injail

Alla inlägg under februari 2017

Av Jöran Lundberg - 20 februari 2017 22:35

Praktiken inställd. Bortrest!

Det var troligen några av min bloggdiggare som saknade mina kråkfötter i dag. När det, ovanligt nog inte var något inlägg möjligt att läsas i dag undrade givetvis några vad som nu hade hänt. Den enkla förklaringen var att KäraHustrun och jag Hade åkt till Umeå för ett kortare besök hos våra släktingar där.  De hade inbjudit oss till en konsert på Norrlandsoperan därstädes. Och kulturella som vi var så tackade vi ja och hade väldigt stort utbyte av besöket. Vi övernattade och åkte hem i dag på eftermiddagen. Eftersom jag inte hade tillgång till någon dator för mitt bloggskrivande blev det ett litet glapp. Glömde också att skriva något om det i förväg.

Nu är vi således åter på Tallbacken och ordningen är återställd. Hann också att tittta på MODO-s match mot Vita Hästen. MODO vann efter förlängning och tog två viktiga poäng i stridens slutfas. Rubriken ovan är ett uttryck som Arvid Ekström har myntat. Han hade en kattgubbe i den mest produktiva åldern som av och till var ute på sitt viktiga värv, då talade Arvid om att ”Kattgubben min har redan annonserat. Praktiken inställd. Bortrest”

Mycket nöje i fortsättningen.

Av Jöran Lundberg - 18 februari 2017 22:49

Något bortom

Söker efter högre ting

som hägrande för ögat står

Kanhända blir det ingenting

när det till sin fullbordan går.

 

Jag står där ändå ängsligt spanande

mot skyn som ingen ljusning ger

En märklig känsla så förmanande

falller  ifrån himlavalvet ner.

 

Det är ett himmelskt fenomen som visas

för min inre syn så underbar

Den syn som utav himlar prisas

som evig är och emot himlen far

 

Så fogas samman tidens trådar

till den väv vars inslag blir till slut

något stort som änden förebådar

en ros förgänglig som då blommat ut

 

Det är fullbordat, ingen aning mer

av orostid som blev mitt mått.

Då en himmelsk morgonsyn jag ser

när förtrollad harmoni jag nått

Av Jöran Lundberg - 17 februari 2017 22:26

Kluriga frågor.

Jag hittade en liten anteckning i mina gömmor i dag. Där hade jag vid något tillfälle skrivit ner en del gåtfullt. I brist på annat delger jag er dessa i min blogg i kväll. Håll till godo.

  1. En same hade 1200 renar i sin hjord. I en mycket svår snöstorm omkom alla utom 800. Kan du räkna ut  hur mång han hade kvar.
  2. På den dubbelspåriga järnvägen mellan Göteborg  och Stockholm startar ett tåg kl. 14.50 från Göteborg mot Stockholm. Kl. 15.10 startar ett annat tåg från Stockholm på väg mot Göteborg. Båda går med 180 kilometer i timmen. Kan du räkna ut vilken av tågen som är närmare  Stockholm när de möts?
  3. Är det fullt möjligt och sannolikt att du kan gifta dig med din änkas yngre syster vid en kyrklig vigsel och kan det bli några barn i det äktenskapet?
  4. Om du tar dig förbi den person som ligger sist i en tävling, vilken position har du då?
  5. Fru Gul bor i det Gula huset. Fru Blå bor i det Blåa huset. Fru Svart bor i det Svarta huset. Men vem bor då i Vita huset?
  6. Det var en gång en flicka som skulle köpa lösgodis. När hon var klar gav hon påsen till expediten i kassan. Expediten var 178 sentimeter lång och hade 42 i skonummer. Men vad vägde han?
Av Jöran Lundberg - 16 februari 2017 22:45

En hoppets möjlighet.

Någon gång ibland möter man medvandrare på vägen som mer eller mindre förlorat sitt livsmod. Olika omständigheter i deras liv har medverkat till att de mer eller mindre förlorat fotfästet i tillvaron. Det kan vara olika sjukdomar och handikapp, eller andra omständigheter, som gjort deras liv till en lång och segsliten kamp för en värdig existens. Det är inte lätt att  till sådana bringa fullvärdig och stark tro på en bättre tillvaro. Att tända en hoppets morgonstjärna som kan förändra deras vardag till något rikare och bättre. Men jag anser att det ändå är vår plikt att på något sätt försöka trösta och upprätta. Jag har ibland mött människor som suttit med slocknad och livlös blick. Att med kärleksfull gemenskap tända en liten hoppets låga i dessa ögon ger oss båda en smått vidunderlig upplevelse.

I mina gömmor hittade jag en liten dikt som understryker värdet hos ett sådant möte. Den heter:

Hoppet

I en orolig värld är hoppet kvar

ett hopp om en bättre tid

En önskan om en ro  underbar

ankarets tross som ger frid.

 

Men mången är präglad av uppgivenhet

av något som grymt slagit fel.

I ansiktets drag finns nedslagenhet

då uppgivenhet blir dess del.

 

Ur grym förtvivlan finns ingen led

som till fred och frihet för

Inget som bringar till jorden ned

det budskap som hoppet rör.

 

Men ingen vill ändå överge

en tro på en ny morgondag

att djupt i sitt inre klart kunna se

en himmel av renaste slag.

 

Så fins det ändå en hoppets sång

som bringar oss frid och ro

så att vi med alla de kära en gång

i de saligas boning få bo.

 

Av Jöran Lundberg - 15 februari 2017 21:56

MODO i utförsbacken.

MODO lyckades inte besegra Södertälje i kvällen bortamatch. Förlust  med 3–2.  Efter två miserabla perioder från MODO-s sida låg man under med 3-0 Kunde dock rycka upp sig i tredje perioden och hade även bud på kvittering Dock utan att lyckas. Detta resulterar i att laget åker slalom genom tabellen och riskera att hamna i kvalspel. Något som troligen inte har ingått i klubbens planer för säsongen. Situationen gläder naturligtvis inte på något vis en MODO-diggare. Men så är livet.

Jag kan i alla fall lugna alla som läser min blogg att det inte är något som inverkar på min nattsömn, utan den är oförändrat synnerligen god. Därför kan jag med frimodigt hjärta önska er alla:

Gonatt och gomorron!

Av Jöran Lundberg - 14 februari 2017 22:00

Berättande.

Det finns ett gammalt uttryck som lyder: Den som gjort en resa har något att berätta. Och många som har kommit rätt längt på sin livsresa har mycket att berätta. Den muntliga traditionen var förr i tiden ett gängse sätt att föra händelser och erfarenheter vidare från generation till generation. Under långa vinterkvällar samlades man omkring bordet i storstugan och berättade för varandra. Allt var väl inte alltid med sanningen överensstämmande. En del var nog bara skrönor.  Men det fanns ändå ett oskattbart värde i detta  spontana umgänge. I nutidens mediala verklighet har berättandet försvunnit mer och mer.

I Movattnets bygdegård har man tagit initiativ till ett antal berättarkvällar då man samlas runt ett bord och bjuder varandra på de erfarenheter och upplevelser man tycker är värdefullt att dela med andra. Temat för dessa kvällar är ”Movattnet förr och nu”. Detta för att ge en viss struktur åt berättandet och samtidigt  om möjligt dokumentera historiska händelser och skeenden. I kväll var det introduktionskväll med ett tjugotal intresserade kring bordet. Många intressanta och värdefulla berättelser kom till ytan den här kvällen.

Nästa tillfälle till berättande kommer att ske onsdagen den 1 mars kl. 18.30 Då är ännu fler välkomna med sina erfarenheter. Det är som sagt i Movattnets bygdegård.

Av Jöran Lundberg - 13 februari 2017 22:45

Två gånger aningslöst.

Fartygspassageraren frågat kaptenen :

Vem är det som springer runt,  hoppar och vinkar på den där lilla ön?

Jag vet faktiskt inte, men han är alltid lika glad varje gång vi far förbi:

 

Den nya chefen skulle visa hur effektiv han var och gick runt hela kontoret för inspektion. När han kom till lagret satt det en kille på  en stol och läste en tidning. Chefen gick fram till honom och frågade: ”Du där hur mycket tjänar du i veckan? ”Två tusen svarade den häpne killen”. ”Här är två veckolöner” sa chefen och drog upp åtta femhundralappar ”Ni är uppsagd och kan gå hem”. Killen tog pengarna och stoppade dem på sig.  ”Och nu vill jag inte veta av att i går till facket och klagar” fortsatte chefen.  ”Ingen fara jag jobbar inte här, kom bara för att lämna ett paket”.

Av Jöran Lundberg - 12 februari 2017 21:51

Lite grand uti vädret.

Någon gång emellanåt brukar jag kommentera vädret. Mera av lust att dokumentera än av brist på ämnen,  så kallad ”bloggtorka”. Efter att februari varit tämligen kylslagen med rätt låga temperaturer har det nu slagit om till varmare klimat. I kväll är det åter plusgrader och det förutsägs att det skall bli ända upp emot 7-8 grader plus. Jag tycker inte det är tillfredsställande eftersom det då kan bli ishalka. Vi har heller inte tjockare snötäcke än att det borde få ligga kvar. Gärna också lite påspädning.

Men som jag alltid har anledning att skriva, man får ta det väder som blir. Det är en god tröst att dagarna blir längre och längre och solljuset allt intensivare. Det är ett gott tecken på att vi går mot vår och ljusare tider, vilket är efterlängtat. Även om vi  ännu så länge får ha lite tålamod.

Så ser vi fram mot en ny vecka som bland annat innehåller ”ALLA HJÄRTANS DAG”.

Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18
19
20 21 22 23 24 25 26
27 28
<<< Februari 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards