injail

Alla inlägg under maj 2012

Av Jöran Lundberg - 22 maj 2012 21:30

Dagens händelse

Naturligtvis var den kungliga dopceremonin dagen händelse. Undertecknad var tvingad att ta en paus i vedhanteringen och följa den ståtliga förrättningen. Med all sannolikhet kommer jag inte att få uppleva när drottning Estelle  blir kungig regent i Sverige. Om det nu någonsin blir av. Fortfarande är det en stor folkopinion som föredrar monarkin. Men det kan svänga fort och faktum är att många tycker att det egentligen är en förlegad institution.

Annars börjar det grönska så smått även här på Tallbacken. Det är ju Pingst till helgen och då vill vi ju ha lite grönt. ”Nu är det Pingst i vårdräkt skön stån lunden doftande och grön. Eller om det är tvärtom. En ljuvlig tid går vi till mötes i alla fall.


N´Hjalmar kände sig slö,

nästan sä han höll på att dö.

Men då åtn´ fläske o vitsåsn å paltbrö.
Å dä va bra dä. Ajö.


Hejdå Jöran.

Av Jöran Lundberg - 21 maj 2012 22:39

Nicke på Mon.

Min farmor hette som ogift Brita Johansdotter. Hon var nämligen dotter till Nils –Erik Johansson som bodde mitt i Långviksmon. (född 1847). Han var torpare men drev också lanthandel. I dagligt tal benämndes han ”Nicke på Mon”. Eftersom min mamma kom till sin morbror Nicke redan i tioårsåldern som ”lillpiga” hade hon mycket att berätta om livet hur det tedde sig i början av förra seklet. Dessvärre doklumenterades inte dessa berättelser, varför många  händelser och skeenden har förlorats till den eviga glömskan.

Jag tänker ändå framdeles försöka teckna en bild av Nicke utifrån de fragmentariska minnen jag har kvar från den tiden.

En liten vers som vandrade omkring som en skröna var ändå följande vers, som också får avsluta min blogg för i kväll


Nicke på Mon, tog ti rompa på kon.

Kon över hagan ån Nicke på magan

Å rev sant kragan, sä dä geck int å
lagan.

 

Hejdå


Av Jöran Lundberg - 20 maj 2012 10:57

Protokolle.

En händelse som alla mina bloggdiggare har erfarit och nogsamt blivit underrättade om, är att KäraHustrun och jag varit och besökt Gotland. Våran dotter Ulrika arbetar på Region Gotland som sekreterare i Hälso och sjukvårdsnämnden. Det är en grannlaga uppgift som också innebär mycket administrativt arbete. Varje ärende som skall upp i nämnden skall vara noggrant förberett med alla nödvändiga handlingar. Poptokoll och dokumentation är också viktigt.

Då erinrar jag mej en historia som jag hörde för länge sen. Det var några gubbar, jag tror det var på Näset,  som hade samlats för att sammanträda om några gemensamma ärenden. Då sammanträdet skulle börja sa en av gubbarna: ”Je kan ju börj på funder je sä sätt jäg mäg in i kammarn å skriv protokolle”. Det var nog väldigt mycke enklare på den tiden.

I morgon fyller ishockeyspelaren och fotbollproffset Johan Lundberg 11 år. Vi tänker vara lite rationella och uppvakta honom idag. Men det får nog bli på eftermiddagen eftersom de kom hem sent från en stockholmsresa. Thor-Leif är engaerad på Örnexpo (ett mässarrangemang på Skyttis i Örnsköldsvik som gått av stapeln från torsdag till idag  söndag). Han är där hela tiden med sin ljudanläggning.

Annars är det en helt vanlig söndag å Tallbacken. Vi är väl i stort sett av med snön så när som på en liten driva på baksidan av huset.

Ha en bra dag.


Av Jöran Lundberg - 18 maj 2012 22:36

Telefoni i går och i dag.

Jag lyssnade lite förstrött på Karlavagnen i radio som handlade om telefoni. Jag kunde naturligtvis inte undgå att minnas hur det  var i min gröna ungdom. På tjugo och trettiotalet var telefonen inte lika självklar som i dag.

Det var nittonhundra sjutton eller arton som de tog beslutet i Långviksmons missionsförsamling att ordna med en telefonlinje från Björna upp till Långviksmon. Första växelstationen blev inrättad i ett litet kyffe i Missonshuset. En av pastor Backmans barn blev föreståndare och två säger två abbonenter  anslöts. Det var privathandlarna Andersson o Näslund och konkurenten Kooperativa.

Sedan dess har utvecklingen och tekniken förändrats avsevärt. Dagen I-phone och Androider är små mobila datorer till vilka man kan installera tusentals olika ”appar” med skilda egenskaper och funktioner.

Jag kommer nog framdeles att skriva en mera utförlig historik över telefonens utveckling i speciellt Långviksmon. Jag känner mig tämligen involverad i detta skeende eftersom vi hade växelstationen och skötte den i närmare 40 år. Under den tiden hann det hända en hel del mer eller mindre konstiga situationer som är väl värda att bevaras för eftervärlden.

En liten ordfläta som blivit legendarisk kan jag väl ge er som avslutning. Det var en man som ringde till handlarn i byn med följande korta ”samtal”.


Hallå, hallå.

Dä än kalle K

i Ovanå.
Skick en pärsäck å en söckerlå

vä bussn halvtvå.

Hejdå, Hejdå.


Hejdå, hejdå.

Av Jöran Lundberg - 17 maj 2012 22:52

Gotländsk efterskörd

Det är onekligen så att Gotland är ändå något unikt vad gäller turistiska sevärdheter. Mest varje dag gjorde jag någon liten tur i Visby innanför murarna.. Nu under våren rustas det och förbereds för den stora invasionen av turister. Ännu så länge så här i början av maj är det ändå ganska lugnt.

Försöker ta med ännu några bilder från den gotländska sejouren.


  

Här håller man på att förbereda för den kommande turistinvasionen genom att tillverka nya bord och stolar vid uteserveringen.


   


  

Är man turist i Visby är det bara ett måste att gå in på Kränku. Där säljer de nämligen Te av de mest skilda sorter.  Vill man har välsmakande de te är detta det rätta stället.


  

Domkyrkan är också värt ett besök.


  

Här syns Nikolai kyrkoruin bland gyttret av hus. Ruinen har  gjorts om till konsertlokal. Högtidlig invigning sker på antionaldagen den 6 juni då kungaparet kommer att närvara. 


Ja det var ytterligare några sevärdheter från Viby. Håll till godo.

Jöran.  

Av Jöran Lundberg - 16 maj 2012 22:16

Bloggsläpp

Som framgår av rubriken har jag introducerat att nytt ord i svenskan. Det är när det helt plötsligt blir ett oförmodat uppehåll i en annars regelbunden produktion av boggar. Det har alltså varit ”bloggsläpp” några dagar och hängivna bloggläsare har förmodligen undrat om det  helt plötsligt inträffat något oförhappandes. Jag hade planerat att lägga in några bilder från den Gotländska resan men det sket sig tyvärr dels på grund av an missad kabel som behövs för
att tanka över bilderna. Sen drog jag mig också för att anstränga deras dator med dessa bilder.  Nu har jag dessbättre lagt in dem så jag tänker ge er några tips från Visby.

Annars var resan till Gotland helt underbar. Det var roligt att träffas och umgås med familjen Holmberg i det gula huset på Järnvägsgatan 47. Vädret var strålande fint med undantag för lite regn emellanåt vilket var välbehövligt för växtligehaten. Fortfarande lite kalla vindar på grund av att havet kyler på våren.

Så är det åter livet på Tallbacken som gäller. Det är så gott som snöfritt på tomten. Så småningom skall det väl också bli ”vårbruk” med pärsättning.

Här kommer några bilder.

 

 Några vårtulpaner vid redskapsboden på Järnvägsgatan 47


 

Så här ser det ut hos familjen Holmberg. Som synes är det grönt och vackert.


 

Aldeles innanför Österport fins ett litet gult hus.  Det inrymmer ett "Bokcafé" som drivs av Visby missionsförsamling, Tjelvarkyrkan. Där brukar jag gå in till tanterna som förestår Caféet och ta mig ett litet fika. Mysigt och fint. Rekommenderas!


 

Här är ett annat "smultronställe". Nere vid hamnen finns dels Glassmagasinet och dels Visby glassfabrik. Ett eldorado för en glassälskare. Tillsammans har de väl så där cirka 200 olika smaker att välja mellan 


Återkommer kanske senare med ytterligare bilder från Visby. God sömn alla bloggdiggare

Jöran.


Av Jöran Lundberg - 11 maj 2012 09:01

En liten hälsning från ett soligt Visby. Det regnade ett fantastiskt fint regn igår eftermiddag som kommer att sätta fart på den spirande växtligheten. Jag gjorde en liten stadsvandring innanför murarna i Visby i går  och tog då ett antal foton, men jag har inte lagt in dem i datorn än. Så ni får ha lite tålamod.

Jag läste i dagens  Gotlands Allehanda en liten artikel med rubriken "En gute han rännar när de är brottum, men annars laupar han för det meste". Ränna betyder alltså springa och laupa är ordet för gå.  Det handlade alltså om gutamålet, en dialekt och en språkmelodi som är hart när omöjligt för en fastlänning att härma. Dravalla betyder strosa eller gå omkring utan bestämt mål. Flånse betyder plumsa eller pulsa i vatten eller snö. Skale = full fart. Då skalar skaffrar all föire me talldrickar så mik de bär kan, betyder "Då springer serveringspersonalen med tallrikar så fort de bara kan". Rump si av = skämmas el ge sig av med svansen mellan benen.

På återseende

Jöran.

Av Jöran Lundberg - 10 maj 2012 09:01

En liten rapport från Visby. Tänkte idag göra ett litet svep genom Visby innerstad, få se om jag kan ta några bilder från denna miljö. Återkommer i så fall med dessa senare. Läget är i alla fall under kontroll. vädret är soligt och fint.

Hälsningar Jöran.

Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2
3
4 5 6
7
8
9 10 11
12
13
14
15
16 17 18
19
20
21 22 23
24
25
26
27
28 29 30 31
<<< Maj 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards