injail

Alla inlägg under maj 2012

Av Jöran Lundberg - 9 maj 2012 08:17

Hej alla bloggdiggare. Försökte  lägga in en blogg i går morse innan vi åkte men av någon anledning kunde jag inte logga in på bloggplatsen. Skriver därför detta meddeland i stället.

Resan till Visby avlöpte väl även om det var ganska drygt. Den började kl. 07.00 på morgonen från Långviksmon och avslutades i Visby 00.30 natten efter.

Gotlandsvistelsen verkar börja väldigt bra. Väl mottagna av familjen Holmberg kommer vi att tillbringa en vecka här på ön. Kanske kan jag ge några rapporter om våra förehavanden. Vädret verkar vara hyfsat även om det inte är så varmt, men lite kyla är vi ju van vid.

På återseende.

Jöran.

Av Jöran Lundberg - 6 maj 2012 22:42

Jag gluttade lite på TVs Agenda i kväll och den tidiga partiledardebatten. Det är inte utan att jag blev förvirrad. Med anledning av det pågående VM.et i ishockey tyckte jag att debatten förvånandsvärt mycket påminde om en match på ishockeyrinken. Alla aktörerna ville behålla pucken så länge som möjligt inom laget. Till och med så länge  att man inte ens ville göra mål. Jag tycker inte om när det saknas tempo i drabbningarna, saknas go och saknas sisu. En tempofattigare match än i Agenda i kväll får man verkligen leta efter, möjligen den som spelades tidigare idag mellan Finland och Slovakien.

Så är det pensionärerna, denna omhuldade grupp människor som kommit upp i den åldern att de har  rätt att ta ut den lön de tidigare avstått från. De är så ”uppskattade” att de fortfarande har förmånen att genom högre skatter fortsätta  betala på 1990-talets finanskris. Då infinner sig den märkliga situationen att alla partier lovar dyrt och heligt att jämna ut skillnaden i skatt men ingen gör någonting. Nu är det så att pensionssystemet är så uppbyggt att framtidens pensionär inte kommer att leva tills den dör. Det är krasst att säga det men dessa människor kommer att sluta livet några år före döden. Thats it.

Livet på Tallbacken flyter i lugna fåror. Har man inget annat för sig kan man ju allltid skriva en Blogg. Det heter ju att den som har planer för framtiden håller sig ung. Därför planerar invånarna på Tallbacken att till veckan göra en resa till Gotland, denna sagolika ö. Då får familjen Holmberg på Järnvägsgatan i Visby besök, ”uppskattat” eller inte. Jag hoppas kunna åstadkomma några ”Gotlandsbloggar” vare sig ni diggar det eller inte.


En diné me fläskflé de é grejer dé.


Jöran.



Av Jöran Lundberg - 5 maj 2012 19:47

Det har snöat relativt ymnigt i närmare ett dygn nu och även om det är plusgrader i luften lägger det sig som ett lager på marken. Blir vitt, vitt,vitt. För att illustrera det jag tagit några bilder  av snöandet.

Vädret har således inte inbjudit till några större aktiviteter utan det har varit en vanlig” slödag”.

För att skriva om något annat än det oändliga vädret tänker jag fortsätta mina berättelser om personer i
forntiden och nämna om ”n´Langjonk”.


N´Langjonk han hadde mest gått hemme hos mamma sin. Söm bån van litn å klen å int varte na bätter då han vax opp. Men lang å skranglet van. Då han gjole rekrytn bleven malaj. För de meste sattn neri källarn däppå
regemente å skala pärern. Åsså varn hanräckning däri köke. Husmora tyjche mycke  bra öm en för han va go å snäll.

Mest ende ärbete söm fanns pån dän tin dä va skogsärbete. Han sku prove pa dä, men dä geck int na. Förste tree han skul fäll tog mest hele dan förn. Timmersvansn han hadde va dålit fele å röggen hans va bortitok för vek. Dä geck söm knövlet förn för snön stog ända oppi örstola pån. Sä hörr han än gnekapå sä vorte ne intjvätt förn. Sä searn feck en plass på bolagskantore. Han vort sätte te å gvässe pännern då tröbben hadde gått å. Dä va fäll e lämplet e göra attn.


Jöran.


  

Bilden illustrerar det myckna snöandet.


Bilderna talar för sig själva.


    

Förut var taket på grannens hus snöfritt, men nu är det täckt igen.


Våren kommer nog ändå så småningom. 

 

 

Av Jöran Lundberg - 4 maj 2012 22:59

Fredagkväll

Fredagkväll och en liten rapport från Tallbacken. Om man inte har något annat att skriva om kan man ju alltid kommetera vädret. Det snöar för fullt och om det fortsätter så kan vi kanske ha så där en femton tjugo centimeter innan omrgonen. Det kanske är dags för vinterdäcken igen. Om den regnvåta snön lägger sig på asfalten kan det bli rätt halt.

Att Sverige vann mot Norge i VM-premiären har väl de flesta bloggdiggare noterat. Lite revanch för den snöpliga förlusten i förr årets deburmatch mot just Norrmännen. Det var MODOs Skröder som gjorde Norges enda mål.

Det är sen kväll därför önskar jag er alla en riktigt god natt och att ni är pigga och alerta till i morgon.


Så var det där med Paellan, det äter vi mycket sällan

En rätt som för många faller i smaken och gör att man håller sig vaken


Jöran.

Av Jöran Lundberg - 2 maj 2012 22:00

Andaktsfullt.

Morgondagen skall delvis tillbringas på Björnaborg där vi i en andaktsfull imnsats skall ge våra vänner en insikt om utsikt till fromhet och tillitsfull kärlek.

Vi är ett team som på bästa sätt skall bibringa de gamla en stunds förströelse med i huvudsak fromt innehåll. Jag har letat fram några roliga stiuationer som jag tänker förhöja stämningen med. Det är inte tänkt att det skall dominera den halvtimme som vi har till vårt förfogande. Bara en liten ”parantes”.

En liten grabb filosoferar: Ett äldreboende är en sorts kennel för gamla människor. Familjerna kan lämna dem där när de vill ha semester eller om de vill vara i fred. De behöver inte ha koppel på sig.

Det är väl ett exempel på fromhet av högsta dignitet, eller vad tycker ni.


En kornmjölsgröt till kvälls

Fick man ofta för i tin

Frågan därför ställs

Var den slät och fin?

Inte utan smicker

kunde man förstå

Inte en enda ”kicker”

var i gröten då.


Jöran.

Av Jöran Lundberg - 1 maj 2012 22:03

Det gick faktiskt bra att få eld på brasan där uppe på kammen. Dessutom bidrog den starka vinden till att den fick extra mycke syretillförsel. Det gick förhållandevis traditionsenligt med en talrik skara människor som mött upp. Vårsånger och fyrverkeri naturligtvis. Något som avvek från det rätta mönstret var att vårtalet hölls på klingande engelska av en kvinna från Trehörningsjö som invandrat från Skottland. Talet tolkades inte, så det förutsattes att att samtliga personer i folkhopen kunde förstå vad hon talade om. Tydligen som ett led i den totala globaliseringen skall gammal som ung numera behärska engelskan till fullo. Eftersom hon därtill talade väldigt fort var det nog inte mer än en handfull åhörare som kunde följa med i hennes oratoriska vändningar. När hon i sitt tal kom till någon humoristisk ordvits var det bara två, säger två, som skrattade. För min del begerp jag inte mycket erftersom jag nog är mera specialist på björnamåle som jag tycker klingar mycket vackrare.

Jag har inte demonstrerat idag. Jag hade tänkt gå ut med ett plakat och uppmärksamma gökungars rätt till fri bostad. Dessutom tycker jag att de skall få snabbare behandling vad det gäller bostadsanpassning. Det är därtill en fråga om tidsnöd eftersom det snart blir sommar och gökförök. Jag hade tänkt i min outgrundliga fantasi att jag skulle få många meddemonstranter men då jag blev helt ensam och  dessutom inte hittade  mina speciella”Demonstrationsskor”, var jag nu förlagt dem,  blev det platt ingenting.

Sköna maj välkommen till vår bygd igen, sköna maj välkommen, våra lekars vän. Att maj skulle vara särdeles ”lekvänlig” kan jag inte hålla med om. Den brukar i de allra flesta fall vara kall och mistig. Men man får väl ta det som  kommer sa begravningsentreprenören. Och dessutom vara liknöjd.


Aska.

När livets våreld ned till aska brunnit

Vår arbetsdag till aftonen har hunnit

Då är det dags att saldot räkna ner.

När livets kraft med tiden har förrunnit

Vi frågar oss var våra dagar svunnit

Det är blott stoft och aska som vi ser.

 

 

Men  i förgängelsen det finns en mening

En återfödelse som gror och bildar en förening

av  livets milda verklighet.

Så finns i allt vårt varande en maning

Som koncentreras i en skugglik aning

om tidsförgäten  evighet.


Ha det bra alla bloggdiggare och håll till godo med min drapa.


Jöran

Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2
3
4 5 6
7
8
9 10 11
12
13
14
15
16 17 18
19
20
21 22 23
24
25
26
27
28 29 30 31
<<< Maj 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards