injail

Alla inlägg den 3 juli 2014

Av Jöran Lundberg - 3 juli 2014 22:05

Jämställdhet än en gång.

I det gamla bondesamhället där odalbonden i stor utsträckning var självägande var kvinnans ställning fast knuten  till mannen. I både juridisk och praktisk mening var kvinnans  status helt beroende av honom. Det kan tyckas hemskt och otillfredsställande. Men samtidigt hade kvinnan roller och arbetsområden som endast tillhörde henne. Under de premisserna kunde en inititivrik kvinna ha ett starkt inflytande när det gällde gårdens skötsel. Hon var den inofficielle basen över pigor och drängar. En kvinna som var driftig nog kunde till och med styra över odalbonden själv.

Därmot när det gällde i kyrkliga sammanhang och i beslutande samhällsorgan i övrigt var kvinnan helt utestängd. Det var uteslutande männens revir. Det tog oerhört lång tid innan kvinnan kunde göra sin röst hörd vid sådana inrättningar. Ända till långt fram på 1900-hundratalet kunde kvinnan inte vara lagfaren ägare till fast egendom. Det var endast i mannens namn. I början av industriepoken och under statartiden försämrades kvinnans ställning katastrofalt. Genom att profitera på kvinnan som arbetskraft tog man samtidigt ifrån henne andliga och kulturella värden som var grundläggande för hennes självkänsla. Det var först i början av 1900-talet som kvinnorna i någon mån kunde göra sin röst hörd. Statskyrkan och även frikyrkan var inga föregångare för jämställdhet. Oftast var kvinnan predestinerad för en undanskymd  tillvaro i något kaffekök. Det dröjde ända till 1922 innan kvinnan fick rösträtt. Och ännu längre innan hon kunde inväljas i någon institution.

Sett från den bakgrunden är det inte förvånande om jämställdhetspendeln svänger över åt motsatta hållet. Att så kallade feminister står på barrikaderna och skriker ut sina slagord. Det kan till och med te sig naturligt. Samtidigt kan man fråga sig om det är slagord vi behöver. Är det inte snarare en grundlggande attitydförändring som vill visa oss en väg där både man och kvinna i samförstånd söker skapa gemensamma värden. Tyvär är väl den vägen lång och stenig, och fylld av fallgropar som begränsar framkomligheten. Möjligheten till förändring är så svår att sia om att endast framtiden kan ge ett ärligt svar.

Gonatt och gomorron.

 

Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7
8
9
10
11 12 13
14 15 16
17
18 19 20
21
22
23 24 25 26 27
28
29
30 31
<<< Juli 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards