det kan tyckas hemskt och otillfredsställande. Men samtidigt hade kvinnan roller och arbetsområden som endast tillhörde henne. Under de premisserna kunde en inititivrik kvinna ha ett starkt inflytande när det gällde gårdens skötsel. Hon var den inofficielle basen över pigor och drängar. En kvinna som var driftig nog kunde till och med styra över odalbonden själv.

Därmot när det gällde i kyrkliga sammanhang och i beslutande samhällsorgan i övrigt var kvinnan helt utestängd. Det var uteslutande männens revir. Det tog oerhört lång tid innan kvinnan kunde göra sin röst hörd vid sådana inrättningar. Ända till långt fram på 1900-hundratalet kunde kvinnan inte vara lagfaren ägare till fast egendom. Det var endast i mannens namn. I början av industriepoken och under statartiden försämrades kvinnans ställning katastrofalt. Genom att profitera på kvinnan som arbetskraft tog man samtidigt ifrån henne andliga och kulturella värden som var grundläggande för hennes självkänsla. Det var först i början av 1900-talet som kvinnorna i någon mån kunde göra sin röst hörd. Statskyrkan och även frikyrkan var inga föregångare för jämställdhet. Oftast var kvinnan predestinerad för en undanskymd  tillvaro i något kaffekök. Det dröjde ända till 1922 innan kvinnan fick rösträtt. Och ännu längre innan hon kunde inväljas i någon institution.

Sett från den bakgrunden är det inte förvånande om jämställdhetspendeln svänger över åt motsatta hållet. Att så kallade feminister står på barrikaderna och skriker ut sina slagord. Det kan till och med te sig naturligt. Samtidigt kan man fråga sig om det är slagord vi behöver. Är det inte snarare en grundlggande attitydförändring som vill visa oss en väg där både man och kvinna i samförstånd söker skapa gemensamma värden. Tyvär är väl den vägen lång och stenig, och fylld av fallgropar som begränsar framkomligheten. Möjligheten till förändring är så svår att sia om att endast framtiden kan ge ett ärligt svar.

Gonatt och gomorron.

 

Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7
8
9
10
11 12 13
14 15 16
17
18 19 20
21
22
23 24 25 26 27
28
29
30 31
<<< Juli 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards